ΔΙΕΘΝΕΣ
07/05/2018 11:30 EEST | Updated 07/05/2018 11:34 EEST

Μυστήριο με την εξαφάνιση της πανέμορφης πριγκίπισσας Λατίφα του Ντουμπάι η οποία προσπάθησε να δραπετεύσει από τη χώρα

Μυστήριο καλύπτει την εξαφάνιση της πριγκίπισσας του Ντουμπάι καθώς ουδείς φαίνεται να γνωρίζει που βρίσκεται αλλά και εάν είναι σώα και ασφαλής. Η Σεΐχα Λατίφα μπιντ Μοχάμεντ αλ Μακτούμ, κόρη του σεΐχη αλ Μακτούμ σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, είχε προσπαθήσει τον Μάρτιο να «δραπετεύσει» από τη χώρα της αλλά πηγές ανέφεραν πως γύρισε πίσω δια της βίας.

Η οργάνωση Human Rights Watch υποστηρίζει πως η μη παροχή καμίας αξιόπιστης πληροφορίας για το που βρίσκεται η 32χρονη γυναίκα, υποδεικνύει πως πρόκειται για μια «εξαναγκασμένη εξαφάνιση».

Η Σεΐχα Λατίφα μπιντ Μοχάμεντ αλ Μακτούμ, κόρη του σεΐχη αλ Μακτούμ, είχε αναρτήσει τον Μάρτιο ένα βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν η ίδια και η υποστήριζε πως επρόκειτο να εγκαταλείψει τη χώρα και η πράξη αυτή θα ήταν και η «η αρχή της διεκδίκησης της ζωής μου, της ελευθερίας μου». Όπως ανέφερε μάλιστα και η μεγαλύτερη αδελφή της η Σάμσα, είχε επίσης επιχειρήσει να διαφύγει το 2000 ενώ ήταν σε διακοπές στη Βρετανία.

Σημειώνεται πως η γυναίκα έχει υποστηρίζει πως επί τρία χρόνια ήταν αιχμάλωτη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γιατροί την κρατούσαν σε καταστολή με φάρμακα για μην δημιουργεί προβλήματα και να μην αντιδρά. Και η αλήθεια είναι οι δημόσιες εμφανίσεις της σταμάτησαν απότομα όταν ήταν 29 ετών, πριν δηλαδή από τρία χρόνια. 

Σύμφωνα με αναφορές, η Λατίφα επιχείρησε να διαφύγει με τη βοήθεια φίλων της και φαίνεται να χρησιμοποίησε ένα γιοτ ιδιοκτησίας γάλλου επιχειρηματία. Ωστόσο, εντοπίστηκε στις 4 Μαρτίου μόλις 80 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ινδίας.

 

Τον Απρίλιο, όπως γράφει ο Guardian, έγινε γνωστό πως η Λατίφα ήταν και πάλι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά την Κυριακή, αξιωματούχοι των ΗΑΕ δεν απάντησαν σε αίτημα του Reuters να ενημερωθεί για το που βρίσκεται η πριγκίπισσα. Μια πηγή, πολύ κοντά στον κυβέρνηση, είπε ωστόσο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο πως η Λατίφα «είναι σώα και ασφαλής κοντά στην οικογένειά της» χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με την οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φιλικό πρόσωπο της Λατίφατο οποίο επέβαινε μαζί με άλλους αλλοδαπούς στο γιοτ με το οποίο προσπάθησε να διαφύγει η πριγκίπισσα, υποστηρίζει πως το σκάφος το σταμάτησαν άνδρες της ινδικής ακτοφυλακής στο πλαίσιο όμως κοινής επιχείρησης με δυνάμεις των ΗΑΕ. Όπως υποστηρίζει φίλη της πριγκίπισσας, οι άνδρες που μετείχαν στην επιχείρηση έστρεψαν τα όπλα τους προς εκείνη και της έδεσαν τα χέρια ενώ φώναζαν διαρκώς στα αγγλικά «Που είναι η Λατίφα;».

Η φίλη της Λατίφα, στις 22 Μαρτίου πήρε τελικά άδεια από τις αρχές των ΗΑΕ να επιστρέψει στην Φινλανδία.

Σύμφωνα όμως με την Human Rights Watch, δύο φίλοι της πριγκίπισσας δηλώνουν πως δεν έχουν κανένα νέο της εδώ και δύο μήνες.

«Οι αρχές των ΗΑΕ θα πρέπει αμέσως να αποκαλύψουν το που βρίσκεται Λατίφα, να επιβεβαιώσουν σε τι κατάσταση βρίσκεται και να της επιτραπεί να έχει επαφή με τον έξω κόσμο», δήλωσε h διευθυντής της Ηuman Rights Watch στη Μέση Ανατολή, Σαρα Γούιτσον. «Εάν κρατείται, πρέπει να της αναγνωριστούν τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι κρατούμενοι μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα να παρουσιαστεί ενώπιον ενός ανεξάρτητου δικαστή».

Πηγές: The Guardian,Reuters