«Πότε θα ορθώσουμε ανάστημα απέναντι στο λόμπι των όπλων;»: Αντιδράσεις από Μπάιντεν, Καμάλα Χάρις, Ομπάμα

Θρήνος στις ΗΠΑ για τη φονική επίθεση στο Τέξας.
Marco Bello via Reuters

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε «απηυδισμένος και κουρασμένος» από την αδράνεια του Κογκρέσου ως προς τον έλεγχο των όπλων, μετά τη φονική επίθεση σε δημοτικό σχολείο στο Ουβάλντε του Τέξας την Τρίτη.

«Ως έθνος, πρέπει να ρωτήσουμε: Πότε, για όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε ανάστημα απέναντι στο λόμπι των όπλων- θα κάνουμε όλα αυτά που ξέρουμε μέσα μας ότι πρέπει να γίνουν;» είπε ο Μπάιντεν σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία από τον Λευκό Οίκο.

«Γιατί είμαστε πρόθυμοι να ζούμε με αυτή τη σφαγή; Γιατί συνεχίζουμε να το αφήνουμε να συμβαίνει; Για τον Θεό, πού είναι το θάρρος μας;» είπε ο πρόεδρος. «Είναι ώρα να δράσουμε. Είναι ώρα αυτοί που παρεμποδίζουν ή καθυστερούν νόμους κοινής λογικής για τα όπλα να μάθουν: Δεν θα ξεχάσουμε. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα, πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα».

Στα σχόλιά του ο Μπάιντεν σημείωσε πως πάει μια δεκαετία από τότε που ένας ένοπλος σκότωσε 20 παιδιά και έξι εκπαιδευτικούς στο Σάντι Χουκ στο Κονέκτικατ. Επίσης, το συμβάν στο Ουβάλντε έλαβε χώρα μόλις 10 ημέρες αφού 10 μαύροι σκοτώθηκαν από έναν 18χρονο υπέρμαχο της ανωτερότητας των λευκών σε σουπερμάρκετ στο Μπάφαλο.

«Είμαι απηυδισμένος και κουρασμένος από αυτό. Πρέπει να δράσουμε» είπε ο Μπάιντεν, τονίζοντας πως έχει εργαστεί κατά την πολιτική του καριέρα γα να περάσει νόμους κοινής λογικής για τα όπλα. Ήταν αντιπρόεδρος όταν έλαβε χώρα η επίθεση στο Σάντι Χουκ. «Η ιδέα πως ένας 18χρονος μπορεί να μπει σε ένα κατάστημα όπλων και να αγοράσει δύο όπλα εφόδου είναι απλά λάθος» είπε ο πρόεδρος. «Για όνομα του Θεού, πρέπει να βρούμε το θάρρος να ορθώσουμε ανάστημα απέναντι στη βιομηχανία».

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις καταδίκασε την επίθεση και ζήτησε από τους εκλεγμένους αξιωματούχους να περάσουν μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν ότι αυτό «δεν θα συμβεί ξανά».

«Θα έλεγα κανονικά μια τέτοια στιγμή πως οι καρδιές μας έχουν ραγίσει. Μα οι καρδιές μας συνεχίζουν να ραγίζουν...κάθε φορά που συμβαίνει μια τέτοια τραγωδία, οι καρδιές μας ραγίζουν. Και οι ραγισμένες μας καρδιές δεν είναι τίποτα σε σχέση με τις ραγισμένες καρδιές αυτών των οικογενειών...και όμως συνεχίζει να συμβαίνει...νομίζω πως όλοι ξέρουμε και έχουμε πει πολλές φορές μεταξύ μας, “φτάνει”. Φτάνει. Ως έθνος, πρέπει να έχουμε το θάρρος να αναλάβουμε δράση».

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε λύπη και οργή σε μια σειρά από tweets, κατηγορώντας ευθέως τους Ρεπουμπλικανούς και την NRA (National Rifle Association) και υποστηρίζοντας πως «η χώρα μας έχει παραλύσει- όχι από φόβο, μα από ένα λόμπι όπλων και ένα πολιτικό κόμμα που δεν έχει δείξει προθυμία να δράσει με οποιονδήποτε τρόπο θα μπορούσε να εμποδίσει αυτές τις τραγωδίες».

«Ανά τη χώρα γονείς βάζουν τα παιδιά τους για ύπνο, τους διαβάζουν παραμύθια, τους τραγουδάνε νανουρίσματα- και στο πίσω μέρος του μυαλού τους ανησυχούν τι θα μπορούσε να συμβεί αύριο αφού πάνε τα παιδιά στο σχολείο ή σε ένα μανάβικο ή σε κάποιον άλλο δημόσιο χώρο».