ΚΟΙΝΩΝΙΑ
17/02/2021 17:52 EET | Updated 17/02/2021 20:38 EET

«Μήδεια»: Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα στην Αττική

Προβλήματα και στην Εύβοια, στο επίκεντρο της κακοκαιρίας τώρα η Κρήτη.

Eurokinissi

Σε κούρσα για την επανηλεκτροδότηση νοικοκυριών στα οποία είχε κοπεί το ρεύμα λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια» επιδίδονται τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Υποχωρεί η «Μήδεια»: Τι καιρός αναμένεται την Πέμπτη

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης εκτιμά ο πρόεδρος της ένωσης τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, ότι θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα μετά την σφοδρή χιονόπτωση των προηγούμενων 48 ωρών. Απαντώντας στη HuffPost ο κύριος Μανιάτης διευκρινίζει ότι πρώτο βήμα είναι να κοπούν και να απομακρυνθούν μεγάλοι κορμοί δέντρων και κλαδιά που έχουν παρασύρει καλώδια - σε ορισμένες περιπτώσεις γκρεμίζοντες και κολώνες.

ΕΜΥ: Μία από τις πιο έντονες χιονοπτώσεις των τελευταίων 40 ετών

Στην συνέχεια, θα ακολουθήσει τροφοδότηση των γραμμών μέσης τάσης, έλεγχος του δικτύου και κατόπιν ενεργοποίηση του δικτύου χαμηλής τάσης, ώστε να φτάσει το ρεύμα στα σπίτια. «Ο έλεγχος πρέπει να γίνει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις σπίτι - σπίτι, ώστε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει ασφάλεια και σωστή λειτουργία ανά νοικοκυριό», διευκρινίζει ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ.

Συνολικά, περί τα 25.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα, με την τελευταία ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ να αναφέρει ότι σήμερα επανηλεκτροδοτήθηκαν 45.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από τα 70.000 που ήταν χωρίς ρεύμα το πρωί.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν τις εργασίες τους για την  επανηλεκτροδότηση 10 γραμμών Μέσης Τάσης σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την ολοκλήρωση της νέα τεχνική σύσκεψη, διαβεβαίωσε ότι μέχρι τα μεσάνυχτα θα είναι ελάχιστες οι μη λειτουργικές υποδομές και ότι το 90% των βλαβών από χθες θα έχουν επιδιορθωθεί.

Eurokinissi

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης θα έχει αποκατασταθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των βλαβών, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, ενώ χαρακτήρισε «σωτήριο» το κλείσιμο της εθνικής οδού.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ζήτησε από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες να διαθέσουν ανθρώπους και μηχανήματα προκειμένου να συνδράμουν σε εργασίες, όπως η κοπή δένδρων, που είναι αναγκαίες για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης.

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Στην πρώτη γραμμή τα συνεργεία εδώ και 24ωρα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στρέφεται κατά εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης λέγοντας ότι «επιχειρούν να κατηγορήσουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για τις πολύωρες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής».

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ διαπιστώνει ότι «τις τελευταίες ώρες εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης προσπαθούν να μεταβιβάσουν ευθύνες και να κατηγορήσουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για τις πολύωρες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές -κυρίως- στα βόρεια προάστια της Αττικής».

«Με ευθύνη, αφενός απέναντι στους εκατοντάδες συναδέλφους μας που βρίσκονται στη ”πρώτη γραμμή” αδιάλειπτα εδώ και ημέρες και αφετέρου στους καταναλωτές (για τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται) αλλά και με ιδία αντίληψη από τα «μέτωπα» θέλουμε να δηλώσουμε τα εξής: Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα μας προκάλεσε εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση κυρίως από την πτώση δέντρων σε γραμμές Μέσης και Χαμηλής Τάσης (Μ.Τ. και Χ.Τ.). Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ ”βρίσκονται έξω” και επιχειρούν από την πρώτη στιγμή και κάτω από αντίξοες συνθήκες (ειδικά στην Αττική, από την Κυριακή 15/2). Η προσπάθεια όλων των συναδέλφων είναι μεγάλη παρά το γεγονός ότι τελευταία ενισχύθηκαν και με συνεργεία από άλλες περιοχές (πχ. Πελοπόννησο) επειδή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στον ΔΕΔΔΗΕ. Όμως, ειδικά στις βόρειες περιοχές της Αττικής η πτώση δέντρων δημιουργεί ένα σύνθετο πρόβλημα που καθιστά αν όχι αδύνατη , τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια προσέγγισης στα σημεία όπου υπάρχουν βλάβες, από τα συνεργεία. Και αυτό γιατί η επισκευή της βλάβης και η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης γίνεται αφού προηγηθούν δύο άλλα στάδια: α) η διάνοιξη του δρόμου / αποχιονισμός και β) η κοπή του δέντρου και η απομάκρυνσή του για τα οποία δεν ευθύνονται προφανώς οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ».

