Λευκός Οίκος: Προχωρούμε με την προμήθεια F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο

Δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Σάλιβαν.
Morris MacMatzen via Getty Images

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει ως προς την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, είπε την Τρίτη ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Μιλώντας εν όψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας ο Σάλιβαν είπε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν «ήταν σαφής πως υποστηρίζει τη μεταφορά».

«Δεν έχει εκφράσει επιφυλάξεις για αυτό...σκοπεύει να προχωρήσει με αυτή τη μεταφορά» είπε.

Ο Σάλιβαν δεν έδωσε λεπτομέρειες ως προς το χρονικό πλαίσιο.

Αργά τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει στην τουρκική εθνοσυνέλευση το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μετά από μήνες πιέσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Κάποιοι εταίροι στο ΝΑΤΟ θεωρούν ότι η Τουρκία, η οποία θέλει 40 νέα F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για 80, χρησιμοποιούσε το θέμα της ένταξης της Σουηδίας ως μοχλό πίεσης προς την Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ, δήλωσε νωρίτερα πως καταγράφεται προσωρινή «κάμψη» της «επιθετικότητας» της Τουρκίας «έναντι των γειτόνων της», προσθέτοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου ΤΜπάιντεν όσον αφορά τη στάση του ως προς τη δυνητική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Ο Μενέντεζ τόνισε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως καθώς συνεχίζει να διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία, θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα αν θα άρει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πώληση.

Ερωτηθείς αν η εξέλιξη ως προς την ένταξη της Σουηδίας θα τον ωθήσει να άρει τις επιφυλάξεις του για την πώληση των μαχητικών, ο κ. Μενέντεζ απάντησε: «διεξάγουμε συνομιλίες με την κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι «αν (η κυβέρνηση Μπάιντεν) μπορέσει να βρει τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της θα τερματιστεί, και καταγράφεται κάμψη της τους τελευταίους μήνες, θα είναι σπουδαίο, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει μόνιμη πραγματικότητα».

Ακόμη, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είπε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να «ενισχυθεί η ασφάλεια της Ελλάδας» και να εξασφαλιστούν «διαβεβαιώσεις όσον αφορά μελλοντικές ενέργειες».

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή