Κυριακάτικο τραπέζι: Φασολάκια και αρακάς λαδερά, γκρατιναρισμένα στο φούρνο με τυριά

Και «καυτερό» σορμπέ με λεμόνι και τσίλι.
haoliang via Getty Images

Λαδερό πιάτο στο φούρνο περιλαμβάνει το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας.

Μαγειρεύουμε φασολάκια και αρακά λαδερά, γκρατιναρισμένα στο φούρνο με τυρί φέτα και κασέρι.

Θα προσθέσουμε ξερό κρεμμύδι κομμένο σε καρέ, ξεφλουδισμένη ντομάτα περασμένη στον τρίφτη, σκορδάκι κοπανισμένο, δυόσμο και μαϊντανό.

Για γλυκό ένα γλυκόξινο, δροσερό και πικάντικο μαζί λεμονάτο σορμπέ.

Καλή όρεξη.

Φασολάκια και αρακάς λαδερά, γκρατιναρισμένα στο φούρνο με τυριά

Μερίδες: 4-6

Προετοιμασία: 20′

Μαγείρεμα: 45′

Ψήσιμο: 10′

Υλικά

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ

3 ώριμες, σφικτές ντομάτες, ξεφλουδισμένες, τριμμένες και ελαφρώς κοπανισμένες

3 σκελίδες σκόρδο ή όσο μας αρέσει, ξεφλουδισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες

800 γρ. φρέσκα φασολάκια της αρεσκείας μας, καθαρισμένα

600 γρ. αρακά, φρέσκο, καθαρισμένο

70 ml ελαιόλαδο

1 ματσάκι μαϊντανό, τα φύλλα μόνο, ψιλοκομμένα

½ ματσάκι δυόσμο, τα φύλλα μόνο, χοντροκομμένα

300 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, κομμένη σε κύβους

200 γρ. κασέρι - κατά προτίμηση Σοχού - σε μικρά κυβάκια

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα κρεμμύδια σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, προσθέτουμε 2-3 κ.σ. νερό και τα αχνίζουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, το σκόρδο αλάτι και πιπέρι και δυναμώνουμε τη φωτιά. Όταν το μείγμα αρχίζει να κοχλάζει, ρίχνουμε τα φασολάκια με τον αρακά, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό στη διάρκεια του μαγειρέματος.

Τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μαϊντανό, το δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μέτριο ταψί ή σε ένα πυρέξ και από πάνω σκορπίζουμε τα τυριά. Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να σκορπίσει ο δυόσμος το άρωμα του.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος # 62» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.

«Καυτερό» σορμπέ με λεμόνι και τσίλι

Juanmonino via Getty Images

Προετοιμασία: 15′

Αναμονή: μερικές ώρες

Υλικά

για 550-600 γρ.

125 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες

125 γρ. νερό

125 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

125 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού

2 μικρές φρέσκες πιπεριές τσίλι, πολτοποιημένες στο μούλτι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το νερό, το γάλα και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα την οποία βάζουμε στη φωτιά. Μόλις πάρει μια βράση το μείγμα, αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και το τσίλι.

Μεταφέρουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για σορμπέ. Αν δεν διαθέτουμε παγωτομηχανή, γεμίζουμε παγοθήκες με το μείγμα και τις βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά.

Την ώρα του σερβιρίσματος, αλέθουμε τα λεμονοπαγάκια στο μπλέντερ για να πετύχουμε την υφή της γρανίτας.

Tip

Το ιδιότυπο αυτό σορμπέ καταναλώνεται ευχάριστα και μεταξύ των πιάτων ενός ολοκληρωμένου γεύματος, για να καθαρίσει τη γεύση.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος # 62» σε συνταγή, Στέλιου Παρλιάρου.