Μεταμνημονιακό επισκεπτήριο: Νέα επίσκεψη των θεσμών μετά την έξοδο από τα μνημόνια

Μεταμνημονιακό επισκεπτήριο: Νέα επίσκεψη των θεσμών μετά την έξοδο από τα μνημόνια
Sooc

Ο ανασχηματισμός ολοκληρώθηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην ουσία έμεινε ως είχε και πλέον οι αξιωματούχοι της οδού Νίκης στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην επίσκεψη των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο.

Ο χρόνος της επίσκεψης των τεχνοκρατών υπολογίζεται μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, με τα τεχνικά κλιμάκια να προηγούνται και τους επικεφαλής να ακολουθούν μερικές ημέρες μετά για τις επαφές σε ανώτερο επίπεδο.

Ήδη οι Έλληνες αξιωματούχοι επιστρέφουν στην πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, καθώς σήμερα θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG), με στόχο να οργανωθεί η σύνοδος του Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να οριστικοποιήσουν την μορφή που θα έχουν οι μεταμνημονιακοί έλεγχοι, γεγονός που θα κρίνει πολλά και για τα περιθώρια αλλαγών που μπορεί να υπάρχουν στους ήδη ψηφισμένους μνημονιακούς νόμους.

Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 7 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα εξετάσουν τις αποφάσεις του EWG. Παράλληλα, στο πρώτο Eurogroup μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων οι ομόλογοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων και βέβαια θα πάρουν μια εικόνα και για την πορεία των δημοσιονομικών στόχων.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα πάρει κλίμα σχετικά με τις προθέσεις των Ευρωπαίων εν όψει της πρώτης μεταμνημονιακής επίσκεψης στην Αθήνα από τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Κυρίως, όμως, θα ενημερωθεί για τις προθέσεις τους σχετικά με το βασικό αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης, να μην ενεργοποιηθεί ο νόμος για την περικοπή των συντάξεων.

Σημαντικό στοιχείο για την πορεία των διαπραγματεύσεων θεωρούνται οι εξαγγελίες του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ήδη ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου, την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για «γενναίες παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογίας προσώπων και επιχειρήσεων».

Από το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ραντεβού στην ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια ΔΕΘ, καθώς από εκεί ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει στις εξαγγελίες οι οποίες θα περιλαμβάνουν όλες τις παρεμβάσεις του επόμενου διαστήματος.

Οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι για τις εξαγγελίες έχουν ενημερωθεί οι Θεσμοί και θα γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη τους.

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το θέμα της αναστολής ή κατάργησης του νόμου για τη μείωση των συντάξεων.

Η Ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία και δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος, ενώ σημειώνουν ότι η πορεία των δημοσιονομικών επιτρέπει να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις, έστω και αν οι αξιωματούχοι της Κομισιόν αναφέρουν ότι δεν είναι ο χρόνος για να συζητηθούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όπως έγραψε η HuffPost Greece.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα