Μητσοτάκης: Είμαστε η μόνη παράταξη που πραγματικά συνομιλεί με την κοινωνία

Για «αριστερούς του χαβιαριού και κάποιους φιλελεύθερους πολυτελείας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Dimitris Papamitsos

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου του έτους, εστίασε στο μέτρο στήριξης για την αγορά τροφίμων.

Όπως είπε, η σχετική ρύθμιση βρίσκεται ήδη στη Βουλή και τόνισε ότι αποδεικνύει «τη διάθεση της κυβέρνησης να στηρίξει το μέσο εισόδημα μέχρι να βγούμε στο ξέφωτο» ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ψηφιστεί και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ανάπτυξη και στήριξη προς τον πολίτη»

Παράλληλα άσκησε κριτική σε όσους τοποθετούνται κατά του μέτρου που θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη φορολόγηση των δύο ελληνικών διυλιστηρίων.

«Άκουσα σχόλια τόσο αντιφατικά που ουσιαστικά αλληλοδιαψεύδονται. Γιατί δεν μπορεί τα 650 εκατομμύρια να είναι ταυτόχρονα και ″ψίχουλα″ και ″υπερβολικά″. Δε γίνεται να θεωρείται επιδοματική μία πολιτική που αφορά το 85% των οικογενειών. Ούτε να συγκρίνεται, βέβαια, ένα προσωρινό μέτρο άμυνας σε έκτακτες κρίσεις, με τα προεκλογικά ″αντίδωρα″ άλλων εποχών. Και φοβάμαι πως αυτές οι επιπόλαιες προσεγγίσεις, φανερώνουν απλώς την αναλυτική αδυναμία και των ″αριστερών του χαβιαριού″, όπως αποκαλούνται, αλλά όσο και κάποιων ″φιλελεύθερων πολυτελείας″ στη χώρα μας.

Οι πρώτοι θα πρέπει κάποτε να μάθουν ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση οφείλει να είναι στο πλευρό της κοινωνίας όταν δοκιμάζεται. Δεν υπάρχει ευημερία αν αυτή δεν είναι συλλογική. Αλλά και οι δεύτεροι, είναι καιρός να καταλάβουν ότι η δίκαιη αναδιανομή του εθνικού πλούτου δεν ανταγωνίζεται ούτε την ανάπτυξη, ούτε την δημοσιονομική ισορροπία. Πολύ περισσότερο όταν εδώ μιλάμε για πόρους οι οποίοι δεν επιβαρύνουν, θα το ξαναπώ, δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Και οι οποίοι, επαναλαμβάνω, διατίθενται με σχέδιο για συγκεκριμένο χρόνο για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, όπως μια παγκόσμια αναταραχή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτή η πολιτική αναδεικνύει τη διπλή πλευρά της κυβέρνησης που είναι και η ανάπτυξη αλλά και η στήριξη του πολίτη. Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα μία φορά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μία «παράταξη και της δημόσιας και της ατομικής προκοπής. Είμαστε δηλαδή μία παράταξη αληθινά προοδευτική» και υπογράμμισε ότι «εμείς είμαστε η μόνη παράταξη που πραγματικά συνομιλεί με την κοινωνία».

Μεγάλο άλμα στην ψηφιακή μετάβαση

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε βασικά θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όπως στην ψηφιακή μετάβαση, για την οποία είπε ότι το 2019 βρήκαν περίπου 500 ψηφιακές υπηρεσίες που υπολειτουργούσαν. «Σήμερα είναι σχεδόν 1500, παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές και βέβαια εκατοντάδες χιλιάδες ώρες εξοικονόμησης από τους πολίτες και από τις επιχειρήσεις. Νομίζω ότι μιλάμε πια για μια άλλη πραγματικότητα στις σχέσεις του πολίτη και των επιχειρήσεων με το κράτος, πάνω στην οποία προφανώς και θέλουμε να χτίσουμε και να διευρύνουμε τα όσα σημαντικά έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα.»

Επίσης αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ψυχική υγεία που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο, κάνοντας λόγο για «ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να μπαίνει πολύ περισσότερο και στον δικό μας δημόσιο διάλογο, ώστε κάποια στιγμή να αφήσουμε πίσω μας στίγματα και προκαταλήψεις που έρχονται στην κυριολεξία από μία άλλη εποχή.»

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Στο κλείσιμο της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης, τονίζοντας ότι «μέχρι να οδηγηθούμε στις εκλογές στο τέλος της τετραετίας έχουμε ακόμα πολύ πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο για το 2023.»

Πήγαινε στην αρχική σελίδα