Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων - «Μικρές θετικές εξελίξεις»

Οι συνομιλίες στη Λευκορωσία είχαν μικρή πρόοδο, ωστόσο οι δύο πλευρές φαίνεται πως συμφώνησαν στην τήρηση ανθρωπιστικών διαδρόμων.
|
Ιρπίν, στρατιώτες βοηθούν αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη
Ιρπίν, στρατιώτες βοηθούν αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη
via Associated Press

Ρωσία και Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε απόψε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ, αφού ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων. Δεν υπήρξε όμως κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.

Ωστόσο ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών. Ο Λεονίντ Σλούτσκι από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα.

«Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε ο Σλούτσκι.

Όλες οι εξελίξεις

22: 59 Bloomberg: Η Ευρώπη καταρτίζει σχέδιο για να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί την ενεργειακή στρατηγική της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να περιορίσει την επιρροή του Κρεμλίνου.

Το σχέδιο, που πρόκειται να παρουσιαστεί αύριο, θα προτείνει βήματα όπως είναι η εκμετάλλευση νέων προμηθειών φυσικού αερίου και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ήδη από φέτος, είπε ο ένας από τους αξιωματούχους. Ο στόχος είναι να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από τον μεγαλύτερο προμηθευτή ορυκτών καυσίμων πολύ πριν από το 2030, νωρίτερα από όσο προβλεπόταν μέχρι τώρα.

22: 47 Κατάπαυση του πυρός από αύριο 09:00 ώρα Ελλάδας σε περιοχές στην Ουκρανία για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων ανακοίνωσε η Μόσχα

22: 38 Το Κίεβο θέλει απευθείας συνομιλίες των προέδρων Ζελένσκι και Πούτιν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε απόψε ότι το Κίεβο θέλει τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή ξέρει ότι ο Πούτιν είναι εκείνος που «κινεί τα νήματα» στη Μόσχα.

«Θέλαμε εδώ και καιρό μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ποιος παίρνει τις τελικές αποφάσεις, ιδίως τώρα» ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση.

«Ο πρόεδρός μας δεν φοβάται τίποτα, συμπεριλαμβανομένης και της συνάντησης με τον Πούτιν», πρόσθεσε. «Εάν ο Πούτιν δεν φοβάται επίσης, ας έρθει στη συνάντηση, ας καθίσουν κάτω και να συζητήσουν», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

22: 12 Το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι αν η Ευρώπη απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού, προειδοποιεί η Μόσχα

Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι εάν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία, προειδοποίησε απόψε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα είχε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», ανέφερε ο Νόβακ σε βιντεοσκοπημένη ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Η αύξηση της τιμής θα ήταν απρόβλεπτη. Θα έφτανε τα 300 δολάρια το βαρέλι, αν όχι περισσότερα», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που είναι αρμόδιος για θέματα ενέργειας.

21: 45 Δραματική έκκληση Ζελένσκι στους Αμερικανοεβραίους

«Αυτό είναι απλώς μια καθαρά ναζιστική συμπεριφορά. Δεν μπορώ την χαρακτηρίσω με άλλο τρόπο», είπε ο Ζελένσκι μέσω βίντεο στη Διάσκεψη των Προέδρων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων. Ο Ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει να πιέζει για παράδοση στην Ουκρανία περισσότερων μαχητικών αεροσκαφών από τη Δύση και την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που το ΝΑΤΟ έχει μέχρι στιγμής απορρίψει.

Ο Ζελένσκι διάβασε μια λίστα με τις πόλεις και τις κωμοπόλεις που είπε ότι έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ οι Ουκρανοί πολεμούν με ό,τι έχουν, ακόμα και χωρίς όπλα.

21:16 «Πολύ σύντομα» θα γίνει στη Λευκορωσία ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών με τους Ουκρανούς, δηλώνουν οι Ρώσοι διαπραγματευτές.

«Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα», είπε ο Λεονίντ Σλούτσκι μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη. Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο», πρόσθεσε.

Ένας άλλος Ρώσος διαπραγματευτής, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είπε ότι ο σημερινός, τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών συνομιλιών «δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών» της Μόσχας. «Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σημαντικότερη πρόοδο», πρόσθεσε.

