Ο Ρώσος μαέστρος Τουγκάν Σοχίεφ παραιτήθηκε από το Μπολσόι και την Ορχήστρα της Τουλούζης

Δηλώνοντας ότι δεχόταν έντονες πιέσεις να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Vyacheslav Prokofyev via Getty Images

Ο Ρώσος μαέστρος Τουγκάν Σοχίεφ ανακοίνωσε την παραίτηση του από τη θέση του μουσικού διευθυντή και αρχιμουσικού του Θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας και του μουσικού διευθυντή από την Εθνική Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης, λόγω των πιέσεων που, όπως αναφέρει, δεχόταν προκειμένου να πάρει θέση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εν όψει της επικείμενης εμφάνισης με τη γαλλική ορχήστρα τον Μάρτιο.

«Ξέρω ότι πολλοί περίμεναν να μιλήσω και να κάνω γνωστή τη θέση μου για όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή» στην Ουκρανία, γράφει στην ανακοίνωση που έστειλε ο ατζέντης του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Κατ΄αρχήν, πρέπει να πω το σημαντικότερο: ουδέποτε στήριξα και θα είμαι πάντα κατά οποιασδήποτε σύρραξης, υπό οποιαδήποτε μορφή», υπογράμμισε.

Το γεγονός ότι «ορισμένοι άνθρωποι αμφισβητούν την επιθυμία μου για ειρήνη και πιστεύουν ότι εγώ, ως μουσικός, θα μπορούσα να μιλήσω για οτιδήποτε άλλο πέραν της ειρήνης στον πλανήτη μας, το βρίσκω σοκαριστικό και προσβλητικό», πρόσθεσε.

Ο Σοχίεφ, που κατάγεται από την Οσετία και θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους μαέστρους της νέας γενιάς, δηλώνει επίσης ότι «δεν μπορεί να είναι μάρτυρας του τρόπου με τον οποίο οι συνάδελφοί του, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές, σκηνοθέτες, απειλούνται, αντιμετωπίζονται με ασέβεια και γίνονται θύματα μιας ‘κουλτούρας ακύρωσης’».

«Μου ζητούν να επιλέξω μια πολιτιστική παράδοση αντί μιας άλλης (…) Σύντομα θα μου ζητήσουν να επιλέξω μεταξύ του Τσαϊκόφσκι, του Στραβίνσκι και του Σοστακόβιτς από τη μια και του Μπετόβεν, του Μπραμς και του Ντεμπισί. Αυτό συμβαίνει ήδη στην Πολωνία, μια ευρωπαϊκή χώρα, όπου η ρωσική μουσική είναι απαγορευμένη», σχολίασε, σημειώνοντας ότι τόσο στην Τουλούζη όσο και στο Μπολσόι προσκαλούσε τακτικά Ουκρανούς καλλιτέχνες. «Ποτέ δεν σκεφτήκαμε τις εθνικότητες μας. Απολαμβάναμε να παίζουμε μουσική μαζί».

«Απέναντι στην αδύνατη επιλογή, να διαλέξω ανάμεσα στους αγαπημένους μου Ρώσους και Γάλλους μουσικούς, αποφάσισα να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου του μουσικού διευθυντή του Θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας και της Εθνικής Ορχήστρας του Καπιτωλίου της Τουλούζης», εξήγησε.

«Εμείς, οι μουσικοί, είμαστε εδώ για να υπενθυμίζουμε μέσα από τη μουσική του Σοστακόβιτς τη φρίκη του πολέμου. Εμείς, οι μουσικοί, είμαστε πρεσβευτές της ειρήνης. Αντί να μας χρησιμοποιήσετε, εμάς και τη μουσική μας, για να ενώσουμε τα έθνη και τους λαούς, διχαζόμαστε και εξοστρακιζόμαστε», κατέληξε.

Η Τουλούζη, στην οποία ο διάσημος μαέστρος ανέλαβε τη θέση του μουσικού διευθυντή το 2008, αρνείται ότι του ασκήθηκαν πιέσεις να επιλέξει μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας.

«Ποτέ δεν περιμέναμε ή ακόμη χειρότερα, δεν απαιτήσαμε από τον Τουγκάν να επιλέξει μεταξύ της πατρίδας του και της αγαπημένης του πόλης Τουλούζης», δήλωσε ο δήμαρχος της Τουλούζης, Ζαν-Λικ Μουντάνκ. «Δεν θα είχε κανένα νόημα. Ωστόσο, ήταν αδιανόητο να φανταστεί κανείς ότι θα παρέμενε σιωπηλός στον πόλεμο, τόσο απέναντι στους μουσικούς όσο και στο κοινό και στην κοινότητα», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, The New York Times