Μητσοτάκης από Αμπου Ντάμπι: Εξαιρετικό το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων με τα ΗΑΕ

Συνεργασία Ελλάδος - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία - Υπεγράφησαν 9 σημαντικές συμφωνίες.
Kyriakos Mitsotakis - Mohammed Bin Zayed Al Nahyan
Kyriakos Mitsotakis - Mohammed Bin Zayed Al Nahyan
Dimitris Papamitsos

Την τρίτη του επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το 2020, πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που δείχνει τη βούληση των δύο χωρών να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις και τον στρατηγικό χαρακτήρα τους.

O πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν, με τον οποίο συζήτησαν τις προοπτικές τη περαιτέρω διεύρυνσης των διμερών σχέσεων, ενώ υπεγράφησαν 9 συμφωνίες.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για σημαντικές συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων, της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, της βιομηχανίας και των προηγμένων τεχνολογιών, της κλιματικής δράσης, ενέργειας, υγείας, αστυνομικής συνεργασίας και τυποποίησης.

Κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων είναι η ανανέωση της επιτυχημένης συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala και η δημιουργία κοινής πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση στη χώρα μας επενδύσεων ύψους €4 δισ., αναδεικνύοντας την ελκυστικότητά της ως παγκόσμιου επενδυτικού προορισμού.

Kyriakos Mitsotakis - Mohammed Bin Zayed Al Nahyan
Kyriakos Mitsotakis - Mohammed Bin Zayed Al Nahyan
Dimitris Papamitsos

Κατά την ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Διάδοχο του Θρόνου για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι αυτή όχι μόνο δυσχεραίνει τη διμερή συνεννόηση, αλλά θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή.

Επίσης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνουν στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον ασφαλείας. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις καταδεικνύουν την ανάγκη προσέγγισης ΕΕ και ΗΑΕ, σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας και πράσινης μετάβασης.

Τέλος, συζητήθηκε η ανάγκη αντιμετώπισης των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σχετικά, ενόψει και της διοργάνωσης από τα ΗΑΕ της 28ης Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή (COP28) το 2023.

«Καλώς ήρθατε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Υποδέχομαι έναν φίλο», τόνισε ο Διάδοχος του Θρόνου στον πρωθυπουργό, αποδεικνύοντας την εξαιρετική σχέση που έχει χτιστεί, ενώ συμπλήρωσε: «Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η επίσκεψη θα ενδυναμώσει τις καλές σχέσεις που έχουν ήδη οι δύο χώρες. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας που ξεκίνησαν το 1976 είναι δυναμικές και εξελίσσονται σε όλα τα πεδία. Η στρατηγική συμφωνία που υπογράψαμε το 2020 έδωσε μεγάλη ώθηση σε αυτές τις σχέσεις. Ως αποτέλεσμα, οι οικονομικές συναλλαγές μας αυξήθηκαν κατά 76% και αυτό είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής συμφωνίας που υπογράψαμε».

«Οι πυκνές επαφές μεταξύ των δύο χωρών μας, σε όλα τα επίπεδα, καταδεικνύουν -πιστεύω- το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και τη συναντίληψη που έχουμε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ταυτόχρονα, αποδεικνύουμε και την κοινή μας επιθυμία να προσδώσουμε ακόμα μεγαλύτερο βάθος στην πραγματικά στρατηγική εταιρική μας σχέση», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ συμπλήρωσε στην συνέχεια: «Και αυτή η στενή μας σχέση εδράζεται πάνω από όλα στις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας, στις κοινές αρχές και αξίες μας, κυρίως στην αταλάντευτη προσήλωση μας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ως του μοναδικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών και ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των λαών».

Kyriakos Mitsotakis - Mohammed Bin Zayed Al Nahyan
Kyriakos Mitsotakis - Mohammed Bin Zayed Al Nahyan
Dimitris Papamitsos

Σύμφωνα με τον Διάδοχο του Θρόνου, τα Εμιράτα επιδιώκουν οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις να προχωρήσουν σε όλα τα επίπεδα, όπως στην ενέργεια, την τεχνολογία, την υγεία, αλλά και την ασφάλεια τροφίμων. Παράλληλα σημείωσε ότι τα ΗΑΕ παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην Ουκρανία, επειδή αυτές οι εξελίξεις έχουν επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα.

«Η στάση μας από την αρχή ήταν να μεσολαβήσουμε και να βοηθήσουμε στην ανθρωπιστική πλευρά. Γι’ αυτό το λόγο τα Εμιράτα θα προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες που έχουν ανάγκη. Εμείς θα δώσουμε οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται με τη συνδρομή των φίλων μας όπως η Ελλάδα. Για να ελαφρύνουμε όλες αυτές τις επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Διάδοχος του Θρόνου.

Παράλληλα τόνισε την σημασία που δίνουν τα ΗΑΕ στην ενεργειακή ασφάλεια. «Ενδιαφερόμαστε για την σταθερότητα της αγοράς ενέργειας καθώς είμαστε και εμείς προμηθευτές ενέργειας. Παρά τις κρίσεις που υπάρχουν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στη Μεσόγειο, η περιοχή έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και ειρηνικής συνεργασίας. Τα Εμιράτα δραστηριοποιούνται προς αυτήν την κατεύθυνση για να προετοιμάσουν τέτοιες συνθήκες. Για να δημιουργήσουμε συνεργασίες με όλους, χωρίς εξαιρέσεις», σημείωσε ο Διάδοχος του Θρόνου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι στον τομέα της ενέργειας μπορούν τα δύο κράτη να ενισχύσουν πολύ περισσότερο τη συνεργασία τους, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

«Σημαντικές επενδύσεις γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση και θα θέλαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητα στρατηγικής συνεργασίας και συμμετοχής κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε αυτήν την κατεύθυνση», εξήγησε ο πρωθυπουργός ενώ ενημέρωσε τον Διάδοχο για την επανενεργοποίηση από την πλευρά της Ελλάδας του δικού της προγράμματος εξόρυξης για την εξεύρεση φυσικού αερίου εντός της ελληνικής επικράτειας. «Και αυτή είναι μία προοπτική που ενδεχομένως να δημιουργεί δυνατότητες περαιτέρω στρατηγικής συνεργασίας. Γνωρίζω το προσωπικό σας ενδιαφέρον για το μέλλον της ενέργειας, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ τον ενημέρωσε ότι η Ελλάδα και σε ζητήματα, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, είναι έτοιμη να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα έτσι ώστε να δομηθούν στρατηγικές συνεργασίες για την αξιοποίηση αυτής της σημαντικής πηγής πλούτου.

«Κατά συνέπεια, το φάσμα της συνεργασίας μας μπορεί να γίνει ευρύτερο και βαθύτερο. Και στο πρόσωπό σας βλέπω ένα σταθερό και πιστό φίλο της πατρίδας μου», ανέφερε ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνοντας τον συνομιλητή του ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όταν αυτά αισθάνονται ότι απειλούνται τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα. «Αναφορικά με την Υεμένη, γνωρίζετε πως η Ελλάδα καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις εναντίον της χώρας σας. Και καταδικάζουμε και την απαράδεκ

Kyriakos Mitsotakis - Mohammed Bin Zayed Al Nahyan
Kyriakos Mitsotakis - Mohammed Bin Zayed Al Nahyan
Dimitris Papamitsos

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευσαν στην επίσημη επίσκεψη του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό σύμφωνο για το πλαίσιο ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Διονύσιος Ζώης, η Διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Δρ. Αθανάσιος Ντόκος και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Popular in the Community