21:07 Οκτώ Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια ρωσική αεροπορική επιδρομή στην πόλη Μικολάγιφ, δήλωσε ο τοπικός περιφερειάρχης.

20: 53 Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ αναμένεται να ψηφίσει το συντομότερο αύριο Τρίτη την απαγόρευση εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία και την αναστολή ομαλών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία.

20: 39 Η Ουάσινγκτον ξεκινά να συλλέγει στοιχεία για πιθανά ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

«Συλλέγουμε αποδεικτικά στοιχεία για πιθανά εγκλήματα πολέμου, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Υποστηρίζουμε τη λογοδοσία χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο, συμπεριλαμβανομένων ποινικών διώξεων όπου χρειάζεται», είπε ο αξιωματούχος.

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτίθενται σε μη στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία και σε εγκαταστάσεις πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησαν την εισβολή.

20: 05 Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων Μόσχας - Κιέβου

Μετά από 4 ώρες διαπραγματεύσεων και εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών ουκρανικών πόλεων από ρωσικές δυνάμεις, Μόσχα και Κίεβο φαίνεται να σημείωσαν μικρή πρόοδο στις συζητήσεις που πραγματοποίησαν.

Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ολοκληρώθηκε, ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία στο Μινσκ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Tass.

Ένας Ουκρανός διαπραγματευτής είπε ότι οι συνομιλίες οδήγησαν σε «μικρές θετικές εξελίξεις» όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Δεν υπήρξε όμως κάποιο αποτέλεσμα που να βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση.

19: 52 Η Ρωσία έχει πλέον αναπτύξει στην Ουκρανία σχεδόν το 100% των περίπου 150.000 στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί εκτός της χώρας πριν από την εισβολή, εκτιμά Αμερικανός αξιωματούχος

19:33 Ο δήμαρχος του Γκοστομέλ, Γιούρι Πριλίπκο, έπεσε νεκρός από πυρά, την ώρα που μοίραζε ψωμί και φάρμακα σε αμάχους και ανθρώπους που είχαν ανάγκη, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

19:27 Ο ΟΗΕ ζητά να προστατευθούν 100.000 παιδιά που ζουν σε ιδρύματα και πρέπει να απομακρυνθούν από τις εμπόλεμες ζώνες.

19:14 Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ο στρατός της κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος που πετούσε πάνω από το Χάρκοβο.

Το Sky News δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα ότι πρόκειται για ρωσικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε.

19: 03 Στα 123,23 δολάρια η τιμή του Μπρεντ, εκτοξεύτηκε η τιμή των μετάλλων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

18:51 Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ολοκλήρωσε την απομάκρυνση του διεθνούς προσωπικού του από την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η γενική γραμματέας Χέλγκα Σμιτ, στη σύνοδο των 57 χωρών μελών του.

18:39 Ξεκινά η εξέταση των αιτήσεων Ουκρανίας, Γεωργίας και Μολδαβίας για ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε σήμερα τη διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων προσχώρησης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Οι τρεις χώρες υπέβαλαν το αίτημά τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διατυπώσει την επίσημη θέση της και οι 27 θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα χορηγήσουν καθεστώς υποψηφίας προς ένταξη χώρας στις αιτηθείσες, πριν να ξεκινήσουν οι μακρές και περίπλοκες διαπραγματεύσεις.

18:30 Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά «βιώσιμους ανθρωπιστικούς διαδρόμους» στην Ουκρανία - Προτρέπει στην Μόσχα να τερματίσει την «άνευ προηγουμένου καταστολή» της ελευθερίας της «έκφρασης».

«Προτρέπω για μια συμφωνία για βιώσιμους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, απαραίτητους για να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση χιλιάδων εκτοπισμένων ανθρώπων που τρέπονται σε φυγή από τον θάνατο και την καταστροφή», δήλωσε η η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, σε ανακοίνωσή της.

Επαίνεσε την «ειλικρινή αλληλεγγύη» που επέδειξαν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, και «ιδιαίτερα την Πολωνία», σε σχέση με «1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες που πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα».

Κάλεσε για αυξημένη προσοχή στις γυναίκες και τα κορίτσια που, «καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις, γίνονται ακόμη πιο ευάλωτα, απειλούνται από βία, σεξουαλική επίθεση και βιασμό».

18:05 Νέες κυρώσεις εις βάρος 10 «συνεργών» στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

«Ο Καναδάς ανακοινώνει νέες κυρώσεις εναντίον 10 ατόμων που κρίνονται συνεργοί σε αυτήν την αδικαιολόγητη εισβολή», δήλωσε ο Τριντό σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο με το Βρετανό ομολόγο του Μπόρις Τζόνσον, αλλά και τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε.

Τα ονόματα αυτών των ατόμων προέρχονται από μια λίστα που συνέταξε ο φυλακισμένος Ρώσος αντίπαλος του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, συμπεριλαμβανομένων «πρώην και νυν ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, ολιγαρχών και υποστηρικτών» της ρωσικής εξουσίας, είπε ο Τριντό.

17:58 Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αναζητήσει άλλες πηγές ενέργειας - Όλες οι επιλογές στο τραπέζι δηλώνει ο πρωθυπουργός Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να σταματήσει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί, αλλά ότι οι χώρες πρέπει να κινηθούν γρήγορα μαζί για να κοιτάξουν πέρα από τη Ρωσία για τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Ερωτηθείς εάν θα επιβληθεί μια ευρωπαϊκή απαγόρευση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Υπάρχουν διαφορετικές εξαρτήσεις σε διαφορετικές χώρες, και πρέπει να το προσέξουμε αυτό, και δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί ακόμη και από τη Ρωσία».

17:42 Τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό σε εγκαταστάσεις αρτοποιίας στην πόλη Μακαρίβ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

17: 21 Στην Ιρλανδία, ένας άνδρας συνελήφθη όταν ένα μεγάλο φορτηγό έπεσε στις πύλες της πρεσβείας της Ρωσίας στο Δουβλίνο, σύμφωνα με την ιρλανδική αστυνομία.

17:04 Συνεδρίαση του ΣΑ αργότερα σήμερα για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί αργότερα σήμερα για να συζητήσει την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν τραπεί σε φυγή από τη ρωσική εισβολή και έχουν περάσει μέχρι στιγμής στην Κεντρική Ευρώπη, ανακοίνωσε η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, καθώς χιλιάδες άλλοι τρέχουν προς τα σύνορα.

16:29 Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ξεκαθαρίζει ότι υποστηρίζει την εξαίρεση των ρωσικών παραδόσεων ενέργειας από μια αυξανόμενη σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Σολτς υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει σκόπιμα εξαιρέσει τις παραδόσεις ενέργειας.

Πρόσθεσε: «Ο εφοδιασμός της Ευρώπης με ενέργεια για θέρμανση, κινητικότητα, τροφοδοσία ρεύματος και βιομηχανία δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εξασφαλιστεί διαφορετικά». Αυτό, είπε, είναι «ουσιαστικής σημασίας» για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

16:26 Ρωσικά άρματα μάχης πυροβολούν το αεροδρόμιο Μικολάιφ

Ρωσικά άρματα μάχης πυροβολούν ο κεντρικό αεροδρόμιο στη νότια περιοχή Μικολάιφ της Ουκρανίας, του οποίου οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν νωρίτερα ανακτήσει τον έλεγχο από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ σε διαδικτυακή ανάρτησή του.

16:18 Η στιγμή της άφιξης της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

16:14 Η Ρωσία και η Ουκρανία άρχισαν τις συνομιλίες στη Λευκορωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

16:02 Ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών στην συνάντηση.

15:44 Η αμερικανική εταιρία παραγωγής αεροσκαφών Boeing Co ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε την προμήθεια τιτανίου από τη Ρωσία.

«Τα αποθέματα μας, αλλά και οι διαφορετικοί προμηθευτές τιτανίου, μας εξασφαλίζουν αρκετές προμήθειες για την παραγωγή των αεροσκαφών και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα σωστά βήματα, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της παραγωγής μας, για μεγάλο χρονικό διάστημα” πρόσθεσε η εταιρία στην ανακοίνωσή της.

