Ερυθρός Σταυρός: Ναρκοθετημένη η οδός διαφυγής αμάχων από την Μαριούπολη

Εξηγεί το πρόβλημα με τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους επικεντρώνοντας στις μη επαρκώς ακριβείς συμφωνίες Ρώσων-Ουκρανών.
|
Catherine Leblanc /Godong via Getty Images

Το Σαββατοκύριακο, δύο φορές οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν κατάπαυση πυρός προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την έξοδο των αμάχων από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης και δύο φορές η συμφωνία παραβιάστηκε και η επιχείρηση ακυρώθηκε.

Ήδη την Κυριακή, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΙCRC) που προσπαθεί να διευκολύνει τις διαδικασίες και μέλη της προτίθενται να συνοδεύσουν αμάχους σε αυτό το επικίνδυνο ταξίδι, έκανε λόγο για ένα ανεπαρκή σχεδιασμό.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με το ΒΒC, Ρώσοι και Ουκρανοί δεν είχαν καταλήξει σε μια συγκεκριμένη συμφωνία επί ζωτικών ζητημάτων που αφορούν από σημεία και ώρες αναχώρησης του κονβόι, τον αριθμό των αμάχων που θα απομακρύνονταν και πολύ περισσότερα τα ζητήματα που αφορούν την διαδρομή που είχε κριθεί ως πιο ασφαλής προκειμένου οι άμαχοι να μην ”παγιδευτούν” σε διασταυρούμενα πυρά.

Σήμερα, ο Ντομινίκ Στίλχαρτ, διευθυντής επιχειρήσεων για ICRC μίλησε στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4 για το τι συμβαίνει με τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, είπε ότι μιλούσαν.

Σημειώνεται πως ο ICRC είναι σε επικοινωνία και με τις δύο πλευρές «εδώ και μέρες», όπως είπε, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα επιβεβαίωσης των λεπτομερειών οποιασδήποτε συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ο Στίλχαρτ είπε ότι ένα βασικό πρόβλημα είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας Ρώσων-Ουκρανών η οποία να είναι ”συγκεκριμένη, εφαρμόσιμη και ακριβής”.

Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής υπήρξαν μόνο «κατ′ αρχήν» συμφωνίες οι οποίες κατέρρευσαν αμέσως επειδή δεν ήταν ακριβείς, σχετικά με τις διαδρομές και το ποιος μπορεί να τις χρησιμοποιήσει κλπ.

Επεξηγώντας την άποψη του, είπε ότι κάποιο προσωπικό της ICRC προσπάθησε να βγει από τη Μαριούπολη ακολουθώντας μια συμφωνημένη, από τις δυο πλευρές, διαδρομή χθες Κυριακή αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι ”ο δρόμος που τους υποδείχθηκε ήταν ναρκοθετημένος”.

″Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό τα δύο μέρη να έχουν μια πολύ συγκεκριμένη συμφωνία για να μπορέσουμε στη συνέχεια να το διευκολύνουμε επιτόπου”.