Κτήριο 87 της Microsoft: Στο πιο ήσυχο δωμάτιο του κόσμου κανείς δε μένει για πάνω από μία ώρα

Η σιωπή είναι χρυσός, εκτός και αν βρεθείτε στο πιο ήσυχο δωμάτιο στον κόσμο.
|
via Associated Press

Ήταν το 2015 όταν η Microsoft έχτισε ένα τσιμεντένιο δωμάτιο το οποίο κατέχει το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για το πιο ήσυχο μέρος του κόσμου.

Γνωστός ως «ανηχοϊκός θάλαμος», χρησιμοποιείται για να μετρηθούν οι ήχοι και οι θόρυβοι από τους υπολογιστές, τα ακουστικά, τα ηχεία, τα μικρόφωνα και τα άλλα προϊόντα που αναπτύσσει η Microsoft, αναφέρει η New York Post.

Είναι χτισμένο στο στο Κτήριο 87 στα κεντρικά γραφεία της Microsoft στο Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον. Η δομή του δωματίου θυμίζει ένα κρεμμύδι, καθώς διαθέτει έξι στρώματα τσιμέντου και χάλυβα, απομονώνοντάς το από το υπόλοιπο κτίριο και τον έξω κόσμο.

Όσοι βρέθηκαν μέσα στο δωμάτιο αναφέρουν πως είναι τόσο ήσυχο που μπορεί κανείς να ακούσει ακόμα και τον ήχο του αίματός του που ρέει στις φλέβες του καθώς το επίπεδο του θορύβου μετρήθηκε σε αρνητικά ντεσιμπέλ (-20,3 dB), δηλαδή 20,3 ντεσιμπέλ κάτω από το όριο της ανθρώπινης ακοής.

Για να καταλάβει κανείς πόσο ήσυχο είναι αυτό το δωμάτιο, αρκεί να σκεφτεί ότι η κανονική αναπνοή του ανθρώπου σε ηρεμία ακούγεται στα 10dB σε ένα κανονικό δωμάτιο και ένας απαλός ψίθυρος στα 30dB.

«Όταν γυρνάς το κεφάλι σου, μπορείς ακόμη και να ακούσεις αυτή την κίνηση. Μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου να αναπνέει» είχε δηλώσει πρόσφατα στην New York Post ο Hundraj Gopal, σχεδιαστής του «ησυχαστηρίου» της Microsoft.

Η λέξη ανηχοϊκός σημαίνει «χωρίς ηχώ». Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να σχεδιαστεί ο χώρος.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα