Κορονοϊός - Μέγαρο Μουσικής και ΕΛΣ: Κλειστές οι μεγάλες αίθουσες, σε λειτουργία οι μικρές - Οι αναβολές στις μουσικές σκηνές

Τα νέα δεδομένα μετά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, αλλά και οι αναβολές που έχουν ανακοινωθεί.
alphaspirit via Getty Images

Οι τελευταίες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την επιδημία του κορονοϊού περί «αναστολής των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα», αλλάζουν, ως ήταν αναμενόμενο, τα δεδομένα. Παράλληλα, το ΥΠΠΟΑ σε λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας 9 Μαρτίου αναφέρει ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας με το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία». Την ίδια στιγμή, οι αναβολές συναυλιών, παραστάσεων, ακόμη και εξόδου ταινιών στις αίθουσες φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία κατά ριπάς.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Σε λειτουργία οι 4 από τις 6 σκηνές

ΜΜΑ
ΜΜΑ
Φωτογραφία: Χάρης Ακριβιάδης

Αναστολή λειτουργίας για τις δύο μεγάλες αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ειδικότερα την «Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης» (χωρητικότητας 2000 ατόμων) και την «Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη» (χωρητικότητας 1750 ατόμων) έφεραν οι νέες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Εναρμονισμένο πλήρως στις συστάσεις, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προχώρησε αμέσως στην αναβολή των συναυλιών της Άλκηστης Πρωτοψάλτη (Δευτέρα 9/3 και Τρίτη 10/3), οι οποίες ήταν sold out. Όλες οι παραστάσεις στις δύο μεγάλες αίθουσες αναβάλλονται -μεταξύ αυτών και η προγραμματισμένη για τις 14/3/2020 παρουσίαση του έργου «No Man’s Land» του John Psathas. Το ΜΜΑ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται για ακυρώσεις, αλλά για αναβολές.

Ωστόσο, οι υπόλοιπες τέσσερις σκηνές του Μεγάρου Μουσικής -«Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος» (χωρητικότητας 500 ατόμων), «Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας» (χωρητικότητας 400 ατόμων), «Αίθουσα Banquet» (χωρητικότητας 600 ατόμων) και Υποσκήνιο Β της Αίθουσας Τριάντη (150 άτομα)- συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Εθνική Λυρική Σκηνή: Αναστολή παραστάσεων στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, κανονικά η Εναλλακτική Σκηνή

Η Εθνική Λυρική Σκηνή αναστέλλει τις παραστάσεις της στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος (χωρητικότητας 1.400 θέσεων) μέχρι νεοτέρας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης 10 Μαρτίου αναφέρονται τα εξής: «Στο πλαίσιο των νέων προληπτικών μέτρων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας και περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων– την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων σε χώρους άνω των 1.000 θεατών, η Εθνική Λυρική Σκηνή αναστέλλει τις παραστάσεις της στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος (χωρητικότητας 1.400 θέσεων) μέχρι νεοτέρας.

Οι παραστάσεις της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (χωρητικότητας 320 θέσεων) θα πραγματοποιηθούν κανονικά, εκτός αν εκδοθεί διαφορετική οδηγία από το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος για την προσεχή εβδομάδα αναστέλλεται η Πάπισσα Ιωάννα της 15ης Μαρτίου 2020.

Τα ταμεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα επικοινωνήσουν με τους θεατές που έχουν αγοράσει εισιτήρια για την Πάπισσα Ιωάννα, προκειμένου να τους προταθεί επιστροφή των χρημάτων τους ή μεταφορά των εισιτηρίων σε άλλη ημερομηνία ή άλλη παραγωγή.

Σημειώνεται ότι η ΕΛΣ, για όσο κρατήσουν τα μέτρα, θα κάνει εβδομαδιαία ενημέρωση προς τα ΜΜΕ για τη διευκόλυνση των θεατών της».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το περασμένο Σαβατοκύριακο, η ΕΛΣ ανακοίνωσε αναβολή παραστάσεων στις 7 και 8 Μαρτίου «για προληπτικούς λόγους».

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Καμία αλλαγή μέχρι στιγμής

Καμία αλλαγή στη λειτουργία και στον προγραμματισμό της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Σκηνή της Στέγης είναι χωρητικότητας 880 ατόμων (και η Μικρή Σκηνή 220 ατόμων), κάτω δηλαδή από το όριο που τέθηκε στις νέες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, ενώ δεν καταγράφονται ακυρώσεις εισιτηρίων. Η προπώληση εισιτηρίων τόσο για την παράσταση «Ερωτικές Καρτ Ποστάλ από την Ελλάδα» (πρεμιέρα 18 Μαρτίου), όσο και για τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (19 Μαρτίου) εξελίσσονται ομαλά.

