Μανιτάρια: «Χρυσάφι» για την υγεία - Γιατί η δημοφιλία τους θα εκτιναχθεί ως το 2029

Μια λίστα από απίθανα οφέλη.
fungiculture
Catherine McQueen via Getty Images
fungiculture

Την ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία των μανιταριών αποδεικνύει έκθεση του Maximize Market Research report, σύμφωνα με την οποία η διεθνής αγορά μανιταριών υπολογίζεται να να φτάσει τα 105,20 δις μέχρι το 2029.

Τα μανιτάρια είναι με φυσικό τρόπο χαμηλά σε θερμίδες, λιπαρά και χοληστερόλη. Είναι επίσης οι καλύτερες πηγές βιταμίνης D. Τα μανιτάρια παρέχουν επίσης βιταμίνες Β και κάλιο (8% DV), μαζί με μικροθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά όπως εργοθειονεΐνη και σελήνιο.

«Έχουμε αξιολογήσει τα αποτελέσματα υπό το πρίσμα των πιο πιεστικών προκλήσεων για την υγεία του έθνους μας...», δήλωσε ο Ρότζερ Κλέμενς, Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας και Φαρμακευτικών Επιστημών, Σχολή Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολόγων Τροφίμων.

«Εστιάζοντας στις εγγενείς διατροφικές ιδιότητες των μανιταριών, εργαζόμαστε μαζί ως παγκόσμια κοινότητα για να εντοπίσουμε τρόπους βελτίωσης της υγείας του πληθυσμού μας και να ενθαρρύνουμε τη συνεχή ανάπτυξη μιας ζωντανής βιομηχανίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα βρώσιμα μανιτάρια είναι φυσικά χαμηλά σε θερμίδες, αλλά είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τα μανιτάρια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που τονώνουν την υγεία. Η έκθεση των μανιταριών στο υπεριώδες φως για λίγα μόνο δευτερόλεπτα δημιουργεί μια φυτική πηγή βιταμίνης D.

Είναι επίσης εξαιρετικές πηγές σεληνίου, χαλκού, θειαμίνης και μαγνησίου.

Δεν είναι κρέας, είναι μανιτάρια

Μία από τις πιο γνωστές χρήσεις των μανιταριών είναι ως υποκατάστατο κρέατος. Πολλές ποικιλίες έχουν φυσική υφή σαν κρέας και το ίδιο αλμυρό άρωμα umami με τα κόκκινα κρέατα. Επειδή τα μανιτάρια έχουν χαμηλότερες θερμίδες από τα κρέατα που αντικαθιστούν συνήθως στα πιάτα, οι καταναλωτές θα μπορούσαν ενδεχομένως να χάσουν βάρος κάνοντας την ... ανταλλαγή πιο μόνιμα.

Όταν εισάγουμε χορτοφαγικά ή vegan συστατικά σε ένα πιο υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα, τα μανιτάρια είναι από τα πρώτα φαγητά που επιζητούνται ως προς το οικιακό μαγείρεμα. Το πιάτο μπορεί να είναι μια άμεση «ανταλλαγή» μανιταριών με κρέας ή μια χορτοφαγική συνταγή. Η εισαγωγή συνοδευτικών με λαχανικά είναι συνήθως το επόμενο βήμα προς μια επιτυχημένη στροφή προς μια πιο υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά.

Η καλλιέργεια μανιταριών είναι φιλική προς το περιβάλλον, καθώς απαιτεί ελάχιστες ποσότητες νερού και χημικών λιπασμάτων για την ανάπτυξη των καλλιεργειών όλο το χρόνο.

Ωφέλη της υγείας που συνδυάζονται με τα μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι μια εκπληκτική σούπερ-τροφή που πρέπει να ενσωματώσουμε στο διαιτολόγιό μας. Μερικά από τα μεγαλύτερα οφέλη τους είναι:

Δυνητικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Τα μανιτάρια περιέχουν φυσικά υψηλό επίπεδο καλίου, ένα θρεπτικό συστατικό που εξισορροπεί τον αρνητικό αντίκτυπο μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού έχει άμεση επίδραση στην αρτηριακή πίεση και το κάλιο στα μανιτάρια μειώνει την ένταση στα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας έτσι τις συνολικές τιμές της αρτηριακής πίεσης.

