CULTURE
25/10/2021 07:12 EEST

«Lee»: Το διάσημο μοντέλο που έγινε φωτορεπόρτερ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η ζωή της γίνεται ταινία με την Κέιτ Γουίνσλετ, την Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Τζουντ Λο.

Haywood Magee via Getty Images
Η φωτογράφος Λι Μίλερ σε παράσταση του έργου «Desire Caught By The Tail» του Πάμπλο Πικάσο, που δόθηκε στο Rudolf Steiner Hall του Λονδίνου. Μάρτιος 1950. (Photo by Haywood Magee/Picture Post/Hulton Archive/Getty Images)

Η βραβευμένη διευθύντρια φωτογραφίας και σκηνοθέτις Έλεν Κούρας βρήκε το βασικό καστ της νέας ταινίας της με θέμα τη ζωή της Λι Μίλερ, την οποία θα ενσαρκώσει η Κέιτ Γουίνσλετ.

Τζουντ Λο, Μαριόν Κοτιγιάρ, Τζος Ο’ Κόνορ και Άντρια Ράιζμπρο ενώνουν δυνάμεις στην κινηματογραφική βιογραφία της μούσας του διάσημου σουρεαλιστή Μαν Ρέι, που από μοντέλο έγινε πολεμική ανταποκρίτρια της Vogue κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και μία από τις ελάχιστες γυναίκες που τεκμηρίωσαν με την ιδιότητα του φωτορεπόρτερ τις θηριωδίες στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Σύμφωνα βέβαια με την Κέιτ Γουίνσλετ, δεν πρόκειται για μία τυπική βιογραφική ταινία, υπό την έννοια ότι «για να κάνεις μια ιστορία για το σύνολο της ζωής της Λι, πρέπει να είναι μία σειρά επιπέδου HBO. Αυτό που θέλαμε ήταν να βρούμε την πιο ενδιαφέρουσα δεκαετία της, αυτή που καθόρισε ποια ήταν και πώς εξελίχθηκε εξαιτίας όσων έζησε. Ήταν η περίοδος 1938 - 1948 που την οδήγησε στον πόλεμο. Αυτή είναι η ιστορία που θέλουμε να κάνουμε γνωστή για την Λι, περισσότερο από κάθε άλλη φάση της ζωής της».

Mario Anzuoni via Reuters
REUTERS/Mario Anzuoni

Η Λι Μίλερ, ένα από τα πιο διάσημα μοντέλα στα περιοδικά μόδας τη δεκαετία του ’20, ήταν μόλις 19 ετών όταν το 1927 φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο της Vogue. Ωστόσο δύο χρόνια αργότερα, αποφάσισε να περάσει στην άλλη άκρη του φακού. 

Ταυτισμένη με τον διάσημο Γάλλο φωτογράφο Μαν Ρέι, η Μίλερ συνεργάστηκε μαζί του στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ως βοηθός και μούσα του. Μέχρι που αποφάσισε να ανοίξει το δικό της στούντιο φωτογραφίας, αναλαμβάνοντας δουλειές του, αλλά μετά να αποχωρήσει, καθώς εκείνος αρνούνταν να της επιτρέψει να «απογαλακτιστεί» και να εξελιχθεί ως φωτογράφος.

Συνεργάστηκε με τη Vogue ως πολεμική ανταποκρίτρια το 1942, δημοσιεύοντας συγκλονιστικές φωτογραφίες θυμάτων πολέμου και στρατοπέδων συγκέντρωσης και αποκτώντας εμπειρίες που θα άλλαζαν για πάντα την αντίληψη της για τη ζωή. 

«Πολλοί πολεμικοί ανταποκριτές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή φωτογραφίζοντας μάχες. Όμως η Λι ήταν εκείνη που ανακάλυψε τα νεαρά κορίτσια στους κρυφούς οίκους ανοχής του Νταχάου και φωτογράφισε τα πρόσωπα τους. Κατέγραψε τον πόλεμο απευθυνόμενη στις γυναίκες μέσα από τα μάτια των γυναικών, για ένα γυναικείο περιοδικό...», προσθέτει η Γουίνσλετ. 

Το σενάριο, που υπογράφει η Λιζ Χάνα, βασίζεται εκτός από βιβλία και στο προσωπικό αρχείο της Μίλερ που εντοπίστηκε σε ένα κουτί στη σοφίτα της κατοικίας της. 

Η προπαραγωγή θα ξεκινήσει προς το τέλος της άνοιξης του 2022 και τα γυρίσματα θα γίνουν στην Ανατολική Ευρώπη και το Λονδίνο, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. 

Με πληροφορίες από DeadlineCollider