ΔΙΕΘΝΕΣ
05/10/2018 08:47 EEST | Updated 05/10/2018 13:42 EEST

Κορίτσι εντόπισε σπαθί 1.500 ετών σε λίμνη στη Σουηδία

Andrew Vanecek

Ένα σπαθί που χρονολογείται πριν από την εποχή των Βίκινγκς ανακάλυψε ένα κορίτσι οκτώ ετών ενώ κολυμπούσε αμέριμνη σε μια λίμνη στη Σουηδία το καλοκαίρι.

Η Σάγκα Βανέσεκ εντόπισε το μοναδικό αντικείμενο στη λίμνη Βιντόστερν ενώ βρισκόταν στην εξοχική κατοικία της οικογένειάς της στην κομητεία Τζονκόπινγκ.

Αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν πως το σπαθί ήταν 1.000 ετών, ωστόσο αργότερα οι ειδικοί που το εξέτασαν στο μουσείο της περιοχής κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μάλλον κατασκευάστηκε πριν από 1.500 χρόνια.

Ο Μίκαελ Νόρντστρομ από το μουσείο δήλωσε έκπληκτος: «Δεν βρίσκεις και κάθε μέρα τέτοια σπαθιά μέσα σε μια λίμνη».

Το επίπεδο του νερού ήταν εξαιρετικά χαμηλό εκείνη την εποχή, εξαιτίας της ξηρασίας, κάτι που πιθανόν εξηγεί γιατί η μικρή Σάγκα βρήκε το αρχαίο όπλο.

Το κορίτσι μιλώντας σε σουηδικό ραδιόφωνο είπε πως ένιωσε κάτι στο νερό και το σήκωσε, έπειτα είδε κάτι σαν λαβή, ενημέρωσε τον πατέρα της και μαζί αντίκρισαν το σπαθί.

Το μοναδικό εύρημα οδήγησε τις τοπικές Αρχές σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο να προχωρήσουν σε περαιτέρω ανασκαφές στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό εντόπισαν και μια καρφίτσα του 3ου αιώνα μετά Χριστόν.

Το μουσείο της κομητείας ανακοίνωσε ότι η έρευνά του στη λίμνη είναι ημιτελής και ακόμα πιο αρχαία αντικείμενα θα μπορούσα να εντοπιστούν.

Sponsoed post