15:35 Τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας έφτασαν στην Λευκορωσία για έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ρωσία, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μετέδωσε πριν το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

15:27 Οι επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων έχουν αφήσει πάνω από 900 κοινότητες στην Ουκρανία χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση, δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ. ″Βάρβαροι του 21ου αιώνα. Η Ρωσία κατέστρεψε 202 σχολεία, 34 νοσοκομεία, πάνω 1500 κτίρια κατοικιών”, έγραψε στο Twitter. Το υπουργείο Ενέργειας είπε ότι 646.000 άνθρωποι σε όλη την Ουκρανία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και ότι 130.000 χωρίς παροχή φυσικού αερίου.

15:09 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Mακρόν σε συνέντευξή του προς γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό έκανε λόγο για «ηθικό και πολιτικό κυνισμό» του ρώσου προέδρου Πούτιν αναφορικά με την πρόταση του να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι που επί της ουσίας θα υποχρεώνουν πολίτες μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας να κατευθυνθούν προς την Ρωσία. «Όλα αυτά δεν είναι σοβαρά είναι ηθικός και πολιτικός κυνισμός που μου είναι ανυπόφορος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

15:07 Οι όροι της Μόσχας προς το Κίεβο

14:43 Οι ουκρανικές δυνάμεις υποστηρίζουν πως ανακατέλαβαν το περιφερειακό αεροδρόμιο στη περιοχή Νικολάιφ. «Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ελέγχουμε τις γέφυρες, μπορείτε να φύγετε με ασφάλεια από το Νικολάιφ (πόλη) και άλλες πόλεις», είπε σε τηλεοπτικό το μήνυμα ο περιφερειακός κυβερνήτης.

14:42 Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ”Νόστος 5″, για την απομάκρυvση 34 ατόμων από την Οδησσό.

14:29 Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι δεν συμμορφώνεται με τις συμφωνίες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, προκειμένου να διευκολυνθεί η φυγή των αμάχων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η Ρωσία ανακοίνωσε νέους “ανθρωπιστικούς διαδρόμους” νωρίτερα σήμερα (από Κίεβο, Χάρκοβο, Σούμι, Μαριούπολη) αλά κυρίς με τελικό προορισμό τη Ρωσία και την Λευκορωσία και έτσι το Κίεβο απέρριψε την πρόταση.

14:27 Η Ρωσία αρνήθηκε να παραστεί σε ακρόαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) απο το οποίο η Ουκρανία ζητά να παρέμβει για να σταματήσει η εισβολή. Ο Ρώσος πρέσβης στη Χάγη, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να συμμετάσχει στη διαδικασία. Η επικεφαλής δικαστής στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ είπε ότι λυπάται για τη τη στάση της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας είπε στο δικαστήριο: ″Το γεγονός ότι οι ρωσικές θέσεις είναι κενές λέει πολλά, δεν είναι εδώ, είναι στο πεδίο της μάχης...Ο Πούτιν λέει ψέματα, οι Ουκρανοί πολίτες πεθαίνουν”.

14:20 Περίπου 2.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από την πόλη Ιρπίν έξω από το Κίεβο, που βομαρδίστηκε ανηλεώς από τα ρωσικά στρατεύματα. Οι Ουκρανοί που τράπηκαν σε φυγή από την κωμόπολη έγιναν στόχος και αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγια να για να προστατευτούν, ανέφεραν μάρτυρες του Reuters.

Europa Press News via Getty Images
dia images via Getty Images
via Associated Press

14:14 Η Ουγγαρία επιτρέπει σε στρατεύματα του ΝΑΤΟ να αναπτυχθούν στα δυτικά τη χώρας και τις αποστολές όπλων να περάσουν από το έδαφός της προς άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διάταγμα που υπεγράφη από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Το διάταγμα, ωστόσο, αναφέρει ότι η Ουγγαρία δεν επιτρέπει αποστολές φονικών όπλων στην Ουκρανία μέσω της επικράτειάς της.

13:59 Στις 4μμ (ώρα Ελλάδος) θα αρχίσει ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ αντιπροσωπειών Ρωσίας-Ουκρανίας, σύμφωνα με το Κίεβο.

13:47 Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει απευθείας συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Μόντι, ο οποίος μίλησε με τον Ζελένσκι πριν από μια συνομιλία 50 λεπτών με τον Πούτιν, ενημερώθηκε από τον Ρώσο ηγέτη για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων χωρών, είπε η πηγή.

13:41 Η αμερικανική εταιρεία ρούχων Levi Strauss & Co αναστέλλει προσωρινά τις εμπορικές δραστηριότητές της στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων τυχόν νέων επενδύσεων. Το 2021, περίπου το 4% των συνολικών καθαρών εσόδων της εταιρείας προέρχονταν από την Ανατολική Ευρώπη, το ήμισυ των οποίων αφορούσε τη Ρωσία.

13:37 Ο Τουρκος υπουργός, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοινώσε ότι οι ομόλογοί του σε Ρωσία και Ουκρανία, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη διάρκεια διπλωματικού φόρουμ στην Αττάλεια. Η συνάντηση όπως είπε έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη σύμφωνα με το Anadolu.

13:16 Οι πρωθυπουργοί των τεσσάρων χωρών της Ομάδας του Βίσεγκραντ - Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία - θα συναντηθούν στο Λονδίνο αύριο Τρίτη για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. Επανέλαβε επίσης ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας εξέδωσε διάταγμα που καθιστά σαφές ότι καμία αποστολή όπλων δεν μπορεί γίνει προς την Ουκρανία από ουγγρικό έδαφος. Επίσης, χώρες όπως η Πολωνία και η Σλοβακία καλούνται να διαθέσουν ρωσικού τύπου αεροσκάφη τους στο Κίεβο, αλλά εμφανίζονται διστακτικές.

13:05 Στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) θα αρχίσουν οι νέες ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες σύμφωνα με το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

12:49 Η Ρωσία υποστηρίζει την ιδέα του υπεύθυνου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι για μία τριμερή συνάντηση με την Ουκρανία, προκειμένου να δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη χώρα, κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

12:35 Ο Ζελένσκι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτικά αεροσκάφη και να μποϊκοτάρει ρωσικό πετρέλαιο, προϊόντα πετρελαίου και άλλες εξαγωγές. «Αν η εισβολή συνεχιστεί και η Ρωσία δεν εγκαταλείψει τα σχέδιά της κατά της Ουκρανίας, τότε χρειάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων...για χάρη της ειρήνης».

12:25 Η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στην πόλη Μπρεστ της Λευκορωσίας για τον τρίτο γύρο των συνομιλιών με τους ουκρανούς διαπραγματευτές. Οι δύο πλευρές δεν έχουν αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία και την ώρα διεξαγωγής της προγραμματισμένης συνάντησης.

Στα καταφύγια του Ιρπίν (6/3/2022)
Στα καταφύγια του Ιρπίν (6/3/2022)
Anadolu Agency via Getty Images
Ιρπίν, κατά την χθεσινή προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από την κωμόπολη έξω από το Κίεβο που δέχθηκε σφοδρό βομβαρδισμό (6/3/2022)
Ιρπίν, κατά την χθεσινή προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από την κωμόπολη έξω από το Κίεβο που δέχθηκε σφοδρό βομβαρδισμό (6/3/2022)
dia images via Getty Images

12:10 Το Κίεβο επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, σύμφωνα με το Interfax Ukraine. Με διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή πλέον απαιτείται άδεια από τις αρχές για την εξαγωγή σιταριού, κρέατος πουλερικών, αυγών και ηλιελαίου. Επίσης επιβλήθηκαν ποσοστώσεις στις εξαγωγές ζώων φάρμας, του κρέατός τους, αλατιού, ζάχαρης, βρώμης, σίκαλης, κεχριού και φαγόπυρου. Η Ουκρανία είναι παγκόσμιος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων. Ήδη η τιμή του σιταριού και του καλαμποκιού στην ευρωπαϊκή αγορά έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ.

11:45 Το Κίεβο απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων που ήθελε να ανοίξει η Μόσχα αφού νωρίτερα έκανε λόγο για μια ”εντελώς ανήθικη πρόταση” καθώς αυτοί οδηγούσαν στην Λευκορωσία και τη Ρωσία. Όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, η πρόταση ”δε είναι αποδεκτή”. Τόνισε δε πως το Κίεβο ζητά εκεχειρία από σήμερα το πρωί προκειμένου να μπορέσουν οι Ουκρανοί που είναι εγκλωβισμένοι σε πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας να καταφέρουν να φτάσουν ως τη Λβιβ, στα δυτικά.

11:32 Λεπτομέρειες για τους προτεινόμενους απο τη Μόσχα ανθρωπιστικούς διαδρόμους που οδηγούν τους αμάχους, κυρίως σε Ρωσία και Λευκορωσία ενώ δυνατότητα επιλογής διαδρομής που οδηγεί σε άλλα μέρη της Ουκρανίας δίνεται μόνο για τους κατοίκους Σόυμι, Μαριούπολη. Συγκεκριμένα:

Μαριούπολη: Διαδρομή 1 - Νοβοαζοβσκ, Ταγνανρόγκ, Ροστόφ (Ρωσία) κατόπιν αεροπορικώς, οδικώς ή σιδηροδρομικώς σε επιλεγμένο προορισμό ή προσωρινό χώρο διαμονής. Διαδρομή 2 - Πορτίβσκε, Μανγκούς, Ρεσπουμπλίκα, Ροβίσκα, Μπιλμακ, Πολόι, Ορεχίν, Ζαπορίζια (Ουκρανία),

Χάρκοβο: Νεκοτεγιάκα, Μπέλγκοροντ (Ρωσία) κατόπιν ταξίδι αεροπορικώς, οδικώς ή σιδηροδρομικώς

Σούμι: Διαδρομή 1 - Σούτζα, Μπέλγκοροντ (Ρωσία) με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς, Διαδρομή 2 - Γκουλουμπίκα, Ρόμμυ, Λοκβίτσια, Λούμπνί, Πολτάβα (Ουκρανία)

Κίεβο: Χόμστελ, Ρακίβκα, Σονσόβκα, Ιρνκίβ, Οράνε, Τσερνόμπιλ, Γκνεν, Γκόμελ (Λευκορωσία) και στη συνέχεια αεροπορικώς στη Ρωσία.

11:17 Η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε σε νέο ιστορικό ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά, την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ συζητούν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον τομέα ενέργειας της Ρωσίας. Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF, έφτασε σε νέο ρεκόρ, στα 345 ευρώ η μεγαβατώρα.

11:02 Αναφορές για εννέα νεκρούς από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο αεροδρόμιο Βινίτσια, το οποίο βρίσκεται περίπου 200χλμ ΝΔ του Κιέβου. Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης οι έρευνες συνεχίζονται” για τον εντοπισμό και άλλων πιθανών θυμάτων.

11:00 Ρωσόφωνοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία εξαπέλυσαν επίθεση στην Μαριούπολη και μάχες σημειώνονται κυρίως στο δυτικό της τμήμα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Πρόσθεσε όμως ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κηρύξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη, που υπό κανονικές συνθήκες έχει 400.000 κατοίκους.

10:45 Πριν από λίγο ξεκίνησε η επιχείρηση «Νόστος 5» - εκκένωση 34 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 25 ναυτικών, από την Οδησσό με κατεύθυνση τη Μολδαβία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.Την επιχείρηση συντονίζει ο γενικός πρόξενος Δημήτρης Δόχτσης.

10:23 «Εντελώς ανήθικη», χαρακτηρίζει η Ουκρανία την πρόταση της Μόσχας για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων που θα οδηγούν τους αμάχους προς Ρωσία και Λευκορωσία. Οι Ουκρανοί πολίτες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσω του ουκρανικού εδάφους, δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. ”Πρόκειται για μια εντελώς ανήθικη ιστορία. Τα βάσανα των ανθρώπων χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί η επιθυμητή τηλεοπτική εικόνα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος σε γραπτό μήνυμα που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

10:14 Συνεχίζονται οι αφίξεις Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα. Το τελευταίο 24ωρο εισήλθαν 869 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 285 ανήλικοι. Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 4.649 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.431 ανήλικοι.

09:59 Η φιλία της Κίνας με τη Ρωσία είναι ”ισχυρή σαν βράχος” και οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας πολύ ευρείες, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι λίγο αφού η Αυστραλία κάλεσε του Πεκίνο να πάρει θέση, με τον πρωθυπουργό Μόρισον να δηλώνει πως ”Καμία χώρα εκτός από την Κίνα δεν θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερο αυτή τη στιγμή τη βίαιη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία”. Το Πεκίνο όμως επιμένει πως η συνεργασία με τη Μόσχα αποφέρει οφέλη και συμβάλλει στην ευημερία των λαών και των δύο χωρών ενώ τόνισε πως οι τρίτοι δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις τους.

