ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19/02/2021 13:36 EET | Updated 19/02/2021 14:53 EET

Μητσοτάκης στην ΠτΔ για το ελληνικό MeToo: «Εσπασε το πέπλο της σιωπής»

«Καταλαβαίνω απόλυτα τον θυμό και την ενόχληση των πολιτών» το σχόλιο του Πρωθυπουργού για τη «Μήδεια».

Eurokinissi

Στο πλαίσιο των μηνιαίων συναντήσεων τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του τελευταίου διαστήματος, του φαινομένου των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, προαναγγέλλοντας δράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Φαινόμενα εξουσιαστικής βίας, πρωτίστως κατά γυναικών -αλλά και όχι μόνο- τα οποία πιστεύω ότι μας συγκλόνισαν όλους, μας ταρακούνησαν όλους. Κάποιοι άνθρωποι έσπασαν τη σιωπή με τη φωνή τους. Ήρθε η ώρα τώρα εμείς με τη δράση μας να δώσουμε συνέχεια σε αυτές τις καταγγελίες, έτσι ώστε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο κράτος δικαίου από τη μία και στην κοινωνία δικαίου από την άλλη», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Επικαλούμενος τις ιδιότητες της Προέδρου της Δημοκρατίας ως γυναίκας, νομικού, μητέρας και τονίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία που έχει επιδείξει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για αυτό το θέμα, αναφέρθηκε και στη δική του ευαισθησία. «Ως Πρωθυπουργός, πολιτικός, πατέρας, έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία, ειδικά για τα θέματα που αφορούν στη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων, που αποτελεί την πιο απεχθή εκδοχή αυτού του φαινομένου. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο νομικό, έχουμε δυνατότητες να οπλίσουμε το νομικό μας οπλοστάσιο, αλλά είναι πολύ πιο ευρύ και πολύ πιο σύνθετο, και σίγουρα είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους. Ένα ζήτημα το οποίο δεν προσφέρεται καθόλου για κομματική αντιπαράθεση και στον δημόσιο διάλογο ο οποίος έχει ξεκινήσει και ευτυχώς έχει ανοίξει, θα πρέπει να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή πολιτική αλλά και κοινωνική συναίνεση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας του πλαισίου εκείνου που θα βοηθήσει στην αποφυγή τέτοιων περιστατικών στο μέλλον. «Σε αυτή τη συζήτηση η οποία έχει ανοίξει, προσβλέπω και στη δική σας στήριξη, αλλά και στη δική σας παρουσία μέσα από τον πολιτικό λόγο που ως πρώτη πολίτης της χώρας αρθρώνετε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Πρώτη η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε αυτό το πέπλο της σιωπής. Εγώ αμέσως και δημόσια χαιρέτησα αυτήν της πρωτοβουλία και νομίζω ότι με τον τρόπο και τη συζήτηση την οποία κάνουμε δίνουμε θάρρος σε περισσότερους συμπολίτες μας να μιλήσουν. Να καταγγείλουν δημόσια ή στην δικαιοσύνη όπως οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι ο καλύτερος τρόπος τέτοια περιστατικά που -και εσείς όπως είπατε- έρχονται από το βαθύ παρελθόν», ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να αντιμετωπίζονται αυτά τα περιστατικά με τη δέουσα προσοχή. «Ας δούμε λοιπόν σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή, μια ευκαιρία ως κοινωνία να κάνουμε ένα βήμα μπρος για να αποδοθεί η δικαιοσύνη για όσα έγιναν και για να προστατεύσουμε τα μελλοντικά πιθανά θύματα από τέτοια περιστατικά στο μέλλον. Γιατί όποιος σκέφτεται σήμερα να ασκήσει οποιαδήποτε μορφής εξουσιαστική βία, πιστεύω ότι θα το σκεφτεί δύο και τρεις φορές. Θα γνωρίζει ότι η πιθανότητα δημόσιας έκθεσης και κατά συνέπεια τιμωρίας, εφόσον αυτό κρίνει η δικαιοσύνη ότι πρέπει να συμβεί, θα είναι πολύ πιο πιθανό να έχει αυτή την κατάληξη από ότι θα είχε πριν από κάποια χρόνια», κατέληξε ο πρωθυπουργός, με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να συμπληρώνει ότι «σήμερα όμως τα πράγματα εξελίσσονται και η κοινωνία έχει ωριμάσει αρκετά και για αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Να λειτουργούν οι θεσμοί σωστά να ερευνώνται τα ζητήματα. Το κράτος δικαίου να λειτουργεί προστατεύοντας όλους τους εμπλεκομένους γιατί ο καθένας μπορεί να έχει κάποια δικαιώματα από την πλευρά του».

