Μητσοτάκης: Επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια

«Το δικαίωμα αυτό η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες περιοχές», είπε ο Πρωθυπουργός – Ποιο μήνυμα στέλνει στην Άγκυρα και τι ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα.
ASSOCIATED PRESS

«Η Ελλάδα μεγαλώνει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, για την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Όπως είπε, πρόκειται για την άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και το δικαίωμα αυτό η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τις συμφωνίες καθορισμού ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι έκλεισαν εκκρεμότητες δεκαετιών υπογραμμίζοντας ότι οι συμφωνίες αυτές βασίστηκαν στο Διεθνές Δίκαιο και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή, «καθιστώντας στις θάλασσές μας μία νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας».

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «όσο κάποιοι καταπατούν το Διεθνές Δίκαιο, τόσο θα αντιμετωπίζονται από τη διεθνή κοινότητα ως ταραξίες». Με την επισήμανση ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι πάντα σε επιφυλακή, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε με 6 λέξεις στο ενδεχόμενο διαλόγου με την τουρκική πλευρά για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα στην Άγκυρα: «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ κατά την έναρξη της ομιλίας του συνεχάρη το Λιμενικό Σώμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις για την αντίδραση τους στην προκλητική στάση των τουρκικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών, κοντά στη Χάλκη.

Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του να επανεξετάσει το αίτημα που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία, καθώς ο Νίκος Δένδιας πρέπει να πάει αύριο στην Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών με ψηφισμένη την συμφωνία για τις ΑΟΖ, ενώ μίλησε και για την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία. «Η αποχή σημαίνει υπεκφυγή και το αμήχανο παρών ισούται με απών», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έκανε λόγο και για την ανάγκη κοινής γραμμής όλων των πολιτικών δυνάμεων. «Η εθνική γραμμή πρέπει να είναι σαφής, κοινή και ευθεία», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Δημοφιλή