Τσίπρας: Κοστολογημένο το πρόγραμμά μας, παρωδία η Εξεταστική Επιτροπή

«Μετά την μεσαία τάξη ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε και τους συνταξιούχους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.
Συνέντευξη τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στα πλαίσια της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022. (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)
Συνέντευξη τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στα πλαίσια της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022. (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Εφ` όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο οποίος στη χθεσινή ομιλία του παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματος.

«Κατηγορούν εμάς για πιθανότητα να οδηγήσουμε τη χώρα σε χρεοκοπία αυτοί που μας οδήγησαν στα μνημόνια, άφησαν τη χώρα χρεοκοπημένη το 2009» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στην έναρξη της εφ′ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο «Βελλίδειο» Συνεδριακο Κέντρο, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

«Κατηγορούν εμάς, που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Σήμερα υποκλέπτουν το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να ρυθμίσει το χρέος ώστε να είναι βιώσιμο, χαμηλών αποπληρωμών την επόμενη δεκαετία» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως τόνισε, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που εξήγγειλε χθες από το βήμα της ΔΕΘ «είναι απολύτως κοστολογημένο, αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ.

Η διαφορά με τη Ν.Δ. είναι ο τρόπος, το όραμα, το μοντέλο διακυβέρνησης, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «έχει ένα μοντέλο να παίρνει χρήματα από έμμεση φορολογία για να επιδοτεί την αισχροκέρδεια» και σημείωσε πως «εμείς έχουμε άλλο μοντέλο: θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια για να δώσουμε ανάσα σε μεσαία τάξη και μισθωτούς».

Για κυβερνήσεις συνεργασίας: Είμαστε υπέρ των προγραμματικών συγκλίσεων

Ο κ.Τσίπρας δήλωσε πως σε πολλές χώρες πλέον υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, τονίζοντας πως αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να συνειδητοποιήσουν. ”Αυτή θα είναι η νέα μεγάλη αλλαγή” όπως είπε, ”Να μάθουμε να ακολουθούμε προγραμματικές συγκλήσεις. Δεν μπορούν αν υπάρξουν ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά, αλλά μπορούν να υπάρχουν ανάμεσα στις προοδευτικές ή τις συντηρητικές δυνάμεις... Προφανώς και μπορώ να συνεργαστώ με κόμματα με τα οποία έχω πολιτικές διαφορές. Αλλά το βάρος που θα έχει προγραμματική σύγκληση θα έχει να κάνει με το βάρος που θα έχει δώσει ο λαός στα πολιτικά κόμματα. Για να προχωρήσει αυτή η προοπτική της νέας μεγάλης αλλαγής υπάρχει μόνο μία εκδοχή: Να είναι πρώτο σε κόμμα στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Χαρακτήρισε πάντως ως ”τερατογένεση” μια σύμπραξη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. ”Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ.Μητσοτάκη και την ΝΔ” ενώ ερωτηθείς για μια μια σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, απάντησε πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα δώσει και την ηθική και την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρχει προγραμματική σύγκληση και μίας κυβέρνηση μακράς πνοής και επανέλαβε πως ”η νέα μεγάλη αλλαγή είναι η συνεργασία. Είναι αυτό που θα προκύψει την επόμενη μέρα των εκλογών”.

Ανέφερε επίσης πως δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις καθώς διαπιστώνει μια συνεχή υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του συστημικού τρόπου που αυτές διεξάγονται.

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: Έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντί στην μεσαία τάξη, την αδικήσαμε

Όπως είπε κ.Τσίπρας, η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος όλη την περίοδο των μνημονίων και υπέφερε τεράστιες απώλειες αν και υποστήριξε πως την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είχε μία αύξηση εισοδήματος, όμως είχε επιβάρυνση. «Εγώ το έχω πει πρώτος: Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη. Ξεχνάτε, όμως, τι περάσαμε για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια; Δεν ήμασταν σε μνημόνια εκείνη την περίοδο; Δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε να ολοκληρώσουμε αυτό που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, αλλά όχι από συνειδητή επιλογή. Έπρεπε να φέρουμε τη χώρα στο τέλος των μνημονίων. Έχουμε, λοιπόν, σήμερα ηθική υποχρέωση απέναντι στη μεσαία τάξη».

Τόνισε δε πως «Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο, αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ», είπε ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίησή του. Και συνέχισε: «Κατηγορούν εμάς για πιθανότητα να οδηγήσουμε τη χώρα σε μνημόνια αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σε μνημόνια, αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα», ανέφερε, μεταξύ άλλων και τόνισε: «Θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια προκειμένου να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Υποστήριξε επίσης πως η ΝΔ εξαπάτησε τους συνταξιούχους και τόνισε ”Δεν μπορούμε να αφήσουμε από το βλέμμα μας τη νέα γενιά, τις παραγωγικές ηλικίες, αλλά δεν μπορούμε να σας πετάξουμε στον δρόμο και να σας κοροϊδεύουμε κατάματα”.

Για τα ελληνοτουρκικά: Με ανησυχεί η έλλειψη διαύλων επικοινωνίας

Για τις απειλές Ερντογάν απάντησε: «Σίγουρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ρητορική κλιμάκωση από την πλευρά του κ. Ερντογάν αν και ισχύει και ότι ως έναν βαθμό κλιμακώνει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αν και πάντα υπήρχε ένταση, αυτή η κλιμάκωση είναι πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να δούμε πώς αυτή η κλιμάκωση δεν θα επεκταθεί».