09:47 Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη, ο Τζέιμς Κλέβερλι, μετά τη δήλωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πως ΗΠΑ και Ευρώπη συζητούν το ενδεχόμενο αυτό.

09:41 Πετρέλαιο στην Σαουδική Αραβία ή ακόμη και στην Βενεζουέλα, φαίνεται να αναζητούν οι ΗΠΑ καθώς από κοινού με ΕΕ και Ιαπωνία εξετάζουν την απαγόρευση εισαγωγών από τη Ρωσία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Axios των ΗΠΑ αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να ετοιμάζει ένα ταξίδι του Τζο Μπαίντεν, για τον σκοπό αυτό στη Σαουδική Αραβία ενώ αναφέρει πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας φέρεται να συζήτησαν επίσης τη χαλάρωση των κυρώσεων, σε βάρος της δεύτερης σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο.

09:35 Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων ήρθε μετά από συμφωνία του γάλλου προέδρου με τον ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο Εμμανουέλ Μακρόν όμως, αρνείται πως συναίνεσε ώστε οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι να οδηγούν σε Ρωσία και Λευκορωσία, όπως αναφέρει το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BFMTV. ”Ο πρόεδρος ζητά επίμονα να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός και να επιτραπεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Όλο αυτό είναι είναι ένας ακόμη τρόπος για τον Πούτιν να προωθήσει το αφήγημά του του και υποστηρίξει και πάλι ότι οι Ουκρανοί είναι οι επιτιθέμενοι και οι Ρώσοι αυτοί που προσφέρουν άσυλο σε όλους”.

09:15 Απάνθρωπος εμπαιγμός των αμάχων από τη Μόσχα αφού φαίνεται πως οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι που ανοίγει ο ρωσικός στρατός θα οδηγούν τους άμαχους στη χώρα που κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία και στη στενή σύμμαχό της. Σύμφωνα με τους διαδρομές που δημοσιεύει το Ria Novosti. ο διάδρομος από το Κίεβο θα οδηγεί στη Λευκορωσία και οι πολίτες από το Χάρκοβο θα έχουν μόνο έναν διάδρομο που οδηγεί στη Ρωσία. Οι διάδρομοι από τις πόλεις Μαριούπολη και Σούμι θα οδηγούν τόσο σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας όσο και στη Ρωσία, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Σημειώνεται πως η ουκρανική πλευρά δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις.

08:47 Το ρωσικό Υπ.Άμυνας ανακοίνωσε προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 (ώρα Ουκρανίας και ώρα Ελλάδας) προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από τις πόλεις Κίεβο, Χάρκοβο, Σούμι και Μαριούπολη. Οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει την είδηση ενώ δύο προηγούμενες συμφωνίες το Σαββαατοκύριακο για κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη παραβιάστηκαν ακυρώντας την επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών.

08:27 Οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στο Κίεβο με στόχο την εισβολή, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας: «έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν πόρους για να εισβάλουν στο Κίεβο».

08:11 Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη δυνατότητα ανάρτησης νέων βίντεο στην πλατφόρμα του από τη Ρωσία, εξαιτίας της νέας ρωσικής νομοθεσίας που ποινικοποιεί τη μετάδοση ειδήσεων που έχουν στόχο να «δυσφημούν» τον ρωσικό στρατό με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

08:07 Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον πιέζει την Κίνα να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας πως έχει έρθει «η ώρα της επιλογής» και καλώντας παράλληλα το Πεκίνο να πάψει να στηρίζει πολιτικά και οικονομικά τη Μόσχα. ”Καμία χώρα εκτός από την Κίνα δεν θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερο αυτή τη στιγμή τη βίαιη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία”, τόνισε ο Μόρισον μιλώντας στο Lowy Institute στο Σίδνεϊ.«Η κρίση που πλήττει αυτή την περίοδο την Ευρώπη» αποτελεί «την ώρα της επιλογής» για την Κίνα, πρόσθεσε.

08:03 Η ιαπωνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και χώρες μέλη της ΕΕ εξετάζοντας την πιθανότητα να απαγορευθεί η εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.