Κοσμικό έγκλημα: μαύρη τρύπα μετατρέπει αστέρι σε «σπαγγέτι»

Η βαρυτική έλξη της μαύρης τρύπας παραμορφώνει το κοσμικό σώμα ή την ύλη που έχει «συλλάβει».
.
.
NASA/CXC/M. Weiss

Ερευνητές ανακάλυψαν τις «διατροφικές» συνήθειες μιας μαύρης τρύπας.

Αυτό το «κοσμικό έγκλημα» που έγινε σε απόσταση 215 εκατ. ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ηριδανού μελέτησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Μπέρκλι) με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Αυτή η έκρηξη , που ονομάζεται AT2019qiz, δημιούργησε ένα νέφος αερίου που αυτές οι νέες παρατηρήσεις πολωμένου φωτός αποκαλύπτουν ότι είναι σφαιρικά συμμετρικό.

Αυτό το νέφος αερίου έχει τόσο πλάτος όσο 200 φορές η μέση απόσταση από τη Γη στον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι η ακτίνα του είναι εκατό φορές μεγαλύτερη από την τροχιά του πλανήτη μας και το εξωτερικό του άκρο απέχει περίπου 930 1,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από την κεντρική μαύρη τρύπα, αναφέρει το Space.

«Ένα από τα πιο τρελά πράγματα που μπορεί να κάνει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα είναι να θρυμματίσει ένα αστέρι με τις τεράστιες παλιρροϊκές δυνάμεις του», είπε ο Γουένμπιν Λου , αστρονόμος στο Μπέρκλι και συν-συγγραφέας της μελέτης που περιγράφει τις παρατηρήσεις.

Η μαύρη τρύπα που υπολογίζεται ότι έχει μάζα ένα εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου έχει εγκλωβίσει στα βαρυτικά της δίχτυα ένα άστρο και αποσπά την ύλη του. Το άστρο βρίσκεται πολύ κοντά στην μαύρη τρύπα και η νέα μελέτη αποκαλύπτει νέα στοιχεία για το πώς συμπεριφέρονται οι μαύρες τρύπες σε πολύ κοντινά σε αυτές κοσμικά σώματα και κυρίως πώς αποσπά από αυτά την ύλη τους.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν πώς η μαύρη τρύπα αποσπά και κυριολεκτικά ρουφάει την ύλη των άστρων, πλανητών ή άλλων κοσμικών δομών που βρίσκονται κοντά τους. Η νέα μελέτη δείχνει ότι σημαντικές ποσότητες της ύλης των άτυχων κοσμικών σωμάτων δεν καταλήγει στην μαύρη τρύπα αλλά απλά διαχέεται στο διαστημικό κενό.

Η συγκεκριμένη μελέτη κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική επειδή εκτός των άλλων προσφέρει στοιχεία την αποκαλούμενη «παλιρροϊκή διατάραξη». Η βαρυτική έλξη της μαύρης τρύπας παραμορφώνει το κοσμικό σώμα ή την ύλη που έχει «συλλάβει».

Το αντικείμενο παίρνει ένα σχήμα νήματος για αυτό και η επιστημονική κοινότητα ονόμασε το φαινόμενο «σπαγγετοποίηση» αφού η όλη διαδικασία μοιάζει σαν μεταμορφώνει το αντικείμενο σε μακαρόνι πριν τελικά το απορροφήσει ή το καταστρέψει. Έχουν γίνει κάποιες έμμεσες παρατηρήσεις του φαινομένου και δεν υπάρχουν ακόμη πολλά στοιχεία αυτό.

Αυτή την φορά έχουμε το πιο κοντινό παράδειγμα που έχουν εντοπίσει και παρατηρήσει μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι ενός αστρικού σώματος να γίνεται σπαγγέτι από τις τρομερές βαρυτικές δυνάμεις της μαύρης τρύπας.