Κορυφαίοι Τεξανοί Ρεπουμπλικάνοι ζητούν περισσότερα όπλα, οχυρωμένα σχολεία, ένοπλους δασκάλους

Μετά την ένοπλη φονική επίθεση στο δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε.

Κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικανών του Τέξας μοιράστηκαν τις σκέψεις και τις προσευχές τους μετά την ένοπλη επίθεση σε δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε, την Τρίτη, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 παιδιά και δύο δασκάλοι. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την πιθανότητα οποιωνδήποτε μέτρων ελέγχου των όπλων, στον απόηχο του χειρότερου μακελειού σε σχολείο από τη σφαγή στο Σάντι Χουκ το 2012.

Αντίθετα, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι ζητούν περισσότερους ένοπλους δασκάλους και ακόμη και οχυρωμένα σχολεία με σκοπό να κρατήσουν τους κακοποιούς μακριά από τα παιδιά, υποστηρίζοντας ότι οι νόμοι για τον περιορισμό της πρόσβασης στα όπλα δεν λειτουργούν.

«Αναπόφευκτα, όταν γίνεται μια δολοφονία αυτού του είδους, βλέπεις πολιτικούς να προσπαθούν να την πολιτικοποιήσουν, βλέπεις Δημοκρατικούς και πολλούς ανθρώπους στα μέσα ενημέρωσης των οποίων η άμεση λύση είναι να προσπαθήσουν να περιορίσουν τα συνταγματικά δικαιώματα των νομοταγών πολιτών», δήλωσε ο γερουσιαστής Τεντ Ο Κρουζ στους δημοσιογράφους καθώς οι γονείς περίμεναν νέα για τα παιδιά τους και παρείχαν δείγματα DNA στην αστυνομία για να βοηθήσουν στην αναγνώριση των νεαρών θυμάτων. «Αυτό δεν λειτουργεί. Δεν είναι αποτελεσματικό. Δεν αποτρέπει το έγκλημα».

Συνέχισε λέγοντας ότι το «πιο αποτελεσματικό» εργαλείο για την ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία είναι η ένοπλη επιβολή του νόμου στις εγκαταστάσεις.

Η αστυνομία είπε ότι ο 18χρονος που επιτέθηκε στο σχολείο, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Σαλβαδόρ Ράμος, φορούσε θωράκιση σώματος που έκανε πιο δύσκολο το σταματημό του αφού τράκαρε το αυτοκίνητό του μέσα από ένα οδόφραγμα κοντά στο Δημοτικό Σχολείο Ρομπ. Τουλάχιστον δύο αξιωματικοί επιβολής του νόμου προσπάθησαν να τον αναχαιτίσουν και τραυματίστηκαν, ανέφεραν οι New York Times.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας, Κεν Πάξτον, είπε επίσης ότι θα υποστηρίξει την πρόταση για περισσότερους ένοπλους πολίτες στα σχολεία για την προστασία των παιδιών και όχι τη μεταρρύθμιση για τον έλεγχο όπλων όπως επιτάσσει η κοινή λογική.

«Άνθρωποι που πυροβολούν ανθρώπους, που σκοτώνουν παιδιά, δεν ακολουθούν τους νόμους περί δολοφονιών. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τους νόμους περί όπλων», τόνισε ο Πάξτον κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Newsmax. «Θα προτιμούσα να έχω νομοταγείς πολίτες οπλισμένους και εκπαιδευμένους ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο γιατί δεν πρόκειται να είναι η τελευταία φορά».

«Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους κακούς ανθρώπους από το να κάνουν άσχημα πράγματα», είπε ο Πάξτον αργότερα στο Fox News. «Μπορούμε ενδεχομένως να οπλίσουμε και να προετοιμάσουμε και να εκπαιδεύσουμε δασκάλους και άλλους διαχειριστές να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα. Αυτή, κατά τη γνώμη μου, είναι η καλύτερη απάντηση».

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε στους πολίτες των ΗΠΑ τις ώρες μετά την επίθεση, επικρίνοντας τους βουλευτές για την αποτυχία τους να λάβουν μέτρα για τον έλεγχο των όπλων.

«Ως έθνος, πρέπει να ρωτήσουμε: Πότε για όνομα του Θεού θα σταθούμε απέναντι στο λόμπι των όπλων… να κάνουμε αυτό που όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να γίνει;» είπε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο. «Γιατί είμαστε διατεθειμένοι να ζήσουμε με αυτό το μακελειό; Γιατί συνεχίζουμε να το αφήνουμε αυτό να συμβαίνει; Πού είναι στο όνομα του Θεού η ραχοκοκαλιά μας;»

Ο Αντικυβερνήτης του Τέξας Νταν Πάτρικ απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς σε μια συνέντευξη με τον Tάκερ Κάρλσον — ο οποίος ο ίδιος κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι «βεβήλωσε τη μνήμη» των παιδιών που σκοτώθηκαν στην επίθεση — λέγοντας ότι τα σχολεία πρέπει να οχυρωθούν για να αποφύγουν τέτοιου είδους επιθέσεις.

«Προφανώς πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πρέπει να σκληρύνουμε αυτούς τους στόχους, ώστε κανείς να μην μπορεί να μπαίνει ποτέ κανείς πέρα από μια είσοδο. Ίσως αυτό να βοηθούσε. Ίσως αυτό θα σταματούσε κάποιον», είπε ο Πάτρικ. «Αλλά δεν αφορά μόνο την επίθεση, Τάκερ. Είμαστε μια σκληρή κοινωνία. Είμαστε μια κοινωνία που ο ένας κάθεται στο λαιμό του άλλου όλη την ώρα. Και είμαστε καλύτεροι από αυτό ως έθνος».