Κυριακάτικο τραπέζι: Κοτόπουλο με μήλα

Και πάβλοβα με ρόδι.
Giovanni Bortolani via Getty Images

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε δύο εξαιρετικές συνταγές.

Για κυρίως πιάτο σερβίρουμε κοτόπουλο με ξινόμηλα.

Για γλυκό επιλέγουμε πάβλοβα με ρόδι.

Καλή όρεξη.

Κοτόπουλο με μήλα

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 45 λεπτά

Μαγείρεμα: 1½ - 2 ώρες

Υλικά

1 κοτόπουλο (1½ κιλό περίπου)

2 ξινόμηλα

2 σκελίδες σκόρδο

ελαιόλαδο

1 μεγάλο κομμάτι χαρτί ψησίματος ή λαδόκολλα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το κοτόπουλο, αφαιρούμε τα εντόσθια και το αφήνουμε να στραγγίξει.

Το αλατοπιπερώνουμε και με τη βοήθεια ενός μυτερού μαχαιριού, ανοίγουμε μικρές τρύπες στη σάρκα του. Τεμαχίζουμε τις σκελίδες σκόρδο σε φέτες και βάζουμε από μια φέτα σε κάθε τρύπα του κοτόπουλου.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα, αν θέλουμε κρατάμε τις φλούδες. Στη συνέχεια τα κόβουμε σαν κυδωνάτες πάτατες.

Στρώνουμε το χαρτί ψησίματος ή τη λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε στο κέντρο το κοτόπουλο. Το περιχύνουμε με το λάδι και προσθέτουμε στο ταψί τα μήλα.

Κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα σαν πακέτο, έτσι ώστε το κοτόπουλο να ψηθεί κλεισμένο μέσα σε αυτήν. Τοποθετούμε το ταψί σε φούρνο με μέτρια θερμοκρασία για 1½-2 ώρες περίπου.

Σερβίρουμε με πιλάφι, πατάτε φούρνου ή τηγανητές και πουρέ.

Tip

Για το ψήσιμο μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.

Το φαγητό σερβίρεται ζεστό, αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο.

Αναδημοσίευση από «Μυστικές συνταγές» του Νικόλαου Τσελεμεντέ.

Πάβλοβα με ρόδι

Cake Pavlova with cream and berries
Iulia Ionita / 500px via Getty Images
Cake Pavlova with cream and berries

Μερίδες: 10-12

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Ψήσιμο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

για τη μαρέγκα

100 γρ. ασπράδια (είναι περίπου 3 ασπράδια από μεσαία αυγά)

200 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

για τη σαντιγί βανίλια

250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

1 κ.γ. υγρή βανίλια

για το σερβίρισμα

σπόρια από 1-2 ρόδια

φυλλαράκια δυόσμου

Εκτέλεση

για τη μαρέγκα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 90 °C στον αέρα και στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε απαλά να σκορπιστεί ομοιόμορφα.

Αδειάζουμε τη μαρέγκα στη λαδόκολλα και με βρεγμένο κουτάλι την απλώνουμε σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου περίπου 20 εκ.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει, να στεγνώσει και να γίνει τραγανή. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

για την σαντιγί βανίλια

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια αέρινη κρέμα σαντιγί.

για την πάβλοβα

Σε μια πιατέλα σερβιρίσματος τοποθετούμε τη μαρέγκα και από πάνω απλώνουμε τη σαντιγί σε μια παχιά στρώση. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με τα ρόδια και στολίζουμε με φυλλαράκια δυόσμο.

Tip

Ένας εύκολος τρόπος να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμη η μαρέγκα, είναι να δοκιμάσουμε αν ξεκολλάει εύκολα από τη λαδόκολλα και αν αισθανόμαστε τη μαρέγκα ελαφριά για τον όγκο της.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - βιβλιοθήκη», σε συνταγή Δημήτρη Χρονόπουλου.