Λετονία: Εξέλεξε τον πρώτο ανοιχτά γκέι Πρόεδρο Δημοκρατίας

Ο επί σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς εξελέγη νέος πρόεδρος της χώρας της Βαλτικής την Τετάρτη.
INTS KALNINS via Reuters

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Έντγκαρς Ρίνκεβιτς εξελέγη την Τετάρτη νέος πρόεδρος της χώρας της Βαλτικής και έγινε ο πρώτος ανοιχτά δηλωμένος ομοφυλόφιλος που αναλαμβάνει ποτέ αυτό το αξίωμα.

Ο 49χρονος, κορυφαίος διπλωμάτης της Λετονίας από το 2011, θα είναι επικεφαλής του κράτους μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αφού ο εν ενεργεία πρόεδρος Εγκιλς Λέβιτς αποφάσισε να μην διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

″Θα κάνω τα πάντα για να ευημερήσει η χώρα μας και να είναι ασφαλής”, δήλωσε ο Ρίνκεβιτς μετά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Το 2014 αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος, η πρώτη εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα της χώρας που το έπραξε.

Ο πρόεδρος της Λετονίας επιλέγεται από τη Βουλή και ο ρόλος του είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικός.

Η Ρίγα έχει υποστηρίξει σθεναρά την Ουκρανία στις προσπάθειές της να καταπολεμήσει τη ρωσική επιθετικότητα, υποστηρίζοντας την ένταξη του Κιέβου τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη τον Ρίνκεβιτς, χαρακτηρίζοντάς τον ”πραγματικό φίλο της Ουκρανίας”.

″Η Λετονία θα βρίσκεται σε ασφαλή χέρια κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών”, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Λέβιτς μετά την εκλογή του διαδόχου του.

Πριν γίνει υπουργός Εξωτερικών, ο Ρίνκεβιτς εργάστηκε ως αναλυτής ξένων ειδήσεων στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Latvijas Radio και στο υπουργείο Άμυνας και στο γραφείο του προέδρου.

Πηγή: France24.com

Δημοφιλή