Κόστα Ρίκα: Και εγένετο η πρώτη παρθενογένεση κροκόδειλου

Το φαινόμενο συναντάται σε είδη πτηνών, ψαριών και άλλων ερπετών, αλλά ποτέ ως τώρα σε κροκόδειλους.
ALEXANDRE MENEGHINI via Reuters

Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση παρθενογένεση κροκόδειλου έλαβε χώρα σε ζωολογικό κήπο της Κόστα Ρίκα.

Η θηλυκή κροκόδειλος παρήγαγε ένα έμβρυο, κατά 99,9% γενετικά πανομοιότυπο με τον εαυτό της, χωρίς γονιμοποίηση από ένα αρσενικό τον Ιανουάριο του 2018 σε πάρκο ερπετών της κεντροαμερικάνικης χώρας. Το έμβρυο στο εσωτερικό του αβγού ήταν πλήρως διαμορφωμένο αλλά γεννήθηκε νεκρό και συνεπώς δεν εκκολάφθηκε.

Το φαινόμενο της παρθενογένεσης έχει παρατηρηθεί σε είδη πτηνών, ψαριών και άλλων ερπετών, αλλά ποτέ πριν σε κροκόδειλους.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το χαρακτηριστικό αυτό μπορεί να κληρονομήθηκε από έναν εξελικτικό ”πρόγονο” του κροκόδειλου όπως οι δεινόσαυροι, οπότε και εκείνοι ενδέχεται να ήταν ικανοί για αυτοαναπαραγωγή.

Ο κροκόδειλος που γέννησε το αυγό αποκτήθηκε από το πάρκο όταν ήταν δύο ετών και έμεινε χωριστά από άλλους κροκόδειλους για όλη της τη ζωή. Εξαιτίας αυτού, η επιστημονική ομάδα του πάρκου ήρθε σε επαφή με μια αμερικανική ομάδα από το Πολυτεχνείο της Βιρτζίνια, η οποία ειδικεύεται στις παρθενογεννήσεις.

Ανέλυσαν το έμβρυο και διαπίστωσαν ότι ήταν σε ποσοστό άνω του 99,9 % γενετικά πανομοιότυπο με τη μητέρα του - επιβεβαιώνοντας ότι δεν είχε πατέρα.

Γράφοντας στο περιοδικό Biology Letters της Βασιλικής Εταιρείας, οι ερευνητές υποστηρίζουν πλέον ότι οι παρθενογεννήσεις μπορεί να συμβαίνουν πιο συχνά στους κροκόδειλους και να έχουν περάσει απαρατήρητες μέχρι τώρα, επειδή απλά οι άνθρωποι δεν αναζητούσαν τέτοιες περιπτώσεις.

Δεν είναι σαφές γιατί η παρθενογένεση εμφανίζεται σε διαφορετικά είδη ζώων, αλλά τα περιστατικά εμφανίζονται στην επιστημονική βιβλιογραφία όλο και πιο συχνά, πιθανώς επειδή οι ερευνητές τα αναζητούν πλέον. Μια θεωρία είναι ότι συμβαίνει σε είδη όταν ο αριθμός τους μειώνεται δραστικά και βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

″Τα νέα αυτά στοιχεία προσφέρουν δελεαστικές πληροφορίες για τις πιθανές αναπαραγωγικές ικανότητες των εξαφανισμένων συγγενών των κροκοδείλων”, γράφουν οι επιστήμονες, ”κυρίως των δεινοσαύρων”.

Πηγή: BBC