Κυριακάτικο τραπέζι: Γιουβέτσι με κιμά, πιπεριά και καρότο

Και μους φουντουκιού με κονιάκ.
rudisill via Getty Images

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και απολαμβάνουμε ένα διαφορετικό γιουβετσάκι.

Μαγειρεύουμε λοιπόν, γιουβέτσι με κιμά, πιπεριά και καρότο. Θα προσθέσουμε πιπεριά Φλωρίνης, σκορδάκι, ντοματάκια, θρυμματισμένη φέτα, χοντροτριμμένο κεφαλοτύρι και λίγο μοσχοκάρυδο.

Για γλυκό τρατάρουμε μους φουντουκιού με κονιάκ.

Καλή όρεξη.

Γιουβέτσι με κιμά, πιπεριά και καρότο

Μερίδες: 4-6

Προετοιμασία: 30′

Μαγείρεμα: 30′

Υλικά

500 γρ. κριθαράκι χοντρό

40 ml ελαιόλαδο

500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

1 πιπεριά Φλωρίνης, τριμμένη στην χοντρή πλευρά του τρίφτη

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ

1 φλιτζ. τσαγιού τυρί φέτα, θρυμματισμένη

½ φλιτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι, χοντροτριμμένο

λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μαγείρεμα

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα καβουρδίζουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά για 30 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό και αρχίζουμε να τον σπάμε με μια κουτάλα, προτού προλάβει να ψηθεί σε μεγάλα, ενιαία κομμάτια. Δεν χαμηλώνουμε την φωτιά, δεν προσθέτουμε λάδι.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 4-5 λεπτά μέχρι όλος ο κιμάς να αλλάξει χρώμα, να γίνει δηλαδή γκριζωπός, να γίνει σπυρωτός και να κοχλάσουν έντονα τα υγρά που συνεχίζει να βγάζει. Δεν σταματάμε λεπτό να ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το λάδι, τα καρότα και την πιπεριά και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο κια τα σοτάρουμε για ½ λεπτό, ανακατεύοντας. Σβήνουμε με την ντομάτα και μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά. Ο κιμάς πρέπει να μείνει ζουμερός.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κριθαράκι για περίπου 5 λεπτά. Το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στον κιμά μαζί με τη φέτα, το μισό κεφαλοτύρι, το μοσχοκάρυδο, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο πυρέξ. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να γίνει το κριθαράκι και να ροδίσει η επιφάνεια.

Tip

Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, αντικαθιστούμε τη φέτα με τυρί άλμης χαμηλών λιπαρών και το κεφαλοτύρι με κίτρινο τυρί light.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #67» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου

Mους φουντουκιού με κονιάκ

©Daniela White Images via Getty Images

Μερίδες: 10

Προετοιμασία - Παρασκευή: 1 ώρα

Αναμονή: 2-4 ώρες

Υλικά

6 κρόκοι αυγών

4 ασπράδια αυγών

125 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

65 γρ. κονιάκ

20 γρ. ζελατίνη σε φύλλα (4 φύλλα των 5 γρ. ή περισσότερα μικρότερου βάρους)

175 γρ. φουντούκια, αλεσμένα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη

375 γρ. κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά, χτπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη, σαν γιαούρτι

100 γρ. φουντούκια χοντροκομμένα, για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό για 1-2 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν. Έπειτα στύβουμε ελαφρώς τα φύλλα με τα χέρια και τα βάζουμε σε ένα μπολ με 2 φλιτζανάκι καυτό νερό. Ανακατεύουμε καλά έως να λιώσουν.

Σε ένα μεταλλικό μπολ βάζουμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη και στερεώνουμε το μπολ σε μια κατσαρόλα που βράζει, φροντίζοντας ο πάτος του μπολ να μην έρχεται σε επαφή με το νερό (μπεν μαρί).

Ανακατεύουμε συνεχώς με τον αυγογδάρτη, έως ότου το μείγμα γίνει κολλώδες και αφράτο και αποκτήσει μια πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ. Το χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα έως ότου κρυώσει, προσθέτοντας σιγά-σιγά το κονιάκ. Σταματάμε το χτύπημα , προσθέτοντας τα φύλλα ζελατίνης και τη σκόνη φουντουκιού και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Έπειτα ενσωματώνουμε και την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά.

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα τα ασπράδια των αυγών, έως ότου γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα, με απαλές, κυκλικές κινήσεις, για να μην χάσεις τον όγκο της.

Αδειάζουμε τη μους σε ένα μεγάλο μπολ ή σε 10 ατομικά μπολ - ποτήρια και γαρνίρουμε με τα χοντροκομμένα φουντούκια.

Αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για περίπου 2-4 ώρες - ανάλογα με το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε- και σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από από «γαστρονόμο - τεύχος #67» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.