Κορονοϊος: Ρεκόρ θανάτων το τελευταίο 24ωρο σε Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Τουρκία και ΗΠΑ

Η πανδημία σε πλήρη έξαρση στην Ευρώπη. Τα δύσκολα έρχονται τον Απρίλιο, προειδοποιεί ο Τραμπ. 3,4 δις άνθρωποι (ή αλλιώς σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη) εγκλωβισμένος στα σπίτια του.
Μέριλαντ, ΗΠΑ.
Μέριλαντ, ΗΠΑ.
Chip Somodevilla via Getty Images

Μια σειρά από οδυνηρά ρεκόρ κατέγραψαν αρκετές από τις 12 χώρες που σήμερα βάσει του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού που έχουν καταγράψει, αποτελούν τις πιο ενεργές εστίες εξάπλωσης στο κόσμο. Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, ΗΠΑ και Τουρκία ανέφεραν το τελευταίο 24ωρο τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων από την αρχή της εξάπλωσης του ιού.

Ο δε αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως ανέρχεται σε 799.741 και τις επόμενες ώρες θα ξεπεράσει τις 800.000. Εξ αυτών 582.328 κρούσματα είναι ενεργά (ασθενείς σε κρίσιμη, σοβαρή ή ήπια κατάσταση) ενώ από τις υποθέσεις ασθενών που έχουν κλείσει (208.716) 38.721 (19%) αφορούν ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους και 169.995 (81%) όσους έχουν αναρρώσει.

Στο μεταξύ ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 200 χώρες και περιοχές του πλανήτη ενώ υπολογίζεται πως 3,4δις άνθρωποι είναι περιορισμένοι στα σπίτια τους. Δηλαδή το 44% το παγκόσμιου πληθυσμού.

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.
Icon Sportswire via Getty Images

ΗΠΑ - 3.687 νεκροί, 183.007 ασθενείς

Ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο στης ΗΠΑ με 573 θανάτους και 20.353 νέα κρούσματα ενώ τις τελευταίες ώρες ανακοινώθηκαν ακόμη 17 και 515 αντίστοιχα από διάφορες πολιτείες της χώρας. Αν και ο αριθμός των ασθενών και των νεκρών αυξάνει με γρήγορους ρυθμούς πλέον τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές προειδοποιούν πως η κορύφωση της επιδημίας απέχει ακόμη πολύ, κάτι που σημαίνει ότι πολύ πιο δύσκολες μέρες περιμένουν τους πολίτες. Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ και Καλιφόρνια παραμένουν οι Πολιτείες με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων.

  • Πλοίο-νοσοκομείο χιλίων κλινών κατέπλευσε στη Νέα Υόρκη για να ανακουφίσει κάπως τα νοσοκομεία της μεγαλούπολης ενώ συνεδριακό κέντρο μετατράπηκε εσπευσμένα σε προσωρινό κέντρο νοσηλείας και σκηνές στήθηκαν στην καρδιά του Σέντραλ Παρκ.

  • Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία της πολιτείας λόγω κορονοϊού σχεδόν διπλασιάστηκε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ενώ ο αριθμός όσων νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) τριπλασιάστηκε μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η Πολιτειά έστησε εσπευσμένα ιστότοπο μέσω του οποίου θα διευκολύνεται η επικοινωνία με γιατρούς και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού που έχεουν πάρει σύνταξη, καθώς και με φοιτητές ιατρικής και νοσηλευτικής, ώστε να κατευθύνονται σε νοσοκομεία και κλινικές που τους χρειάζονται. Έτσι εκτιμάται πως θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες για 50.000 επιπλέον κλίνες.

  • Ο Τραμπ παρέτεινε έως τα τέλη Απριλίου τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ενώ προεξόφλησε πως ο Απρίλιος θα είναι κρίσιμος. «Πρόκειται για 30 ημέρες ζωτικής σημασίας. Θα κάνουμε το παν αυτές τις 30 ημέρες...Ο καθένας από εμάς έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει σε αυτόν τον πόλεμο...κάθε πολίτης, κάθε οικογένεια, κάθε επιχείρηση μπορεί να κάνει τη διαφορά» για να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού, πράγμα που «είναι το πατριωτικό μας καθήκον».Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη πως θα ζητήσει από όλους τους Αμερικανούς να φορούν μάσκες «για κάποιο καιρό — όχι για πάντα».

  • Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι απαιτεί «αυτή τη στιγμή» μια απάντηση για το αίτημα προς τον Λευκό Οίκο που δεν εκπληρώθηκε για 1.000 νοσοκόμες, 150 γιατρούς και 300 θεραπευτές για ασθενείς με προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα. Ο δήμαρχος δήλωσε επίσης ότι από χθες 900 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τις φυλακές της πόλης λόγω των ανησυχιών για την επιδημία του κορονοϊού. Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο είπε ακόμη ότι όλες οι κατασκευές που είναι «μη αναγκαίες ή μη επείγουσας ανάγκης πρέπει να σταματήσουν από αυτή τη στιγμή».

Λιβόρνο, Ιταλία.
Λιβόρνο, Ιταλία.
Laura Lezza via Getty Images

Ιταλία - 11.591 νεκροί, 101.739 ασθενείς.

Μικρή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ιταλία για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο αλλά και σταθερά υψηλός αριθμός νεκρών. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν 812 νεκροί, λιγότεροι μεν από το μακάβριο ρεκόρ των 919 στις 27 Μαρτίου αλλά και πάλι, πάρα πολύ. Επίσης αναφέρθηκαν 4.050 νέα κρούσματα, ο μικρότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τις 18 Μαρτίου (στις 21 Μαρτίου είχε φτάσει τα 6.057). Ωστόσο ανάλογες μειώσεις είχαν καταγραφεί και άλλα ημέρες χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως ξεκινά μια σταθερή πορεία επιβράδυνσης της εξάπλωση του ιού.

Οι σημαίες των δημαρχιακών μεγάρων της χώρας κυματίζουν σήμερα μεσίστιες σε ένδειξη πένθους για τα χιλιάδες θύματα ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

  • «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε στην κορύφωση σε επτά ως δέκα ημέρες, μετά, λογικά, θα δούμε μείωση της εξάπλωσης», είπε ο υφυπουργός Υγείας της Ιταλίας Πιερπάολο Σιλέρι. Φυσικά δεν τίθεται κανένα θέμα χαλάρωσης των προσπαθειών: οι αρχές παρέτειναν τα μέτρα περιορισμού «τουλάχιστον ως το Πάσχα» των καθολικών, τη 12η Απριλίου.

  • Εγκαινιάσθηκαν οι νοσοκομειακές πτέρυγες για ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα σε δυο εβδομάδες σε χώρους της πρώην έκθεσης του Μιλάνου χάρη στις αδιάκοπες προσπάθειες τεχνιτών, εργατών, αρχιτεκτόνων κλπ.Έχει ολοκληρωθεί μονάδα εντατικής θεραπείας με 170 κλίνες και θα απασχοληθούν 500 γιατροί και περίπου 1.000 νοσηλευτές, υπό τον συντονισμό της πανεπιστημιακής πολυκλινικής του Μιλάνου. Στην αναδιαμόρφωση και τον εξοπλισμό συνέβαλαν με δωρεές ιταλοί επιχειρηματίες.

  • Στο μεταξύ οι ΗΠΑ θα στείλουν ιατρικό υλικό αξίας ύψους 100 εκατ. δολαρίων στην Ιταλία ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

  • Ο πρόεδρος Τραμπ εκτίμησε επίσης ότι η παραγωγή συσκευών μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής θα αυξηθεί σημαντικά, χάρη στη συνεργασία περίπου δέκα βιομηχανιών στις ΗΠΑ (Μόνο η αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει 50.000 αναπνευστήρες μέσα στις επόμενες 100 μέρες και μετά 30.000 το μήνα). «Στο μέτρο που παράγουμε περισσότερους [αναπνευστήρες] από όσους έχουμε ανάγκη, θα τους στείλουμε στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, εκεί όπου έχουν φρικτά προβλήματα, και σε άλλες χώρες αν είναι δυνατό».

Λογκρόνο, Ισπανία.
Λογκρόνο, Ισπανία.
ASSOCIATED PRESS

Κύπρος - 8 νεκροί, 262 ασθενείς

Άλλος ένας άνδρας, ηλικίας 83 ετών, έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό, ενώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κύπρο ανέρχονται στα 32, ανακοινώθηκε από τις κυπριακές αρχές το απόγευμα της Τρίτης.

