Κρυπτονομίσματα: Το ethereum «αγγίζει τα τακούνια» του bitcoin κυνηγώντας τη μεγάλη ανατροπή

Το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα παίρνει μερίδιο αγοράς από το bitcoin ενόψει μιας πολύ σημαντικής αναβάθμισης λογισμικού.
Σε αυτήν την εικόνα, στις 17 Μαΐου 2022, μάρκες αναμνηστικών που αντιπροσωπεύουν το κρυπτονόμισμα Bitcoin και το δίκτυο Ethereum, βυθίζονται - συμβολικά - στο νερό. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
Σε αυτήν την εικόνα, στις 17 Μαΐου 2022, μάρκες αναμνηστικών που αντιπροσωπεύουν το κρυπτονόμισμα Bitcoin και το δίκτυο Ethereum, βυθίζονται - συμβολικά - στο νερό. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
Dado Ruvic via REUTERS

Για χρόνια, ο «αιθέρας» (ethereum) μετά βίας μπορούσε να ονειρευτεί ότι θα αμφισβητήσει τον μεγάλο του αδερφό, το bitcoin. Τώρα, οι φιλοδοξίες αυτές μπορεί να γίνουν πιο ρεαλιστικές.

Το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα παίρνει μερίδιο αγοράς από το bitcoin ενόψει μιας πολύ σημαντικής αναβάθμισης λογισμικού «Merge», που θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τη χρήση ενέργειας του blockchain του Ethereum, μέσα στις επόμενες ημέρες (υπενθυμίζουμε ότι η παραγωγή των κρυπτονομισμάτων βασίζεται στην χρήση αναβαθμισμένων και ιδιαίτερα ενεργοβόρων συστημάτων υπολογιστών).

Η κυριαρχία του Bitcoin - το μερίδιό του στην αγοραία αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων - έχει υποχωρήσει στο 39,1% από το φετινό ανώτατο όριο του 47,5% στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με την πλατφόρμα δεδομένων CoinMarketCap. Το ethereum, από την άλλη, έχει σκαρφαλώσει στο 20,5% από 16%.

«Η ανατροπή»

Aκόμα και τώρα το ethereum απέχει ακόμα πολύ από το να ξεπεράσει το bitcoin ως το Νο.1 κρυπτονόμισμα, μια αλλαγή σκηνικού που είναι γνωστή στους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων ως «η ανατροπή». Μοιάζει πιθανότερο, όμως. Τον Ιανουάριο του 2021, το bitcoin κυριαρχούσε με 72%, ενώ ο αιθέρας βρισκόταν μόλις στο 10%.

Όσον αφορά την τιμή, ένα ethereum αξίζει τώρα 0,082 bitcoin, κοντά στα υψηλά του Δεκεμβρίου 2021 και πολύ πάνω από το χαμηλό του 2022 των 0,049 τον Ιούνιο.

«Οι άνθρωποι βλέπουν τώρα το Ethereum ως ουσιαστικά ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο επειδή έχουν δει την επιτυχία του δικτύου», δήλωσε ο Τζόζεφ Έντουαρντς, επικεφαλής οικονομικής στρατηγικής στην εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Solrise Finance.

«Υπάρχει μια σταθερότητα στο πώς γίνεται αντιληπτό το Ethereum στο κρυπτογραφικό οικοσύστημα».

 (Photo credit should read CFOTO/Future Publishing via Getty Images)
(Photo credit should read CFOTO/Future Publishing via Getty Images)
Future Publishing via Getty Images

Η κυριαρχία του Bitcoin περιορίζεται

Η διαδικασία «Merge» από μέρους του ethereum, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (15 Σεπτεμβρίου) μετά από αρκετές καθυστερήσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη χρήση του blockchain, ενισχύοντας δυνητικά την τιμή του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος - αν και τίποτα δεν είναι σίγουρο στην «ιδιότροπη» αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Το Ethereum αποτελεί τη ραχοκοκαλιά μεγάλου μέρους του οράματος “Web3” - ενός Διαδικτύου όπου η κρυπτογράφηση βρίσκεται στο επίκεντρο, τροφοδοτώντας εφαρμογές που περιλαμβάνουν παρακλάδια κρυπτογράφησης, όπως αποκεντρωμένη χρηματοδότηση και μη ανταλλάξιμα tokens - αν και αυτό το πολυδιαφημισμένο όνειρο δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη.

Το Bitcoin και το ethereum μειώθηκαν σχεδόν στο μισό φέτος της αξίας τους, λόγω ανησυχιών για υπερμεγέθη αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Παρόλα αυτά, φαίνεται να αρέσει στους επενδυτές η εξέλιξη του «Merge», με το ethereum να αυξάνεται πάνω από 65% από τα τέλη Ιουνίου. Το bitcoin έχει υποχωρήσει οριακά την ίδια περίοδο.

«Θα δούμε την ελκυστικότητα (του ethereum) σε ορισμένους επενδυτές που ανησυχούν για την κατανάλωση ενέργειας», δήλωσε ο Νταγκ Σβενκ, Διευθύνων Σύμβουλος της Digital Asset Research, αν και προειδοποίησε ότι ο «αιθέρας» ήταν ακόμα πολύ πίσω από το bitcoin.

Το λογότυπο του Bitcoin εμφανίζεται στην οθόνη ενός ΑΤΜ κρυπτονομισμάτων στο Salem., 9 Φεβρουαρίου 2021. (AP Photo/Charles Krupa, File)
Το λογότυπο του Bitcoin εμφανίζεται στην οθόνη ενός ΑΤΜ κρυπτονομισμάτων στο Salem., 9 Φεβρουαρίου 2021. (AP Photo/Charles Krupa, File)
via Associated Press

Ο βασιλιάς αντέχει ακόμα

Η φθίνουσα κυριαρχία του bitcoin στην τρέχουσα αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι μια απόκλιση από τους προηγούμενους κύκλους της αγοράς, όταν οι επενδυτές πουλούσαν λιγότερα token - “altcoins” - υπέρ του πιο ρευστοποιημένου και αξιόπιστου bitcoin.

Ωστόσο, η εκθρόνιση του βασιλιά δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Το Bitcoin εξακολουθεί να είναι μακράν το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα. Οι κύριοι επενδυτές τείνουν να στραφούν πρώτα στο bitcoin, ως το πιο ρευστοποιήσιμο και ευρέως διαπραγματεύσιμο κρυπτονόμισμα.

Η κεφαλαιοποίησή του στα 427 δισεκατομμύρια δολάρια εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσια από τα 210 δισεκατομμύρια δολάρια του Ether και οι συμμετέχοντες στην αγορά πιστεύουν ακράδαντα ότι το αρχικό ψηφιακό νόμισμα παραμένει το χρυσό πρότυπο στην κρυπτογράφηση, λόγω της περιορισμένης προσφοράς του.

Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς λένε ότι η θέση του bitcoin στην κορώνα κρυπτογράφησης είναι ακόμα ισχυρή, ακόμα κι αν πρέπει να «ανεχθεί» άλλους διεκδικητές. Για παράδειγμα, ο Ούγκο Χαβιέ, Διευθύνων Σύμβουλος της K2 Trading Partners, είπε ότι η κυρίαρχη θέση του bitcoin θα μπορούσε να βελτιωθεί στο εύρος 50%-60% εάν η αγορά κρυπτογράφησης γίνει ανοδική, αλλά είναι απίθανο να αγγίξει ξανά το 70%.