chat icon

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και απολαμβάνουμε ζυμαρικά με μανιτάρια.

Μαγειρεύουμε λιγκουίνι με πλευρώτους. Θα προσθέσουμε ξερό κρεμμύδι, λιαστή ντομάτα και φύλλα μαιντανού.

Advertisement
Advertisement

Για γλυκό ετοιμάζουμε κομπόστα με μήλο και κραμπλ καρυδιού.

Καλή όρεξη.

Λιγκουίνι με μανιτάρια πλευρώτους

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10′

Μαγείρεμα: 15′

Υλικά

Advertisement

1 πακέτο λιγκουίνι

500 γρ. πλευρώτους, κομμένα σε μικρά κομμάτια

3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

Advertisement

4-5 λιαστές ντομάτες, λεπτοκομμένες

4 κ.σ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα

4 κ.σ. ελαιόλαδο

Advertisement

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε.

Advertisement

Βάζουμε σε ένα τηγάνι τις 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τη μισή ποσότητα από τα κρεμμύδια και τη μισή ποσότητα από τα πλευρώτους. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσουν.

Advertisement

Μετά τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία σοταρίσματος με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα κρεμμύδια και πλευρώτους.

Στην κατσαρόλα που βράσαμε τα ζυμαρικά, προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και πλευρώτους, τις λιαστές ντομάτες, αλατοπίπερο και τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε μαϊντανό και σερβίρουμε.

Tip

Advertisement

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα πλευρώτους σε δύο δόσεις γιατί αν τα βάλουμε όλα μαζί, θα βγάλουν υγρά, θα αρχίσουν να βράζουν μέσα στο τηγάνι και δεν θα πάρουν χρώμα.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #43» σε συνταγή Αλέξανδρου Παπανδρέου.

Κομπόστα με μήλο και κραμπλ καρυδιού

Μερίδες: 6-8

Προετοιμασία: 40′

Ψήσιμο: 20′

Υλικά

για τα μήλα

4 μεγάλα σφιχτά μήλα

50 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

2 ξυλαράκια κανέλας

για το κραμπλ

80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ. καρύδια, τριμμένα στο μπλέντερ ή στο μούλτι, σε σκόνη

100 γρ. ζάχαρη καστανή, ψιλή

½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη

80 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να είναι αρκετά μαλακό, τεμαχισμένο σε κομμάτια

Εκτέλεση

για τα μήλα

Καθαρίζουμε τα μήλα και κόβουμε το καθένα σε 8 κομμάτια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλα και προσθέτουμε τόσο νερό όσο να τα σκεπάζει.

Βράζουμε έως ότου μαλακώσουν τα μήλα, χωρίς να διαλυθούν. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα μοιράζουμε σε περίπου 6-8 μεγάλα ποτήρια του κρασιού ή σε μπολ. Μαζί με τα μήλα μοιράζουμε και το σιρόπι που υπάρχει στην κατσαρόλα. 

Τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

για το κραμπλ καρυδιού

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 °C.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά, με τα χέρια, το αλεύρι, με τα τριμμένα σε σκόνη καρύδια, τη ζάχαρη και την κανέλα. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε τα υλικά με τα δάχτυλα έως ότου σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Συνεχίζοντας το ζύμωμα, θα δούμε ότι γίνεται μια ενιαία σφιχτή ζύμη.

Εναλλακτικά, ζυμώνουμε τα υλικά στον κάδο του μίξερ με το φτερό.

Κόβουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα μας σε χοντρά κομμάτια, τα οποία απλώνουμε πάνω σε λαδόκολλα. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα θρυμματίζουμε ξανά σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία σερβίρουμε πάνω από την κομπόστα μήλου.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #69» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.