Εστιάζοντας στα όσα συμβαίνουν στον καλλιτεχνικό χώρο και στις αποκαλύψεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, η ΠτΔ τόνισε ότι όλα φανερώνουν ένα οξύ πρόβλημα που προϋπήρχε και που πλέον αναδεικνύεται με ένταση. «Η κατάχρηση εξουσίας, η βία λεκτική και σωματική, είτε πρόκειται για το χώρο εργασίας, είτε πρόκειται για την εκπαίδευση, είτε για τις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις ,δεν μπορεί να είναι ανεκτή», είπε συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της να συναντήσει την Ολυμπιονίκη Μαρία Μπεκατώρου, η οποία είχε καταγγείλει την σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί στο παρελθόν. «Τη συνάντησή μου με τη Σοφία Μπεκατώρου την έκανα ακριβώς για να σταλεί το μήνυμα σε όλες και όλους, γυναίκες και άνδρες που υφίστανται κακοποιητική συμπεριφορά ,ότι η Πολιτεία τους ενθαρρύνει να μιλήσουν χωρίς φόβο. Σιωπές ετών λύνονται επιτέλους τώρα και έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους αυτούς, να προστατευθεί η αξιοπρέπειά τους και να αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Καταλαβαίνω απόλυτα τον θυμό και την ενόχληση των πολιτών»

Για τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Αττική μετά το καταστροφικό πέρασμα της «Μήδειας», εκτίμησε ότι έως το τέλος της ημέρας θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στις περιοχές που έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα και παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση, αλλά και επικάλυψη αρμοδιοτήτων διαφόρων κρατικών φορέων, την οποία χαρακτήρισε «ενοχλητική».

«Ξέρω ότι υπήρχαν καθυστερήσεις, καταλαβαίνω απόλυτα τον θυμό και την ενόχληση των πολιτών και εμείς θα διορθωθούμε και θα γίνουμε καλύτεροι στο μέλλον για να αντιμετωπίζουμε προληπτικά -αλλά και εκ των υστέρων- τέτοια φαινόμενα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας παράλληλα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο Διόνυσο και την Εκάλη, οι ζημιές ήταν τόσο μεγάλες που έπρεπε να χτιστεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης από την αρχή. Όσο για την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, κάτι που οδήγησε σε ένα πινγκ-πονγκ απόδοσης ευθυνών μεταξύ διάφορών φορέων, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι έρχεται συνολική λύση. «Είναι σαφές και γνωστό και σε σας, ότι υπάρχει μια ενοχλητική επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφόρων κρατικών φορέων. Η δέσμευση προσωπικά η δική μου -και πριν χτυπήσει η κακοκαιρία- ήταν ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί στα πλαίσια ενός νόμου-πλαίσιο γι΄ αυτό το οποίο αποκαλούμε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, ώστε να ξέρει ο καθένας πού αρχίζει και πού τελειώνει η ευθύνη του, ώστε να μπορεί και να υπάρχει η ανάλογη λογοδοσία», είπε ο πρωθυπουργός. 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας για την κακοκαιρία, τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι σε θέση να προλαμβάνει σε αυτές τις περιπτώσεις. «Θυμάμαι και από την πορεία μου σαν δικαστή, αυτή τη σύγκρουση και σύγχυση αρμοδιοτήτων με συνέπεια στην κρίσιμη στιγμή κανείς να μην θέλει να αναλάβει την ευθύνη. Είναι σημαντικό ειδικά αυτά τα θέματα να ξεκαθαρίσουν», ανέφερε η Κατερίνα Σακελαροπούλου.