Μητσοτάκης: Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε διαρκές κλίμα έντασης με την Τουρκία

«Παρά τις διαφορές με την Τουρκία, μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα οδικό χάρτη για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών», το μήνυμα του πρωθυπουργού από το Βίλνιους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και στην συνάντηση που θα έχει αύριο (12/7) με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μπορεί να γίνει ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας και ότι «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε διαρκές κλίμα έντασης». Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπάρχουν προφανώς σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, «μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο»

Στη δήλωση του ο πρωθυπουργός εστίασε στο καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, που θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη δήλωση του σημειώνοντας ότι «λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πέρα μαίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια, η επαναβεβαίωση των βασικών αρχών της Συμμαχίας είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη παρά ποτέ» ενώ αναφέρθηκε και στην τουρκική συναίνεση για την τη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Θέλω να χαιρετίσω την επί της αρχής απόφαση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν να δεχθεί στους κόλπους της Συμμαχίας τη Σουηδία. Εύχομαι πολύ σύντομα η φίλη Σουηδία να αποτελέσει και επίσημα το 32ο μέλος της συμμαχίας μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Δημοφιλή