Κρίσιμες εκλογές στη Βαυαρία

Τα αποτελέσματα θα σημάνουν τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού;
|
Michael Dalder / Reuters

Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην Άγκελα Μέρκελ, γράφει η Deutsche Welle. Θα παραιτηθεί ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ; Πως θα κινηθεί ο βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ;

Ο ένας είναι πρωθυπουργός της Βαυαρίας, ο άλλος πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος CSU και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών. Τον Μάρκους Ζέντερ και τον Χορστ Ζεεχόφερ ενώνει μια βαθιά εχθρότητα και αντιπαλότητα.

Πολλοί μιλούν για θρίλερ. Και αυτό γιατί επί δεκαετίες οι εκλογές ήταν μια σχεδόν τυπική διαδικασία με κυρίαρχο το CSU, που διατηρούσε την απόλυτη πλειοψηφία σχεδόν ανελλιπώς μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΟΙ δημοσκοπήσεις όμως προκαταβάλουν οδυνηρή ήττα. Και αν επιβεβαιωθούν θα δώσει το έναυσμα για εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να αφορούν απλώς την ανατροπή του Αρχηγού του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ και την αποχώρησή του από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι και την διάσπαση της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ή την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων εμφανίζεται ενισχυμένη. Περίπου το μεσημέρι, η συμμετοχή είχε αγγίξει το 35% στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, το Μόναχο, συμπεριλαμβανομένων και των επιστολικών ψήφων. Το 2013, την ίδια ώρα, η συμμετοχή έφτανε το 33,3%.

Στη Νυρεμβέργη ωστόσο την ίδια ώρα η συμμετοχή ήταν στο 10,9% – ενώ στις προηγούμενες εκλογές ήταν στο 8,6%.

NurPhoto via Getty Images

Λόγο για να πανηγυρίζει σήμερα έχει το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, που αναμένεται να εισέλθει για πρώτη φορά, όχι μόνο στη βαυαρική βουλή, αλλά και στο τελευταίο απόρθητο φρούριο, τη βουλή του κρατιδίου της Έσσης στις τοπικές εκλογές σε δύο εβδομάδες. Κλίμα νίκης και στους Πράσινους, που κατέβηκαν στον προεκλογικό αγώνα με τον καθαρό στόχο να σταματήσουν την απόλυτη πλειοψηφία του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος και να αναλάβουν εκείνοι το κυβερνητικό πηδάλιο.

Ζέντερ, ο «Γερμανός Ντόναλντ Τραμπ»

Για το ιστορικά χαμηλό ποσοστό του CSU έβαλε το χεράκι του και ο τοπικός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ. Ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα θέλοντας να προσπεράσει από τα δεξιά το AFD. Αποκάλεσε τη μετανάστευση στη Γερμανία... τουρισμό των αιτούντων ασύλου, κάτι που του κόστισε τον χαρακτηρισμό του «Γερμανού Ντόναλντ Τραμπ» από στις στήλες των New York Times. Αλλά δεν μπόρεσε να ανακόψει την άνοδο της δύναμης του ακροδεξιού κόμματος στη Βαυαρία. Στη συνέχεια, διέταξε να αναρτηθεί υποχρεωτικά σε όλα τα δημόσια κτήρια της καθολικής Βαυαρίας ο σταυρός. Αυτό όχι μόνο δεν έγινε αποδεκτό από τους πολίτες, αλλά οδήγησε τον Ζέντερ σε ρήξη με την πανίσχυρη Εκκλησία.

Getty Editorial

Το κρατίδιο του 18,3% του ΑΕΠ

Σήμερα η Βαυαρία των 70.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, των 13 εκατομμυρίων κατοίκων, της βαριάς βιομηχανίας, του 18,3% του ΑΕΠ της χώρας και του χαμηλότερου ποσοστού ανεργίας στην ομοσπονδία, έχει για πρώτη φορά αποκτήσει έναν κομματικό σχηματισμό δεξιότερα της CSU, κάτι που ο πατριάρχης του κόμματος Φαντς Γιόζεφ Στράους είχε καταφέρει να εμποδίσει. Αντιθέτως, η επιλογή του Χορστ Ζεεχόφερ να προκαλεί συνεχώς προβλήματα στην ’Αγγελα Μέρκελ, φέρνει πρώτα από όλα γκρίνια και φθορά στο δικό του κόμμα που τον θεωρεί υπεύθυνο για τους τριγμούς στα θεμέλια του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι κάλπες στην Βαυαρία θα κλείσουν απόψε στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η μετάδοση των αποτελεσμάτων. Ξεκάθαρη εικόνα ωστόσο αναμένεται αργότερα το βράδυ.

Η Καγκελάριος όμως έχει σήμερα το βλέμμα στραμμένο στην Βαυαρία και για έναν ακόμη λόγο: Στις 28 Οκτωβρίου διεξάγονται εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης, με την συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών/Πρασίνων υπό τον Φόλκερ Μπουφιέ να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, CDU, CSU και SPD καταγράφουν απώλειες σχεδόν 10 μονάδων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle )