Μητσοτάκης: Η μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι να ξεπεράσουμε την οικονομική καταιγίδα που έρχεται

Το 2021 η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ισχυρή ανάκαμψη, είπε σε τηλεδιάσκεψη του Bloomberg ο Πρωθυπουργός – Τι θα γίνει με τον ανασχηματισμό
NurPhoto via Getty Images

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις σχετικά καλές επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας και αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση που έρχεται που δεν είναι άλλη από την ύφεση που φέρνει ο κορονοϊός.

«Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, επειδή έχουμε θέσει τα θεμέλια για μια ταχεία ανάπτυξη, πιστεύω ότι η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή. Έχουμε τη δυνατότητα το έτος 2021, το οποίο είναι ένα σημαντικό έτος καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, να είναι ένα έτος εξαιρετικά ισχυρής ανάπτυξης για την Ελλάδα», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη του Bloomberg.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Πρωθυπουργό προλόγισε με ιδιαίτερα θερμά λόγια ο ιδρυτής του (και πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης) Michael Bloomberg.

«Επιτρέψτε μου να καλωσορίσω τον προσκεκλημένο μας, τον διακεκριμένο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δεχθεί πολλούς επαίνους διεθνώς για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την κρίση του κορωνοϊού, και δικαίως» ανέφερε ο κ. Bloomberg για να προσθέσει: «Υπό την ηγεσία του, η Ελλάδα έλαβε έγκαιρα μέτρα περιορισμού του ιού και ο αριθμός κρουσμάτων θανάτων στη χώρα συγκαταλέγεται στους χαμηλότερους σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είχε εφαρμόσει ο Πρωθυπουργός πριν από την πανδημία, καθώς και το πακέτο κινήτρων που θεσμοθέτησε για την αντιμετώπιση της κρίσης, βοηθούν την Ελλάδα να ξεπεράσει αυτή την καταιγίδα. Επιπλέον, οι παρεμβάσεις αυτές συμβάλλουν στη βελτίωση της εμπιστοσύνης που έχουν οι επενδυτές για την Ελλάδα. Αυτά τα οικονομικά μέτρα περιλαμβάνουν και φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση από άλλες χώρες. Για την Ελλάδα, όπως και για όλες τις χώρες, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες προκλήσεις στο μέλλον, όπως οι βαθύτατοι οικονομικοί κλυδωνισμοί που συμβαίνουν ανά τον κόσμο. Η ηγετική όμως στάση του Πρωθυπουργού βοήθησε ώστε η Ελλάδα να βρεθεί σε μια ισχυρή θέση για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές. Συνεπώς, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσουμε περισσότερα για τα σχέδιά του».

Στην τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του τουρισμού ενώ έδειξε και την πρόθεση του να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία. «Η Ελλάδα έχει μία σταθερή κυβέρνηση, προσανατολισμένη σε μεταρρυθμίσεις, με απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και τρία χρόνια έως τις επόμενες εκλογές, δεν μεσολαβούν άλλες εκλογές. Άρα, έχουμε ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Πόσο κοντά είναι ο ανασχηματισμός;

Πάντως από χθες Τρίτη 16/6, μετά και την συζήτηση που είχε ο Πρωθυπουργός στο Ισραήλ με δημοσιογράφους και την ατάκα του για «διορθωτικές κινήσεις», ξεκίνησαν πάλι τα σενάρια για πιθανό ανασχηματισμό. Για το άμεσο διάστημα πάντως δεν φαίνεται ότι θα κινηθεί κάτι, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης είπε σε στενούς του συνεργάτες ότι δεν προτίθεται να κάνει ανασχηματισμό μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι «διορθωτικές κινήσεις» να γίνουν μετά την Σύνοδο Κορυφής, όταν και μπορεί να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποσό με το οποίο θα στηριχθεί η Ελλάδα. Και τότε ίσως μαζί με το νέο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της ύφεσης, να υπάρξει και νέα σύνθεση στην κυβέρνηση.