Λίστες αναμονής για ποδήλατα δημιούργησε η πανδημία στην Αυστραλία

Οι Αυστραλοί έχουν συνηθίσει να μπαίνουν σε ένα κατάστημα την παραμονή των Χριστουγέννων και να αγοράζουν ένα ποδήλατο. Φέτος, όμως, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.
Ενας άνδρας κι ένα παιδί κάνουν ποδήλατο κατά μήκος της παραλίας Σεν Κίλντα στην Μελβούρνη.
Ενας άνδρας κι ένα παιδί κάνουν ποδήλατο κατά μήκος της παραλίας Σεν Κίλντα στην Μελβούρνη.

Η τεράστια αύξηση της ζήτησης ποδηλάτων κατά το lockdown λόγω Covid-19 προκάλεσε έλλειψη ποδηλάτων σε όλο τον κόσμο, με τον κλάδο να προειδοποιεί ότι όποιος (θέλει να αγοράσει ποδήλατο) και αφήνει τα (Χριστουγεννιάτικα) ψώνια του να γίνουν πολύ αργά, είναι πιθανό να απογοητευθεί αυτή την περίοδο των διακοπών. Εδώ, ίσως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η αγορά ποδήλατου την περίοδο των Χριστουγέννων είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αυστραλία διότι η εποχή συμπίπτει με τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ο γενικός διευθυντής της Bicycle Industries Australia, Πήτερ Μπουρκ, δηλώνει ότι η έλλειψη επηρεάζει όλους τους εμπόρους ποδηλάτων, από καταστήματα ποδηλάτων έως πολυκαταστήματα. «Θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα μπορούν να αγοράσουν ποδήλατο τα Χριστούγεννα. Συνήθως μπορούσαμε να πάμε σε ένα κατάστημα το βράδυ πριν από τα Χριστούγεννα και να πάρουμε ένα ποδήλατο, αλλά σίγουρα αυτό δεν θα μπορεί να συμβεί φέτος».

Ο Μπουρκ λέει ότι οι πωλητές ποδηλάτων σε όλη την Αυστραλία είχαν πουλήσει τα αποθέματά τους κατά τη διάρκεια της έκρηξης στην αγορά ποδηλάτων που προκάλεσαν τα προηγούμενα κύματα του Covid -19.

«Γνωρίζουμε ότι ορισμένα καταστήματα έχουν 50, 100 κι 600 άτομα στην λίστα αναμονής που αναζητούν ποδήλατα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο διευθυντής πωλήσεων της Epic Cycles στο Μπρίσμπεϊν, Πάντι Φράι, δήλωσε ότι τα καταστήματα ποδηλάτων παραγγέλνουν με βάση τις πωλήσεις που σημείωσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά η άνευ προηγουμένου αύξηση των πωλήσεων από τον Απρίλιο έχει ξεπεράσει τον προγραμματισμό που είχαν κάνει.

«Θα είναι καλύτερα (τα πράγματα), αλλά τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα για κάποιον που δεν είναι προετοιμασμένος ... Έχω χρόνια στην συγκεκριμένη βιομηχανία και δεν το έχω δει ποτέ να συμβαίνει κάτι τέτοιο», συμπληρώνει.

Λέει ακόμα ότι το ζήτημα επιδεινώθηκε από τον πολύ χρόνο που χρειάζεται γενικά η παραγωγή μοτοσυκλετών και ποδηλάτων. «Οι κατασκευαστές μοτοσυκλετών χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες… Τα μηχανήματα έχουν δημιουργηθεί για την παραγωγή πρώτων υλών για έναν συγκεκριμένο τύπο ποδηλάτου σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οπότε δεν μπορεί εύκολα αυτό να αλλάξει...» Τέλος, ο ίδιος προειδοποιεί τους πελάτες του ότι πρέπει να παραγγείλουν έγκαιρα για να βρουν αυτό που θέλουν.

Κι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ποδηλάτων της Αδελαΐδας, Στήβεν Κάνκσαλ, της East End Cycles, με την σειρά του συμπληρώνει: «Το κατάστημά μου χωρά 145 ποδήλατα και (τώρα) διαθέτω λιγότερα από 45… Συγκεκριμένα διαθέτω πολλά ηλεκτρονικά ποδήλατα, ποδήλατα ισορροπίας, ποδήλατα μικρών παιδιών, αλλά μου λείπουν τα ποδήλατα που είναι κατάλληλα για ένα 10χρονο...»

Και καταλήγει: «Αν δείτε ένα ποδήλατο που σας αρέσει και είναι στο κατάστημα, αγοράστε το. Ξεχάστε την έκπτωση. Ξεχάστε το χρώμα - είτε είναι ροζ είτε μοβ, πράσινο ή μπλε - απλώς αγοράστε το. Οι έξυπνοι άνθρωποι ψωνίζουν νωρίς: Αν το αφήσετε μέχρι τον Δεκέμβριο δεν θα υπάρχει απόθεμα».

ΠΗΓΗ: Guardian