ΔΙΕΘΝΕΣ
23/11/2021 18:38 EET

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ πως κάνουν ασκήσεις βομβαρδισμού της με πυρηνικά όπλα

Τι είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

via Associated Press

Αμερικανικά βομβαρδιστικά εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες πτήσεις στην ανατολική Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο ασκήσεων με σκοπό να δοκιμαστεί η ετοιμότητα της Ρωσίας σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

Όπως μετέδωσε το RT, μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουέι Φενγκέ, στη Μόσχα την Τρίτη, ο Σεργκέι Σόιγκου είπε πως υπήρχε «σημαντική αύξηση έντασης της δραστηριότητας από αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά κοντά στα σύνορα της Ρωσίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον τελευταίο μήνα περίπου 30 αποστολές έλαβαν χώρα κοντά στα σύνορα της ρωσικής ομοσπονδίας, περίπου δυόμισι φορές παραπάνω από ό,τι κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο Σόιγκου είπε ότι στο πλαίσιο των πρόσφατων αμερικανικών ασκήσεων, υπό την κωδική ονομασία Global Thunder, δέκα στρατηγικά βομβαρδιστικά «εξάσκησαν τις δυνατότητές για χρήση πυρηνικών όπλων απέναντι στη Ρωσία σχεδόν ταυτόχρονα από δυτικά και ανατολικά. Η ελάχιστη απόσταση από τα σύνορά μας ήταν 20 χλμ».

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας είπε επίσης ότι η σχέση μεταξύ της χώρας του και της Κίνας γινόταν όλο και σημαντικότερη, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία «η γεωπολιτική αναταραχή και ο κίνδυνος σύγκρουσης αυξάνονταν».

Οι δηλώσεις αυτές έλαβαν χώρα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, με το Κίεβο να ισχυρίζεται πως η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα μπορεί να αποτελεί προετοιμασία εισβολής. Η Μόσχα αρνείται πως ισχύει κάτι τέτοιο, επιμένοντας πως οι μετακινήσεις στρατιωτικών μονάδων και εξοπλισμού στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι δικό της θέμα.