Οι θάνατοι από τον COVID-19 στην Κύπρο ανήλθαν στους 8, εκ των οποίων μία γυναίκα και εφτά άντρες, με μέσο όριο ηλικίας τα 68 έτη. Έξι από αυτούς είχαν κάποιους επιβαρυντικούς παράγοντες.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κύπρο είναι 32 από σύνολο 550 εργαστηριακών διαγνώσεων.Συγκεκριμένα, πρόκειται για 13 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, ενώ εντοπίστηκαν ακόμα τέσσερα άτομα από τις Βρετανικές Βάσεις και 15 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 262, περιλαμβανομένων των εννέα κρουσμάτων στις Βρετανικές Βάσεις.

Ισπανία - 8.269 νεκροί, 94.417 ασθενείς

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά κοινωνικών μέτρων που στοχεύουν στο να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, μεταξύ άλλων την αναστολή των εξώσεων ενοικιαστών.

«Η κατοικία είναι τα χαρακώματα από τα οποία οι άνθρωποι αντιστέκονται στον ιό» δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων κι αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Για τους μισθωτές, οι εξώσεις των ευάλωτων νοικοκυριών θα ανασταλούν από αύριο και για ένα διάστημα 6 μηνών μετά τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Σε κανέναν δεν μπορεί να γίνει έξωση από το σπίτι του» επισήμανε.

Στις 17 Μαρτίου, η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει την προσωρινή αναστολή των στεγαστικών δανείων, προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο εξώσεων. Τα συμβόλαια μίσθωσης θα παραταθούν για 6 μήνες, μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας τα ενοίκια δεν θα μπορούν να αυξηθούν.

Μικροπιστώσεις θα παρασχεθούν στους ενοίκους για να τους βοηθήσουν να καταβάλλουν τα ενοίκιά τους.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων οικονομικής βοήθειας ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση απαγορεύει στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας να κόβουν το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο ή το νερό λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών.

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση θα καταβάλει οικονομική βοήθεια στους εργαζόμενους προσωρινής απασχόλησης, που απολύθηκαν από επιχειρήσεις λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και δεν έχουν δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας, όπως επίσης στις οικιακές βοηθούς που χάνουν τη δουλειά τους ή αναγκάζονται να εργάζονται με μειωμένο ωράριο.

Η Ισπανία κατέγραψε σήμερα νέο ρεκόρ με 849 θανάτους από τον Covid-19 σε διάστημα 24 ωρών, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανεβαίνει στους 8.189.

Γερμανία - 650 νεκροί, 67.951 ασθενείς

Συνεχίζει να διατηρεί έναν σταθερά χαμηλό αριθμό θανάτων επί του σύνολου των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και συγκριτικά με τον υψηλό αριθμό θυμάτων που αναφέρουν χώρες όπως οι Ιταλία και η Ισπανία.

Τις τελευταίες ώρες ανακοίνωσε 5 νέους θανάτους και 166 ασθενείς ενώ τη Δευτέρα αναφέρθηκε υψηλός αριθμός νέων θανάτων, πάντα για τα δεδομένα της Γερμανίας, αφού έφτασαν τους 104 ενώ συνεχίστηκε η σημαντική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων που έφτασαν τα 4.450.

Στο μεταξύ αρνητικό ήταν και το τρίτο τεστ της καγκελαρίου Μέρκελ για κορονοϊό σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «Η καγκελάριος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της παραμένοντας σε καραντίνα στην κατοικία της και τις επόμενες μέρες», πρόσθεσε.

Λίντλαντ, Γερμανία.
Λίντλαντ, Γερμανία.
ASSOCIATED PRESS

Γαλλία- 3.024 νεκροί, 44.550 ασθενείς

Η Γαλλία έχει φτάσει να έχει σχεδόν τον ίδιο αριθμό νεκρών με τις ΗΠΑ αν και έχει σχεδόν τέσσερις φορές μικρότερο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Και σε αυτή τη χώρα της Ευρώπης η εξάπλωση του ιού φαίνεται να επιταχύνεται αφού τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλός αριθμός νέων ασθενών αλλά και θανάτων.