Μιλώντας για νάτριο, τα μανιτάρια είναι επίσης με φυσικό τρόπο χαμηλότερα σε νάτριο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση των πιο αλμυρών συστατικών σε πιο υγιεινά πιάτα. Τα μέλη της οικογένειας που ακολουθούν περιοριστικές δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση αλατιού χωρίς να θυσιάσουν τις αλμυρές γεύσεις.

Ενίσχυση της ανοσίας

Τα μανιτάρια έχουν φυσική αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό και περιέχουν υψηλά επίπεδα σεληνίου, βιταμίνης D και βιταμίνης Β6 που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Το σελήνιο βοηθά στην πρόληψη ή τη μείωση της βλάβης στα κύτταρα του σώματος, ενώ η βιταμίνη D εστιάζει στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Η βιταμίνη Β6 βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, ένα σημαντικό στοιχείο του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μανιτάρια πιστεύεται ότι ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού έναντι ευκαιριακών βακτηρίων και ιών. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα στρεσάρεται υπερβολικά, απελευθερώνονται άλλες ορμόνες που συμβάλλουν στην αύξηση βάρους, όπως η κορτιζόλη. Το άγχος της καταπολέμησης των λοιμώξεων μπορεί επίσης να επιδεινώσει την υπέρταση που σχετίζεται με την παχυσαρκία και τα θρεπτικά συστατικά στα μανιτάρια αντιμετωπίζουν επίσης αυτό το πρόβλημα.

Προετοιμασία μανιταριών για μαγείρεμα: Τα βασικά

Στον γαστρονομικό κόσμο, τα μανιτάρια θεωρούνται ένα από τα πιο φιλικά για αρχάριους υλικά για προετοιμασία. Επειδή τα φρέσκα μανιτάρια αποτελούνται από 80% έως 90% νερό, είναι σχεδόν αδύνατο να καούν, ακόμη και σε ζεστό, στεγνό τηγάνι. Τα μανιτάρια μπορούν να σοταριστούν με ελάχιστο βούτυρο ή λάδι και χρειάζονται μόνο λίγο καρύκευμα για να ενισχύσουν τις φυσικές τους γεύσεις και το άρωμα umami.

Τα μανιτάρια καλλιεργούνται σε έδαφος με πολύ λίπασμα, επομένως πρέπει να πλυθούν καλά πριν από τη χρήση. Αυτό επιτυγχάνεται γενικά με μια μαλακή βούρτσα σχεδιασμένη για να καθαρίζει ευαίσθητα λαχανικά. Το μούλιασμα και το ξέπλυμα των μανιταριών μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό, καθώς τα μανιτάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα υγρασίας από τη σχεδίασή τους και επιπλέον νερό συχνά απορροφάται στα πολυάριθμα κύτταρα των μανιταριών. Ένα απαλό αλλά σχολαστικό τρίψιμο με ελάχιστο ξέβγαλμα θα πρέπει να είναι αρκετό.

Τα ολόκληρα μανιτάρια μπορούν να τεμαχιστούν σε διάφορα σχήματα, ανάλογα με το πιάτο. Τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικό στην πίτσα ή ως μέρος σάλτσας. Τα μανιτάρια μπορούν επίσης να τεμαχιστούν για χρήση σε stir-fries ή σε συνταγές με λαχανικά. Τα ολόκληρα μανιτάρια χρησιμοποιούνται συχνά ως βάση για καρυκευμένα μείγματα γέμισης ή υποκατάστατα κρέατος.

Τα μανιτάρια μπορούν να σοταριστούν ή να τηγανιστούν σε υψηλότερη θερμοκρασία για να επιτύχουμε ένα γευστικό ψήσιμο, και μπορούν επίσης να ψηθούν στη σχάρα ή να «καρβουνιαστούν». Μπορούν να ψηθούν και ως μέρος υλικών που μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα ή που τοποθετούμε σε κυρίως πιάτο. Ορισμένες ποικιλίες μανιταριών μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια ωμά και συχνά περιλαμβάνονται ως επιλογή σε σαλάτες εστιατορίων.