Με μαγνητικές σαρώσεις του εγκεφάλου μπορούν να εντοπιστούν έξι διαφορετικοί τύποι κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι πολύπλοκη, όπως και οι παράγοντες που την συμβάλλουν.
Tunvarat Pruksachat via Getty Images

Στο μέλλον, η λήψη βοήθειας για την κατάθλιψη μπορεί να περιλαμβάνει μια γρήγορη σάρωση εγκεφάλου για να βρεθεί πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Μια ανάλυση της εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης και κατά την ανάληψη συγκεκριμένων εργασιών σε μια μεγάλη ομάδα ατόμων με κατάθλιψη και άγχος έχει εντοπίσει έξι διαφορετικούς τύπους μοτίβων εγκεφαλικής δραστηριότητας, συμπτώματα και ανταποκρίσεις στη θεραπεία, σύμφωνα με το Science Alert.

Η ομάδα από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία που διεξήγαγε τη μελέτη προσδιόρισε επίσης θεραπείες που είναι πιο πιθανό να λειτουργήσουν για ορισμένες από αυτές τις κατηγορίες. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί θα μπορούσαν ενδεχομένως να ταιριάξουν τους ασθενείς με τις καλύτερες θεραπείες με βάση τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου τους.

«Η κυρίαρχη διαγνωστική προσέγγιση «ενιαίου μεγέθους» στην ψυχιατρική οδηγεί σε κυκλικές επιλογές θεραπείας με δοκιμή και λάθος», γράφουν ο νευροεπιστήμονας Leonardo Tozzi και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στη εργασία τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν 801 συμμετέχοντες ως επί το πλείστον χωρίς φαρμακευτική αγωγή που είχαν διαγνωστεί είτε με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή , γενικευμένη αγχώδη διαταραχή , διαταραχή πανικού , κοινωνική αγχώδη διαταραχή , ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή διαταραχή μετατραυματικού στρες ή συνδυασμό αυτών. Περιλάμβαναν επίσης 137 άτομα χωρίς τις προϋποθέσεις ως ελέγχους.

Οι λειτουργικές σαρώσεις εγκεφάλου MRI ( fMRI ) χρησιμοποιήθηκαν για την επίτευξη 41 μέτρων ενεργοποίησης και συνδεσιμότητας για κάθε συμμετέχοντα, εστιάζοντας σε έξι εγκεφαλικά κυκλώματα που είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη. Έγιναν σαρώσεις όταν οι συμμετέχοντες ήταν σε ηρεμία και στη συνέχεια ως απάντηση σε εργασίες που αφορούσαν τη γνώση και το συναίσθημα.

Η μηχανική μάθηση χρησιμοποιήθηκε για τη ομαδοποίηση των ατόμων με κατάθλιψη και άγχος σε έξι τύπους με βάση συγκεκριμένες εγκεφαλικές οδούς που είναι υπερδραστήρια ή υποδραστήρια, σε σχέση μεταξύ τους και με τους συμμετέχοντες ελέγχου.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να αποδείξουμε ότι η κατάθλιψη μπορεί να εξηγηθεί από διαφορετικές διαταραχές στη λειτουργία του εγκεφάλου», λέει η συγγραφέας Leanne Williams, ψυχίατρος και επιστήμονας συμπεριφοράς από το Πανεπιστήμιο Stanford.

Στη συνέχεια, η ομάδα ανέθεσε τυχαία σε 250 συμμετέχοντες να λάβουν ένα από τα τρία αντικαταθλιπτικά ή να συμμετάσχουν σε θεραπεία ομιλίας. Το αντικαταθλιπτικό βενλαφαξίνη λειτούργησε καλύτερα σε έναν υποτύπο: άτομα των οποίων οι γνωστικές περιοχές του εγκεφάλου ήταν υπερδραστήρια.

Η θεραπεία ομιλίας λειτούργησε καλύτερα για άτομα που είχαν περισσότερη δραστηριότητα σε μέρη του εγκεφάλου που συνδέονται με την κατάθλιψη και την επίλυση προβλημάτων. Όσοι είχαν χαμηλή δραστηριότητα στο κύκλωμα προσοχής του εγκεφάλου, από την άλλη πλευρά, ωφελήθηκαν λιγότερο από τη θεραπεία ομιλίας, ίσως υποδηλώνοντας ότι έχουν περισσότερα να κερδίσουν από την πρώτη θεραπεία της χαμηλότερης δραστηριότητας με φάρμακα.

Το 2023, ορισμένοι από την ίδια ομάδα εντόπισαν έναν νέο γνωστικό βιότυπο της κατάθλιψης, ο οποίος επηρεάζει το 27% των ατόμων με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Τα γνωστικά ελλείμματα - στην προσοχή, τη μνήμη και τον αυτοέλεγχο - συχνά δεν επηρεάζονται από τα αντικαταθλιπτικά που στοχεύουν στη σεροτονίνη.

Και νωρίτερα αυτό το έτος , ο Williams και ένας συνάδελφός του χρησιμοποίησαν fMRI για να αναγνωρίσουν εκείνους με τον γνωστικό βιότυπο, προβλέποντας την ύφεση με ακρίβεια 63%, σε σύγκριση με το 36% χωρίς fMRI. Νέες θεραπείες για αυτόν τον βιότυπο διερευνώνται.

Η κατάθλιψη είναι πολύπλοκη, όπως και οι παράγοντες που την συμβάλλουν.

Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για όσους έχουν πρόσβαση στη θεραπεία για να βρουν κάποια που να βοηθάει, αν ποτέ το κάνουν. Επομένως, κάθε βήμα προς μια πιο αποτελεσματική, εξατομικευμένη προσέγγιση είναι χρήσιμη.

«Είναι πολύ απογοητευτικό να βρίσκεσαι στον τομέα της κατάθλιψης και να μην έχεις καλύτερη εναλλακτική σε αυτήν την προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους», λέει ο Williams. «Ο στόχος της δουλειάς μας είναι να βρούμε πώς μπορούμε να το πετύχουμε σωστά την πρώτη φορά».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine .

Δημοφιλή