Μητσοτάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: «Κουβέντες του αέρα περί επαναδιαπραγμάτευσης»

«Είμαστε στην πρώτη γραμμή των εκταμιεύσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την συνάντηση του με τον Μαργαρίτη Σχοινά.
Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μαργαρίτη Σχοινά
Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μαργαρίτη Σχοινά
Dimitris Papamitsos

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Αν έπρεπε να συγκρατήσω μία στιγμή που η Ευρώπη πραγματικά στάθηκε και ξεπέρασε τις προσδοκίες -όχι απλά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες που είχαμε για την ευρωπαϊκή αντίδραση- θα στεκόμουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από το οποίο η Ελλάδα, εξάλλου, είναι πολύ ωφελημένη. Χαίρομαι ιδιαίτερα που εξακολουθούμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή των εκταμιεύσεων έχοντας υποβάλλει ένα συνεκτικό σχέδιο τα οφέλη του οποίου αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο τρόπος αναθεώρησης του Ταμείου είναι καθορισμένος από την ιδρυτική πράξη του ίδιου του ταμείου. Κουβέντες του αέρα περί επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου με ένα νόμο και με ένα άρθρο καλό είναι να μην ακούγονται διότι ακόμα μια φορά παραπλανούν την ελληνική κοινή γνώμη και δημιουργούν προσδοκίες οι οποίες είναι παντελώς ανυπόστατες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας ουσιαστικά στα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας περί επαναδιαπραγμάτευσης αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε παράλληλα στο εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας κατά την τελευταία τριετία με τον Μαργαρίτη Σχοινά. «Νομίζω ότι πετύχαμε πολλά αυτά τα τρία χρόνια σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην έναρξη της συνάντησης, υπογραμμίζοντας την εκτίμηση του για συνέχιση της πολύ καλής συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν προκλήσεις όπως τα ζητήματα της μετανάστευσης –που είναι στο χαρτοφυλάκιο του κ. Σχοινά- των γεωπολιτικών προκλήσεων, του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, της ασφάλειας και τονίζοντας ότι «περιμένουμε την Ευρώπη να είναι ακόμα πιο δραστήρια.»

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ελλάδα είναι στην καρδιά των ευρωπαϊκών υποθέσεων

«Το είδος των απειλών που αντιμετωπίσαμε ήταν χωρίς προηγούμενο και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να πούμε και δημόσια κάποιες από τις συζητήσεις- αποφάσεις που πήραμε σε αυτή την τριετία, στις οποίες είχατε άμεση εμπλοκή κάτω από δραματικές συνθήκες», ανέφερε στην αρχή της συνάντησης ο Μαργαρίτης Σχοινάς και συμπλήρωσε:

«Θυμάμαι την κρίση στον Έβρο, τη φωτιά στη Μόρια, αλλά όλες αυτές οι κρίσεις και η διαχείριση της πανδημίας και το Ταμείο Ανάκαμψης μας έκαναν πιο ανθεκτικούς, πολύ πιο δυνατούς, πολύ πιο αποτελεσματικούς. Έρχομαι σήμερα να σας ενημερώσω για τέσσερα εργοτάξια ευρωπαϊκά που αφορούν άμεσα και την Ελλάδα, το βασικό εκ των οποίων είναι η έγκριση ante portas της 2ης δόσης για το Ταμείο Ανάκαμψης του ελληνικού σχεδίου. Είμαστε, όντως, στο «Champions League» του Ταμείου Ανάκαμψης. Πιστεύω ότι θα έχουμε καλά νέα αύριο από τις Βρυξέλλες σε αυτό το θέμα.»

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε επίσης στην έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Μετανάστευσης που θα γίνει αύριο (25/11) στις Βρυξέλλες καθώς στις συζητήσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Παράλληλα με τη δική μας συνάντηση συζητάνε οι Υπουργοί Ενέργειας για πρώτη φορά το πλαφόν στο φυσικό αέριο με πρόταση στο τραπέζι, κάτι για το οποίο δουλέψατε κι εσείς προσωπικά, αλλά την Τρίτη καταφέραμε επιτέλους να αφήσουμε μια πρόταση στο τραπέζι. Εδώ είμαι αισιόδοξος ότι για τον επόμενο χειμώνα θα έχουμε στα χέρια μας αυτό το εργαλείο», είπε συγκεκριμένα ο Μαργαρίτης Σχοινάς και προσέθεσε:

«Το συμπέρασμα είναι ότι σε όλα αυτά η Ελλάδα είναι στην καρδιά των ευρωπαϊκών υποθέσεων και η Ευρώπη μέσα σε όλα αυτά πρωταγωνιστεί. Νομίζω ότι αυτό είναι το ασφαλέστερο δίδαγμα της τριετίας.»