Κυριακάτικο τραπέζι: Μανιάτικη μακαρονάδα με μυζήθρα και αυγό μάτι

Και τάρτα με σοκολάτα, ξερά σύκα και κόκκινο κρασί.
LauriPatterson via Getty Images

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι απίθανη μανιάτικη μακαρονάδα. Πρόκειται για παραλλαγή της «τσουχτής».

Εκτός από μυζήθρα και αυγό θα προσθέσουμε και σύγκλινο, ενώ θα χρησιμοποιήσουμε και πρόβειο βούτυρο.

Για γλυκό σερβίρουμε τάρτα με σοκολάτα, ξερά σύκα και κόκκινο κρασί.

Καλή όρεξη.

Μανιάτικη μακαρονάδα με μυζήθρα και αυγό μάτι

Μερίδες: 4-6

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Μαγείρεμα + Τηγάνισμα: 10 λεπτά

Υλικά

1 πακέτο (500 γρ. ) σπαγγέτι

100 γρ, βούτυρο πρόβειο

200 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη

100 γρ. σύγκλινο

4 αυγά μάτια ή και περισσότερα, όσα θέλει ο καθένας στη μερίδα του

40 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.

Παράλληλα, σε μια άλλη, επίσης μεγάλη κατσαρόλα καίμε το βούτυρο μέχρι να αρχίσει να αφρίζει έντονα. Προσθέτουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά για ½ λεπτό. Ρίχνουμε το τυρί μαζί με μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε.

Σε ένα τηγάνι τηγανίζουμε το σύγκλινο στο ελαιόλαδο, για 5-6 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα πιάτο.

Στο λάδι που έμεινε στο τηγάνι και στο λίπος που άφησε το σύγκλινο τηγανίζουμε τα αυγά μάτια, μέχρι να σφίξουν τα ασπράδια και οι κρόκοι να παραμείνουν μελάτοι. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Μοιράζουμε τα ζυμαρικά σε πιάτα και βάζουμε σε κάθε μερίδα από ένα μελάτο αυγό και λίγο σύγκλινο. Σπάμε τον κρόκο με πιρούνι για να χυθεί στο πιάτο και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε αμέσως.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος # 207» σε συνταγή Χριστόφορου Πέσκια.

Τάρτα με σοκολάτα, ξερά σύκα και κόκκινο κρασί

GMVozd via Getty Images

Μερίδες: 8

Υλικά

για τη ζύμη

1 αυγό

100 γρ. ζάχαρη άχνη

200 γρ. βούτυρο

300 γρ. αλεύρι

για τη γέμιση

300 γρ. σύκα ξερά, τεμαχισμένα

200 γρ. κόκκινο κρασί

50 γρ. νερό

45 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

75 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί και τα ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά περίπου.

Ρίχνουμε τα σύκα στο κρασί και το νερό και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν το νερό και το κρασί. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε τη σοκολάτα.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο πάχους 2-3 χιλ. και τη στρώνουμε μέσα σε μια φόρμα για τάρτα. Κόβουμε όση ζύμη περισσεύει γύρω- γύρω και την κρατάμε. Γεμίζουμε τη φόρμα με το μείγμα από τα σύκα και το σκεπάζουμε με μια λεπτή στρώση από τη ζύμη που έχει περρισέψει.

Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο αυγό και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 25 λεπτά περίπου.

Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα» σε συνταγές Στέλιου Παρλιάρου, εκδόσεις Ι.Σιδέρης.