Μητσοτάκης: Θέλουμε οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας να είναι ανταγωνιστικοί

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της περιοδείας του στη βόρεια Ελλάδα, επισκέφθηκε το πρωί το Βελβεντό Κοζάνης.
Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί περιοδεία στη βόρεια Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί περιοδεία στη βόρεια Ελλάδα
Dimitris Papamitsos

Tα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις διοικήσεις και τα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών ΑΣΟΠ «Δήμητρα» και ΑΣΕΠΟΠ στο Βελβεντό Κοζάνης.

«Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε με το κόστος παραγωγής, έχουμε κάθε λόγο γιατί θέλουμε οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας να είναι ανταγωνιστικοί. Κάναμε μία αρκετά γενναία κίνηση με τη ΔΕΗ, με δική μου προσωπική παρέμβαση, για να μπορούμε να δώσουμε μακροχρόνια καλές τιμές στο ρεύμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τα συνεταιριστικά και συνεταιρικά σχήματα.

Συζητήθηκαν επίσης οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή, η ενεργητική προστασία των καλλιεργειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι αποζημιώσεις που χορηγεί ο ΕΛΓΑ. «Δαπανήσαμε πάνω από 500 εκατομμύρια πρόσθετα για να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε αγρότες από φυσικές καταστροφές.

Και τώρα, βέβαια, μεγάλη πρόκληση είναι ο καινούργιος Κανονισμός του ΕΛΓΑ, για να είμαστε πια πιο προσαρμοσμένοι και να δώσουμε όμως και μια πραγματική αίσθηση ότι η ασφάλιση είναι μια ανταποδοτική συνεισφορά και ότι ό,τι πληρώνεις πρέπει να μπορείς και να το παίρνεις. Και να περάσουμε και ένα μέρος της ευθύνης και λίγο περισσότερο και στον ίδιο τον παραγωγό», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην αγροτική επιχειρηματικότητα

Από την πλευρά τους, τα μέλη των συνεταιρισμών ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τις επενδύσεις που υλοποιούν αλλά και τη σημασία που αποδίδουν στις εξαγωγές, που κατευθύνονται κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη και ανέρχονται έως το 50% των συνολικών τους πωλήσεων.

«Οι σταθερές συνεργασίες είναι το μέλλον και βέβαια ξέρετε πολύ καλά ότι οι πελάτες έχουν απαιτήσεις για την ποιότητα. Και στον βαθμό που έχετε καταφέρει να έχετε χτίσει αυτές τις συνεργασίες, νομίζω ότι αυτή είναι και η καλύτερη επένδυση για το μέλλον», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναβεβαιώνοντας τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην αγροτική επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού τομέα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μέλη αγροτικών συνεταιρισμών στο Βελβεντό Κοζάνης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μέλη αγροτικών συνεταιρισμών στο Βελβεντό Κοζάνης
Dimitris Papamitsos

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο Βελβεντού και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Μανώλη Στεργίου, κατά την οποία συζητήθηκαν ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος. Νωρίτερα, έκανε στάση στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των έργων αποκατάστασης και αναβάθμισής της.

Δημοφιλή