Την Δευτέρα η Γαλλία ανέφερε τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, αφού έφτασαν τους 418 και τα νέα κρούσματα τα 4.376.

Η οικονομολόγος Εστέρ Ντιφλό, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομίας 2019, απηύθυνε την Τρίτη έκκληση να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, εκτιμώντας πως «δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία για τον λογαριασμό» απέναντι στην υγειονομική κρίση.

Κάλεσε επίσης για ένα «εξαιρετικά προοδευτικό» φορολογικό σύστημα, δηλ. όπου ο φόρος θα αυξάνεται καθώς θα αυξάνονται τα εισοδήματα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα συστήματα υγείας, και για να υποστηριχθούν τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

«Όταν υπάρχει μια μεγάλη κρίση στη ζήτηση όπως σήμερα, πρέπει να εγχυθούν πόροι στην οικονομία», κάτι που προϋποθέτει για τις κυβερνήσεις που μπορούν, να «δανεισθούν μαζικά και να τονώσουν την οικονομία όσο είναι δυνατό», υποστήριξε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, η Ε. Ντιφλό.

Ιράν - 2.898 νεκροί, 44.605 ασθενείς

Στη χώρα, καταγράφηκαν ανακοινώθηκε μέχρι στιγμής για σήμερα Τρίτη πολύ υψηλός αριθμός θανάτων αφού έφτασαν του 141 - υψηλότερος ήταν στις 26 Μαρτίου, 167 θάνατοι- και 3.110 νέα κρούσματα, δηλαδή από τα υψηλότερα των τελευταίων ημερών.

  • Η Ευρώπη απέστειλε ιατρικό υλικό στο Ιράν στο πλαίσιο του μηχανισμού Instex που επιτρέπει την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων και ο οποίος χρησιμοποιείται για πρώτη φορά, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η κυβέρνηση και ο πληθυσμός του Ιράν «δεν ξεχνούν ποτέ τους φίλους στους δύσκολους καιρούς» είε δηλώσει με τις πρώτες ανακοινώσεις για την αποστολή, εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Τεχεράνη, Ιράν.
Τεχεράνη, Ιράν.
ASSOCIATED PRESS

Ηνωμένο Βασίλειο -1.408 νεκροί, 22.141 ασθενείς

180 νέους θανάτους ανακοίνωσε η χώρα τη Δευτέρα, καταγράφοντας μείωσή για δεύτερη συνεχόμενη μέρα μετά την κορύφωση του περασμένου Σαββάτου με τους 260 νεκρούς. Ο δε αριθμός των νέων κρουσμάτων 2.619 παραμένει υψηλός όπως όλες τις ημέρες της τελευταίας εβδομάδας.

Ελβετία - 359 νεκροί, 15.922 ασθενείς

Και στην Ελβετία καταγράφηκε τη Δευτέρα ο υψηλότερος αριθμός νεκρών από τον κοροονοϊό καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν 59 νεκρούς. Ο δε αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν από τους υψηλότερους των τελευταίων δύο εβδομάδων, 1.093, αν και στη χώρα καταγράφονται μεγάλες αυξομειώσεις από μέρα σε μέρα.

Βέλγιο - 705 νεκροί, 12.775 ασθενείς

Διπλασιασμό αριθμό νέων θανάτων, συγκριτικά με τη Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα το Βέλγιο κάνοντα λόγο για 192 νεκρούς. Σημαίνεται πως ο αριθμός των νεκρών σπάει το θλιβερό ρεκόρ της Δευτέρας με τους 82 νεκρούς αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρουσίασε σήμερα σημαντική μείωση στα 876. Οι δε αρχές υποστηρίζουν πως ο αριθμός που αναφέρεται σήμερα είναι τόσο μεγάλος επειδή έγιναν διορθώσεις (;) σε ότι αφορά τα στοιχεία για τους θανάτους προηγούμενων ημερών.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ένα 12χρονο κορίτσι όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές. ”Είναι ένα πολύ σπάνιο γεγονός, αλλά μας έχει αναστατώσει”, δήλωσε ο δρ Εμανουέλ Αντρέ, ένας από τους εκπροσώπους των αρχών. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ο θάνατος ενός παιδιού εξαιτίας του κορονοϊού στο Βέλγιο.

