Ο νέος πρόεδρος της Ιντερπόλ κατηγορείται για βασανιστήρια στα ΗAE

Ο Nασέρ Aλ-Ράισι έχει ποινικές καταγγελίες εναντίον του σε 5 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, όπου εδρεύει η Interpol.
via Associated Press

Η Interpol εξέλεξε κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού επιβολής του νόμου που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ως νέο πρόεδρο της τον Γενικό Επιθεωρητή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Aχμέντ Nασέρ αλ-Ραϊσι, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για επίβλεψη βασανιστηρίων.

Ο αλ-Ραϊσι, γενικός επιθεωρητής στο υπουργείο Εσωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Interpol, εξελέγη για μια τετραετή θητεία, ανακοίνωσε το παγκόσμιο αστυνομικό όργανο. Έχει στο παρελθόν κατηγορηθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για συμμετοχή σε βασανιστήρια και αυθαίρετες κρατήσεις στα ΗΑΕ.

Η Ιντερπόλ ανέφερε ότι ο αλ-Ραΐσι εξελέγη μετά από τρεις γύρους ψηφοφορίας και έλαβε το 68,9% των ψήφων στον τελικό γύρο.

Η εκλογή του αντιμετωπίστηκε με χαρά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από δύο Βρετανούς που υπέβαλαν τις καταγγελίες.

«Αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για τη διεθνή δικαιοσύνη και την παγκόσμια αστυνόμευση», είπε ο Μάθιου Χέτζες, ένας Βρετανός διδακτορικός φοιτητής που φυλακίστηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για σχεδόν επτά μήνες το 2018 με την κατηγορία της κατασκοπείας. Ο Χέτζες λέει ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια και μήνες απομόνωσης.

Ο Aλι Iσσά Aχμάντ, ένας οπαδός ποδοσφαίρου που λέει ότι βασανίστηκε από την υπηρεσία ασφαλείας των ΗΑΕ κατά τη διάρκεια του τουρνουά ποδοσφαίρου Asia Cup 2019 είπε: ”Δεν θα σταματήσω τον αγώνα μου για να αποδωθεί δικαιοσύνη για τα βασανιστήρια και την κακοποίηση που υπέστη υπό την παρακολούθηση του Aλ-Ραϊσι. Ελπίζω ότι η Ιντερπόλ δεν θα του επιτρέψει να κακομεταχειριστεί κανέναν άλλον».

Ο δικηγόρος τους, Ρόντνεϊ Ντίξον, είπε ότι οι πελάτες του «θα διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να αποδωθεί δικαιοσύνη για τα βασανιστήρια τους και θα καταδιώξουν τον στρατηγό αλ-Ραϊσι στα εθνικά δικαστήρια όπου κι αν ταξιδεύει στη νέα του θέση».

Ο Χέτζες αμνηστεύτηκε από τον Πρόεδρο των ΗΑΕ, Σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζάιντ Αλ Ναχιάν, αλλά αξιωματούχοι των Εμιράτων εξακολουθούν να επιμένουν ότι ο Χέτζες κατασκόπευε για λογαριασμό της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6, χωρίς να προσφέρει οριστικές αποδείξεις για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς τους. Ο ίδιος, η οικογένειά του και Βρετανοί διπλωμάτες έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες.

Ο Sayed Ahmed Alwadaei, ακτιβιστής του Ινστιτούτου για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία του Μπαχρέιν, προειδοποίησε ότι η εκλογή του αλ-Ραϊσι «αντιπροσωπεύει την αρχή μιας επικίνδυνης εποχής, με αυταρχικά καθεστώτα πλέον ικανά να υπαγορεύουν τη διεθνή αστυνόμευση».

«Κανείς δεν είναι ασφαλής από την κατάχρηση της Ιντερπόλ και των αυταρχικών καθεστώτων», είπε ο Alwadaei σε δήλωση του.

Ένας άλλος επίμαχος υποψήφιος, ο Χου Μπιντσέν, στέλεχος του υπουργείου δημόσιας ασφάλειας της Κίνας, εξελέγη για να ενταχθεί στην εκτελεστική επιτροπή της Interpol ως εκπρόσωπος από την Ασία. Ο Χου υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση της Κίνας, η οποία είναι ύποπτη ότι χρησιμοποιεί το παγκόσμιο αστυνομικό σώμα για να κυνηγήσει εξόριστους αντιφρονούντες και να εξαφανίσει τους πολίτες της.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου παρακολουθήθηκε στενά αφού ο πρώτος Κινέζος πρόεδρος του σώματος, Μενγκ Χονγκγουέι, εξαφανίστηκε στα μέσα της τετραετούς θητείας του σε ένα ταξίδι επιστροφής στην Κίνα το 2018.

Στην συνέχεια προέκυψε ότι είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για δωροδοκία και άλλα φερόμενα εγκλήματα.

Η Διακοινοβουλευτική Συμμαχία για την Κίνα, η οποία αποτελείται από νομοθέτες από όλο τον κόσμο, εξέφρασε ανησυχία για την εκλογή του Χου στην εκτελεστική επιτροπή της Ιντερπόλ, λέγοντας ότι δίνει στην Κίνα «πράσινο φως να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την Ιντερπόλ ως όχημα για τις κατασταλτικές της πολιτικές». Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Πεκίνο.

Δημοφιλή