ΔΕΘ: Η ομιλία με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, το δίλημμα των εκλογών και το "γιοκ" στον Ερντογάν

Η Huffpost στη ΔΕΘ: Χειραψίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, λίγο πριν ανέβει στο βήμα της ΔΕΘ.
.
.
Eurokinissi

Βελλίδειο, 10 Σεπτεμβρίου

Την καθιερωμένη ομιλία του πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Με αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή, λόγω της συμπλήρωσης των 100 χρόνων, ο πρωθυπουργός συνδυάζει στην έναρξη της ομιλίας του το χθες με το σήμερα και τις μεγάλες προκλήσεις του αύριο .

«Η πατρίδα σήμερα είναι πιο ισχυρή από τότε που ο λαός μας εμπιστεύθηκε τις ευθύνες του τόπου», τονίζει ο πρωθυπουργός.

«Οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι προεκλογικοί. Ή συνεχίζουμε μπροστά ’η γυρίζουμε πίσω», είναι το δίλλημα που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την έναρξη της ομιλίας του.

Ο πρωθυπουργός εστιάζει στα επιτεύγματα της κυβέρνησης και στις μεταρρυθμίσεις που έχει πετύχει και εκτιμά ότι η ανάπτυξη για φέτος θα ξεπεράσει το 5%, ενώ τονίζει τα έργα που έχουν ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη.

″Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα”, το μήνυμα προς την Άγκυρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά σε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, αναφέροντας τις μεγάλες τομές, ειδικά στο πλαίσιο λειτουργίας του κοινωνικού κράτους, ενώ για τα εθνικά θέματα υπογράμμισε τις συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.

«Τα πρώτα Rafale πετούν στους ελληνικούς ουρανούς», αναφέρει κάτω από έντονα χειροκροτήματα ο πρωθυπουργός, και σημειώνει ότι «η Ελλάδα θέλει σύνορα απαραβίαστα».

Η απάντηση μας είναι η επιφυλακή μας, σημειώνει στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και τονίζει:«Να σταματήσουν ο γείτονες τα ανιστόρητα επιχειρήματα. «Όχι κύριες Ερντογάν». Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία.

«Βλέπω τα καθήκοντα μας ως μία διαρκής μάχη»

Για τις μεγάλες προκλήσεις ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι πρέπει η κυβέρνηση να μαθαίνει από τα λάθη της, τονίζοντας ότι «βλέπω τα καθήκοντα μας ως μία διαρκής μάχη» και αναφέρει τα διδάγματα και τα μαθήματα που έλαβε η κυβέρνηση από διαχείριση καταστάσεων όπως τα χιόνια στην Αττική, οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021.

Ειδική αναφορά από τον πρωθυπουργό και στο μεταναστευτικό.

Η υπηρεσία της ΕΥΠ θα είναι πιο σημαντική στην εποχή που έρχεται

Στο πλαίσιο των κινήσεων της κυβέρνησης που υπήρξε αστοχία, ο πρωθυπουργός αναφέρει ως παράδειγμα το θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και κάνει λόγο για «επιχειρησιακό λάθος», ενώ σημειώνει ότι «η υπηρεσία της ΕΥΠ θα είναι πιο σημαντική στην εποχή που έρχεται».

Να προετοιμαστούμε για δύσκολο χειμώνα

Με μύδρους κατά της ρωσικής στάσης και του προέδρου Πούτιν συνεχίζει την ομιλία ο πρωθυπουργός ενώ υπογραμμίζει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο για να αποσταθεροποιήσει δυτικές κυβερνήσεις.

Για το θέμα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι απαιτείται ευρωπαϊκή απάντηση και ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία.

«Είπαμε ότι θα εξουδετερώσουμε τις ρήτρες αναπροσαρμογής και το κάνουμε», τονίζει ο πρωθυπουργός.

«Όσο κι αν κάποιοι επιθυμούν αναταραχή στην πατρίδα μας, δεν θα τους περάσει», σημειώνει ο πρωθυπουργός συνεχίζει: «Όποιο και αν είναι το κόστος που θα αναλάβω. Επισπεύδον της πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω» και ξεκαθαρίζει ότι θα φτάσει στο τέλος της τετραετίας.

Τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας

2,3, εκατ ευάλωτοι πολίτες θα στηριχθούν και πάλι το Δεκέμβριο

Αυξάνεται αμέσως το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1000 στα 1500 ευρώ

Επίδομα θέρμανσης θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια με διευρυμένα κριτήρια

Έκτακτη επιδότηση στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους

Αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι του προγράμματος για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών

Χρηματοδότηση μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων

Επέκταση του προγράμματος Τουρισμός για ολους

Κίνητρα σε επιχειρήσεις για προσλήψεις με απαλλαγή κατά 40% των ασφαλιστικών εισφορών

Καταργείται για πάντα και για όλους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Αυξάνεται η σύνταξη για 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%

Επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες

Ο μειωμένος ΦΠΑ επεκτείνεται έως τον Ιούνιο του 2023

Για τον οικοδομικό κλάδο επεκτείνεται έως το τέλος του 2024

Από νέα χρονιά ξεκινά η διαδικασία για νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Στόχος να εφαρμοστεί από την 1/5/2023

Άθροισμα μέτρων 5, 5 δισεκατομμύρια.

«Ο στόχος μας είναι: Ανακούφιση των πολιτών, διατήρηση των θέσεων εργασίας, τόνωση των επιχειρήσεων», τονίζει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Μεγάλο στεγαστικό πρόγραμμα για νέους

Με χαμηλότοκα δάνεια, επιδοτήσεις για κόστος ανακαίνισης, προσφορά κρατικών αδρανών στοιχείων ώστε να χτιστούν νέες κατοικίες, η κυβέρνηση προγραμματίζει μεγάλες παρεμβάσεις ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι από 100,000 νέους για την απόκτηση φθηνότερης στέγης. Ταυτόχρονα δίνει ώθηση στην επιχειρηματικότητα

″Όσα παρουσίασα είναι πολύ προσεκτικά κοστολογημένα”, τονίζει ο πρωυπουργός για τα μέτρα που ανακοίνωσε, σημειώνοντας ότι πρέπει να στηριχθεί η κοινωνία αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται..

«Κινούμαστε έξω από το κουτί των δικών τους δογμάτων», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός για αυτούς που ασκούν κριτική για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τόσο σε θέματα που σχετίζονται με την κοινωνία, όσο και για τα εθνικά θέματα.

Το δίλλημα που θέτει ο πρωθυπουργός

«Η πολιτική σταθερότητα μετατρέπεται σε εθνική αναγκαιότητα», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

«Θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που κράτησαν όρθιο τον τόπο εν μέσω τόσων προκλήσεων; Οι δυσκολίες που έρχονται, αυξάνουν τις ευθύνες. Αν δεν τις αναλάβουμε εμείς, τότε ποιος;», είναι το δίλλημα που θέτει ευθέως ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας: «Όταν έρθει η ώρα δεν θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση αλλά και κυβερνήτη του τόπου»

Δείτε live την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Δημοφιλή