Ολλανδία - 1.039 νεκροί, 12.595 ασθενείς

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι θα παραταθεί μέχρι τις 28 Απριλίου, τουλάχιστον, το κλείσιμο των σχολείων, των εστιατορίων και των μπαρ, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19.

Στην Ολλανδία έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής 1.039 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί κάτι λιγότερα από 13.000 κρούσματα της ασθένειας. Περισσότεροι από 4.700 άνθρωποι νοσηλεύονται.

«Δεν θα σας προκαλέσει έκπληξη ότι αποφασίσαμε να παρατείνουμε (τα μέτρα) μέχρι τις 28 Απριλίου», είπε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Πριν από δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση έκλεισε όλους τους δημόσιους χώρους, μεταξύ των οποίων και τα κόφι-σοπ όπου μπορεί κανείς να αγοράσει κάνναβη. Σήμερα ωστόσο έκρινε ότι πρέπει να επιτραπεί και πάλι η πώληση κάνναβης, ώστε να μην ανθίσει το λαθρεμπόριο.

Μεταξύ άλλων, έχουν απαγορευτεί όλες οι συναθροίσεις και αναβλήθηκαν μέχρι την 1η Ιουνίου οι αγώνες του ολλανδικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Στην Ολλανδία πάντως δεν έχει επιβληθεί γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας, όπως στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία ή το Βέλγιο. Ο Ρούτε επανέλαβε την έκκλησή του στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην συγκεντρώνονται πολλοί μαζί, χωρίς όμως να προβεί σε ρητή απαγόρευση.

Στις μεγάλες πόλεις λειτουργούν μέχρι και σήμερα τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Ρόττερνταμ, Ολλανδία.
Ρόττερνταμ, Ολλανδία.
SOPA Images via Getty Images

Τουρκία - 168 νεκροί, 10.827 ασθενείς

Η Τουρκία είναι πλέον η 12η χώρα στην κατάταξη αυτών με τον υψηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων ενώ το τελευταίο 24ωρο οι νέοι θάνατοι κατέγραψαν ρεκόρ φτάνοντας τους 37 ενώ οι νέοι ασθενείς μειώθηκαν λίγο και αναφέρθηκαν 1.610.

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες

Μεξικό: Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χθες Δευτέρα ανακοινώνοντας την επιβολή πολύ πιο αυστηρών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα χίλια και οι θάνατοι συνέχισαν να αυξάνονται. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν καταγραφεί πλέον 1.094 κρούσματα και 28 θάνατοι. Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας τόνισαν ότι θα ανασταλούν όλες οι μη απαραίτητες δραστηριότητες ως την 30ή Απριλίου, ενώ το όριο των ανθρώπων που μπορούν να συμμετέχουν σε δημόσιες συγκεντρώσεις περιορίζεται σε 50. Ειδικά οι άνθρωποι πάνω από 60 ετών και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τη σύσταση των αρχών να μείνουν σπίτι, τόνισε το υπουργείο Υγείας.

Παναμάς: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πιο αυστηρά μέτρα για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας, ένα από τα οποία προβλέπει πως οι άνδρες και οι γυναίκες θα μπορούν να βγαίνουν διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας. Από την Τετάρτη και για δεκαπέντε ημέρες, οι άνδρες θα μπορούν να βγαίνουν για να κάνουν προμήθειες ή για να πάνε στο φαρμακείο για δύο ώρες, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο. Η έξοδος στις γυναίκες θα επιτρέπεται Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Την Κυριακή, απαγορεύεται η έξοδος στους πάντες, ανεξαρτήτως φύλου. Πάνω από 2.000 άνθρωποι συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο διότι παραβίασαν τους κανόνες του «πλήρους και υποχρεωτικού» περιορισμού στο σπίτι που επιβλήθηκε σε όλους τους πολίτες την 24η Μαρτίου. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19 που προκαλεί ο κορονοϊός ενώ έχουν καταγραφεί 1.075 κρούσματα.

Ιστικλάλ, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία.
Ιστικλάλ, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία.
Anadolu Agency via Getty Images

Δημοφιλή