LionGlass: Γυαλί δεκαπλάσιας αντοχής από το κανονικό

Και με μικρότερο αποτύπωμα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
.
.
Adrienne Berard

Η παραγωγή γυαλιού παγκοσμίως παράγει τουλάχιστον 86 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο- και ένα νέο είδος γυαλιού υπόσχεται να τους μειώσει κατά το ήμισυ, ενώ παράλληλα είναι δέκα φορές πιο ανθεκτικό από το συμβατικό γυαλί.

Το αποκαλούμενο LionGlass δημιουργήθηκε από ερευνητές στο Penn State. Απαιτεί σημαντικά λιγότερη ενέργεια στην παραγωγή του και είναι πολύ πιο ανθεκτικό στις ζημιές. Οι ερευνητές πρόσφατα υπέβαλαν αίτημα καταχώρησης ευρεσιτεχνίας ως πρώτο βήμα για να βγει στην αγορά.

«Σκοπός μας είναι να κάνουμε την παραγωγή γυαλιού βιώσιμη μακροπρόθεσμα» είπε ο Τζον Μάουρο, καθηγητής Επιστήμης Υλικών και Μηχανολογίας στο Penn State και επικεφαλής ερευνητής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

To συμβατικό γυαλί δημιουργείται μέσω τήξης τριών κύριων υλικών: Χαλαζιακής άμμου, ανθρακικού νατρίου και ασβεστόλιθου.Τα δύο τελευταία εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα καθώς λιώνουν, ωστόσο κύριος όγκος των εκπομπών προέρχεται από την ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση των κλιβάνων στις υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για τις διαδικασίες αυτές. Με το LionGlass οι θερμοκρασίες αυτές μειώνονται κατά περίπου 300 με 400 βαθμούς Κελσίου, εξηγεί ο Μάουρο, κάτι που οδηγεί σε μείωση περίπου 30% στην κατανάλωση ενέργειας συγκριτικά με το συμβατικό γυαλί.

Επίσης, το LionGlass, πέρα από πιο φιλικό προς το περιβάλλον, είναι πολύ πιο ανθεκτικό από το συμβατικό γυαλί- κάτι που οι ερευνητές είπαν πως αποτέλεσε έκπληξη. Για την ακρίβεια κάποιες από τις συνθέσεις που δοκιμάστηκαν παρουσίαζαν εξαιρετικά υψηλή αντοχή ακόμα και υπό πολύ μεγάλη δύναμη.

To LionGlass είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο ανθεκτικό στις ρωγμές συγκριτικά με το κανονικό γυαλί- με τους ερευνητές να λένε ότι τα όριά του δεν έχουν βρεθεί ακόμα. «Συνεχίσαμε να αυξάνουμε το βάρος στο LionGlass μέχρι που φτάσαμε στο μέγιστο φορτίο που θα επιτρέψει ο εξοπλισμός» είπε ο Νικ Κλαρκ, μεταδιδακτορικός στο εργαστήριο του Μάουρο. «Απλά δεν ράγιζε».

«Οι άνθρωποι έμαθαν πώς να φτιάχνουν γυαλί πάνω από 5.000 χρόνια πριν, και έκτοτε είναι κρίσιμης σημασίας στο να φτάσει ο σύγχρονος πολιτισμός εδώ που είναι τώρα» είπε ο Μάουρο. «Τώρα είμαστε σε ένα χρονικό σημείο όπου χρειαζόμαστε να μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε το μέλλον, καθώς αντιμετωπίζουμε παγκόσμιες προκλήσεις όπως περιβαλλοντικά ζητήματα, ανανεώσιμη ενέργεια, αποδοτικότητα ενέργειας, υγειονομική φροντίδα και αστική ανάπτυξη. Το γυαλί μπορεί να παίξει ρόλο ζωτικής σημασίας στην επίλυση αυτών των ζητημάτων και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε».

Δημοφιλή