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Τα συνεργεία συνέχιζαν τις εργασίες για την επανηλεκτροδότηση 22 γραμμών Μέσης Τάσης που παραμένουν εκτός λειτουργίας, ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ. Οι γραμμές αυτές ηλεκτροδοτούν περίπου 40.000 νοικοκυριά σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία. Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί, το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης ήταν 70.000.

Αγώνας δρόμου για 8 χωριά στην Εύβοια

Μέχρι το βράδυ αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση στις βλάβες της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στα 8 χωριά της Κεντρικής Εύβοιας που παραμένουν χωρίς ρεύμα ακόμη μέχρι τώρα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ήδη από τη χθεσινή μέρα τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ με τεχνικούς από την ευρύτερη περιοχή εργάζονται για την αποκατάσταση των βλαβών στο μεσαίο κυρίως δίκτυο, με συνέπεια να επιταχυνθεί η αποκατάσταση των βλαβών.

 

Η αποκατάσταση της επικοινωνίας ολοκληρώθηκε τη χθεσινή μέρα στους βασικούς κεντρικούς άξονες και στο κύριο δημοτικό δίκτυο, ενώ αντίθετα συνεχίστηκε και σήμερα η διάνοιξη δρόμων εντός των οικισμών της ορεινής κεντρικής Εύβοιας.

Με τους δύο νεκρούς να καταγράφονται στην Εύβοια, το νησί μετρά τις πληγές του. Για την αυριανή μέρα έχει ανακοινωθεί ότι τα σχολεία δεν πρόκειται να λειτουργήσουν.

Στην Κρήτη η κακοκαιρία

Tην Κρήτη πλήττει πλέον το κύμα κακοκαιρίας, με προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με την κίνηση των οχημάτων να τροποποιείται λόγω διακοπών κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, στα Χανιά, υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στον Δήμο Πλατανιά, από την περιοχή Λάκκους προς Ομαλό και στον Δήμο Σφακίων, από την περιοχή Κράπη προς Χώρα Σφακίων.

Στο Ρέθυμνο, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην δημοτική οδό Σπηλίου-Γερακαρίου του Δήμου Αγίου Βασιλείου και στη δημοτική οδό Γερακαρίου-τοπική κοινότητα Άνω Μέρους Δήμου Αμαρίου. Επίσης, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις δημοτικές οδούς του Δήμου Ανωγείων, στην παράκαμψη της επαρχιακή οδού Ρεθύμνου-Σπηλίου (από Φωτεινού) και στη δημοτική οδό Αρκαδίου-Καλογέρου του Δήμου Αμαρίου, θέση «ΧΥΤΑ».

Σε ό,τι αφορά το Ηράκλειο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία: Στην επαρχιακή οδό Μαλίων προς Οροπέδιο Λασιθίου από Κράσι, στην επαρχιακή οδό Αγίας Βαρβάρας προς Πρινιά, Δήμου Γόρτυνας, στην επαρχιακή οδό Ηρακλείου-Αγ. Γαλήνης, στην επαρχιακή οδό Τυλίσου προς Ανώγεια και στη Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου (προς Σκινιά).

Τέλος, στον νομό Λασιθίου υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Νεάπολης-Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, από την τοπική κοινότητα Ζενίων, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρας-Μαλλών, από την τοπική κοινότητα Καλαμαύκας μέχρι τις Μάλλες και στην επαρχιακή οδό από Κριτσά προς Κρούστα.

Στο μεταξύ, σώοι και αβλαβείς βρέθηκαν οι τρεις κτηνοτρόφοι στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου, με τους οποίους από νωρίς το πρωί είχε χαθεί κάθε επικοινωνία και στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση με ερπυστριοφόρο όχημα, drone και στελέχη της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό τους.