’Ασκησε κριτική για το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στον Βόσπορο που όπως είπε «ακολούθησε κλιμάκωση των προκλήσεων», και πρόσθεσε: «Θα περίμενα τον κ. Μητσοτάκη να λέει ”γιοκ” στο Ορούτς Ρέις όταν έλεγαν ότι το παρέσυρε ο άνεμος, ή στο Turkaegean, όταν παρέδιδαν την χρήση του ονόματος δήθεν από λάθος ενός υπαλλήλου, στις κρίσιμες στιγμές θα έπρεπε να πει ”γιοκ”. Δεν το έχει κάνει. Θα περίμενα επίσης την στιγμή που υπερασπίζεται τα εθνικά δικαιώματα, παράλληλα να αφήνει και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Ένα επεισόδιο έντασης μπορεί να είναι αποτέλεσμα ατυχών χειρισμών ή έλλειψης διαύλων επικοινωνίας. Αυτό που με ανησυχεί είναι η έλλειψη διαύλων επικοινωνίας».

Για την ενεργειακή κρίση: Θα μπει τέλος στο πάρτι αισχροκέρδιας με πρωταγωνιστή την ΔΕΗ

Υποστήριξε πως η ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίησή της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ράλι της αισχροκέρδειας λέγοντας πως δόθηκε η δυνατότητα σε μία πολιτική που έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη των συμφερόντων. Έκανε λόγο για υπερκέρδη και τρομακτική αύξηση στην τιμή της χοντρικής, από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι τον σημερινό έμμεσο τρόπο.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση πως φέρει ευθύνη για για τις υψηλές τιμές χονδρικής ενέργειας και στάθηκε στο θέμα της αποσύνδεσης της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. ” Ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν το έκανε; Εμείς θα το ζητήσουμε, θα το διεκδικήσουμε και πιστεύουμε θα το πετύχουμε”.

Για τις παρακολουθήσεις: Δεν θα πρεπε να ναι στην καρέκλα του ο Μητσοτάκης-Δεν έδωσα εντολή για την Πιτσιόρλα

Ο κ.Τσίπρας ανέφερε πως το θέμα των παρακολουθήσεων συνιστά αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε ξανασυναντήσει από τη μεταπολίτευση και μετά. «Σε καμία ευνομούμενη χώρα δεν θα καθόταν στη θέση του πρωθυπουργός που θα είχε πιαστεί να παρακολουθεί πολιτικούς».

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για πολιτική δειλία και του πέταξε το γάντι για την προκήρυξη εκλογών: «Σε κάθε άλλη χώρα θα είχαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού και την αντικατάστασή του. Δεν θα με συνέφερε εμένα αυτό. Εγώ θέλω να πάω σε εκλογές έχοντας τον κ. Μητσοτάκη απέναντί μου, ως πολιτική μου αντίπαλο».

Επίσης, υποστήριξε πως η ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε με βάση όσα το γράμμα του νόμου ορίζει και δήλωσε πως δεν έδωσε καμία εντολή για παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα. «Έπραξα όπως έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους. Και ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ να με ενημερώσει αν υπάρχει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο».

Χαρακτήρισε δε ως ”παρωδία” την Εξεταστική Επιτροπή λέγοντας πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να απαξιώσει την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Για ”αστυνομική βία”: Καθεστωτικές πρακτικές, μην τολμήσουν κλιμάκωση της έντασης

Υποστήριξε πως η κυβέρνηση της ΝΔ καταφεύγει σε ”καθεστωτικές λογικές” κάνοντας αναφορές ”στο τρόπο που διαχειρίζεται τις δημοκρατικές ελευθερίες...που ελέγχει την ελευθερία του Τύπου και των Δικαστών”. Όπως είπε ”Όταν τα καθεστώτα τρίζουν, καταφεύγουν στη καταστολή” και είπε πως απευθύνει προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην επιχειρήσει κλιμάκωση της έντασης.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε με τον αμυνόμενο. Οφείλουμε, όμως, να παρακολουθούμε τις διεθνείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στρατηγικής από την πλευρά της Ε.Ε. Θεωρούμε ότι ο μεγάλος ηττημένος, πέρα από τον ουκρανικό λαό, είναι η Ευρώπη. Έχει τεράστιο έλλειμμα στρατηγικής. Η Ρωσία δεν χάνει οικονομικά. Η Ευρώπη χάνει αυτή τη στιγμή».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Έβρου είπε:

Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας; είπε και συνέχισε λέγοντας ότι είναι σαφές ότι αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα κάθε χώρας να προστατεύει τα σύνορά της. Αλλά είναι επίσης υποχρέωση κάθε κυβέρνησης να τηρεί τους στοιχειώδους ανθρωπιστικούς όρους.

Για το μεταναστευτικό και τον φράχτη στον Έβρο

Κάποιες φορές, η επανάληψη μιας διαστρεβλωμένης διατύπωσης διαμορφώνει συνείδηση. Είναι δυνατόν εγώ να είπα ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα; είπε και συνέχισε:

«Προφανώς δεν αντιτιθέμεθα στην πρακτική, εκεί που υπάρχουν περάσματα να υπάρχει έλεγχος. Πώς μπορεί κανείς να αποτρέψει τους απελπισμένους και κυρίως αν δεν υπάρχουν άλλες πολιτικές. Οι μεταναστευτικές ροές δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό».

Ακόμα χαρακτήρισε «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» τα περί ρωσικής παρέμβασης στις ερχόμενες εκλογές.

Με γνώμονα την ανανέωση θα συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας είπε: «Φανταστείτε αν δεν είχε γίνει η συνθήκη των Πρεσπών, τι πιέσεις θα είχε δεχτεί η σημερινή κυβέρνηση προκειμένου η γειτονική μας χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ.

Δημοφιλή