Μητσοτάκης: Διεκδικώ κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, δεν συζητώ σενάριο κυβέρνησης ανοχής

Προαναγγελία για περαιτέρω μείωση εργοδοτικών εισφορών, αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί, σβήσιμο τέλους επιτηδεύματος μέχρι το τέλος του 2027.
Στιγμιότυπο από περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Στιγμιότυπο από περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Dimitris Papamitsos

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, μίλησε για την εκλογική αναμέτρηση, απέκλεισε κάθε σενάριο να σχηματίσει κυβέρνηση ανοχής και αποκάλυψε μέτρα που θα λάβει στο μέτωπο της οικονομίας.

Για εκλογές και συνεργασίες

«Διεκδικώ κοινοβουλευτική αυτοδυναμία», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας ότι όσο ισχυροποιείται η ΝΔ τόσο μειώνεται αριθμητικά το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων, κάτι που ως ενδεχόμενο δείχνει και τη δομική αδυναμία της απλής αναλογικής.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις τόνισε ότι δεν τις βλέπει ποτέ κατά το διάστημα της προεκλογικής περιόδου και ότι εισπράττει το κλίμα από την επαφή του με τον κόσμο, όπως έκανε σήμερα στην περιοδεία στη Βοιωτία, όπου –όπως είπε- είχε περισσότερο κόσμο από το 2019.

Σε αυτό που ήταν απόλυτος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ ήταν στο ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση ανοχής –κάτι που άφησε ανοιχτό σε συνέντευξη του ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν συζητώ το σενάριο κυβέρνησης ανοχής», υπογράμμισε ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι η πιθανότητα να μπει στην κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό, αν είναι η ΝΔ πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21 Μαϊου.

«Ο ελληνικός λαός ψηφίζει και υποψήφιο πρωθυπουργό», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης ενώ έφερε ως παράδειγμα αυτό της εκλογής του Όλαφ Σολτς στη θέση του Καγκελάριου της Γερμανίας.

Για τους πολιτικούς του αντιπάλους και ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «από αυτούς τους ανθρώπους φτάσαμε κοντά στην καταστροφή το 2015. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «εγγυόμαστε δύο πράγματα. Ανάπτυξη και σταθερότητα. Ποια είναι η άλλη πρόταση; Τι υπάρχει στην άλλη πλευρά;»

Για ντιμπέιτ και σχέση με Νίκο Ανδρουλάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε επίσης ότι ντιμπέιτ μπορεί να γίνει μόνο με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών. Άφησε όμως ένα «παράθυρο» για μία τηλεμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα εφόσον χρειαστούν δεύτερες εκλογές, καθώς τότε το πρώτο κόμμα θα πάρει το μπόνους των εδρών.

«Τους αντιπάλους μου τους ενώνει η αντιπάθεια τους στο πρόσωπο μου», εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Νίκο Ανδρουλάκη, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να συναντηθούν, σημειώνοντας ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δίνει την εντύπωση ότι το πρόβλημα του δεν είναι η ΝΔ αλλά εγώ. Δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό».

Παρά τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να μιλήσει για το σκέφτεται να κάνει μετά την πρώτη κάλπη, αρκούμενος μόνο να τονίσει ότι εφόσον του δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα σεβαστεί το Σύνταγμα και θα την παραλάβει.

Αλλαγή τρόπου εκλογής ευρωβουλευτών

Αναφερόμενος στο θέμα του Αλέξη Γεωργούλη αλλά και σε κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και άλλοι Έλληνες ευρωβουλευτές, όπως η Εύα Καϊλή, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι εφόσον επανεκλεγεί θα θέσει το θέμα αλλαγής του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών κάνοντας λόγο για λίστα, όπως στην περίπτωση της συμπλήρωσης του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Για την εκκρεμότητα που υπάρχει σχετικά με το Επικρατείας της ΝΔ, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες και ότι δεν θα περιλαμβάνει stars αλλά anti-stars.

Για επενδυτική βαθμίδα και οικονομία

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη βεβαιότητα του ότι αν επανεκλεγεί παράταξη του τότε μέσα στο 2023 θα υπάρχει για τη χώρα επενδυτική βαθμίδα, καθώς μας χωρίζει από αυτή μόλις μισή μονάδα. Παράλληλα τόνισε ότι «οι δημοσιονομικοί κανόνες επιστρέφουν στην Ευρώπη» και εκτίμησε ότι σε περίπτωση υλοποίησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ τότε η ελληνική οικονομία θα μπει σε περιπέτειες.

Σχετικά με τις προτεραιότητες του για την επόμενη τετραετία αναφέρθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.

Αποκάλυψε όμως τρία μέτρα που θα λάβει αν επανεκλεγεί και αυτά είναι:

-Περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών

-Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί

-«Σβήσιμο» του τέλους επιτηδεύματος μέσα στην τετραετία

Επίσης ανέφερε ότι στόχος του είναι ο βασικός μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της επόμενης τετραετίας.

Επιφυλακτικός απέναντι στην Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι είναι επιφυλακτικός από αυτή την «αλλαγή» στάσης της Άγκυρας. «Υπάρχει μία αποκλιμάκωση αλλά δεν είμαι καθόλου ότι μετά τις εκλογές η Τουρκία δεν θα επανέλθει στο θέμα της Γαλάζιας Πατρίδας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ενώ εμφανίστηκε θετικός να συζητήσει με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει στην Τουρκία.

Δημοφιλή