Κορονοϊός: Σύσταση για 4η δόση σε συγκεκριμένες ομάδες, τι ισχύει για τους κάτω των 60 ετών

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου για τους εμβολιασμούς εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων.
|
Eurokinissi

Στη σύσταση για λήψη της τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό από τους άνω των 70 ετών, τους διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τους άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα εμμένει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τόνισε η πρόεδρός της, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου για τους εμβολιασμούς εν μέσω νέας έξαρσης των κρουσμάτων στην Ελλάδα και διεθνώς.

Για τα άτομα του γενικού πληθυσμού κάτω των 60 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, η επιτροπή επισημαίνει ότι τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος είναι προσωρινώς περιορισμένα, αλλά συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων συνιστά να παρέχεται η δυνατότητα 4ης δόσης εξατομικευμένα, για όποιον το επιλέξει και με σύμφωνη ιατρική γνώμη.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τρεις δόσεις και μετά νόσησαν, δεν έχουν ανάγκη τέταρτης δόσης.

Οπως είπε παρατηρείται διεθνώς αυξημένος αριθμός μολύνσεων λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και ανοσοδιαφυγής, εξαιτίας των νέων παραλλαγών της Ομικρον αλλά και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι λόγω και του εμβολιασμού τα αυξημένα κρούσματα δεν οδηγούν σε μεγάλο αριθμό περιστατικών σοβαρής νόσησης και νοσηλειών.

Αναφορικά με τα νέας γενιάς εμβόλια, που θα παρέχουν προστασία έναντι και των παραλλαγών του ιού, διεμήνυσε: «Υπάρχει μια προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει υποχρεωτική η 4η δόση ούτε από το φθινόπωρο. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα των ραντεβού για την δεύτερη ενισχυτική δόση (τέταρτη δόση) έχει ανοίξει για τους άνω των 30.

Οι πολίτες που έχουν κάνει έτσω και μια δόση εμβολίου ανέρχονται σε 7 εκατομμύρια 219 χιλιάδες, δηλαδή ποσοστό 75,3% ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 75,2%, είπε, από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Για την τέταρτη δόση ,ανέφερε ότι 332.000 πολίτες άνω των 60 έχουν κάνει το εμβόλιο και έχουν κλειστεί 40.000 μελλοντικά ραντεβού, ενώ στην ηλικία από 30- 49 ετών έχουν γίνει 14.000 εμβολιασμοί τέταρτης δόσης και έχουν κλειστεί ισάριθμα περίπου ραντεβού.