ΚΠΙΣΝ: Ακυρώσεις και περιορισμός συμμετοχών στα εκπαιδευτικά εργαστήρια

Ακυρώνεται η συναυλία του Philip Glass Ensemble που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 30 Μαρτίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ανακοίνωσε το ΚΠΙΣΝ.

Επίσης, για λόγους προστασίας των ευπαθών ομάδων, ακυρώνονται από σήμερα 10 Μαρτίου και για τέσσερις εβδομάδες οι δράσεις που απευθύνονται σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Συγκεκριμένα:

· Τα μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών για άτομα 65+

· Το πρόγραμμα «Άθληση στην τρίτη ηλικία»

· Το πρόγραμμα «Άσκηση και Μνήμη»

Επίσης, περιορίζεται στο ήμισυ ο αριθμός των συμμετοχών σε όλα τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του ΚΠΙΣΝ.

Επιπροσθέτως, περιορίζεται σε δέκα άτομα ο αριθμός των επισκεπτών που μπορούν να συμμετέχουν σε μία ξενάγηση στους εσωτερικούς χώρους τους ΚΠΙΣΝ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «τονίζεται ότι στο ΚΠΙΣΝ έχουν ήδη ληφθεί μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη διάθεση αντισηπτικής γέλης, την τακτική απολύμανση των επιφανειών εργασίας και των αντικειμένων κοινής χρήσης καθώς και την αραίωση των τραπεζιών στους κλειστούς χώρους εστίασης ώστε να τηρείται η απόσταση του ενός μέτρου».

Jukebox
Jukebox
Γυάλινο Μουσείο Θέατρο

Αναβολών συνέχεια....

Παράλληλα και πέραν των μεγάλων οργανισμών, η πρώτη εικόνα σε σχέση με τις αναβολές στις μουσικές σκηνές και όχι μόνο έχει ως εξής:

-Αναβάλλονται οι δύο μεγάλες συναυλίες του Κολομβιανού σταρ Μαλούμα σε Αθήνα (11 Μαρτίου) και Θεσσαλονίκη (13 Μαρτίου).

-Αναβάλλονται στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» τόσο οι εμφανίσεις της Ελένης Βιτάλη με τον Δημήτρη Μπάση (τα Σάββατα), όσο και η μουσική παράσταση του Νίκου Πορτοκάλογλου «Jukebox» με Μπλε, Στάθη Δρογώση, Κίτρινα Ποδήλατα, Αγάπη Διαγγελάκη και Βύρωνα Τσουράπη (τις Παρασκευές).

-Αναβάλλονται οι παραστάσεις του μιούζικαλ «The Phantom Of The Opera» στο Christmas Theatre (10 - 29 Μαρτίου).

-Το live της Ματούλας Ζαμάνη (13 Μαρτίου) στο Piraeus 117 Academy αναβάλλεται για τις 9 Μαΐου στον ίδιο χώρο. Τα ήδη αγορασμένα εισιτήρια θα ισχύουν κανονικά για την νέα ημερομηνία. Όσοι επιθυμούν να εξαργυρώσουν τα εισιτήριά τους, παρακαλούνται να αποστείλουν τον Κωδικό Κράτησής τους στο support@viva.gr

Piraeus Academy

-Αναβάλλεται η συναυλία του Τζακ Σαβορέτι, που ήταν προγραμματισμένη 21 Μαρτίου, στο Gazi Music Hall.

-Αναβάλλονται οι συναυλίες της Κατερίνας Πολέμη στο Club του Σταυρού του Νότου (11 και 18 Μαρτίου). Όπως ενημερώνει η μουσική σκηνή «νέες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα. Όσοι έχουν προμηθευτεί εισιτήρια προπώλησης, παρακαλούμε να απευθυνθούν στο σημείο αγοράς τους για την επιστροφή των χρημάτων τους».

-Αναβάλλονται οι εμφανίσεις του Σταμάτη Κόκοτα στη μουσική σκηνή «Οδός Λυσίου» («για απολύτως προληπτικούς λόγους», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση).

-Ρίχνει αυλαία η παράσταση «Ξενοδοχείον Ο Παράδεισος» (Alhambra Art Theatre).

-Αναβάλλεται για τις 24 Απριλίου, η πρεμιέρα της παράστασης «Τριαντάφυλλο στο στήθος» (Από Μηχανής Θέατρο).

-Αναβάλλεται από την Odeon η έξοδος στις αίθουσες των ταινιών «Η καλοσύνη των ξένων» και «Πινόκιο».

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

-Αναβάλλεται η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέξη Σταμάτη «Αθώα πλάσματα», που ήταν προγραμματισμένη την Πέμπτη 12 Μαρτίου, στον Ιανό της Αθήνας.

-Αναβάλλεται για την ερχόμενη καλλιτεχνική η διάλεξη με τίτλο «Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου: Ρωμαϊκό θέατρο Νικόπολης και αρχαίο θέατρο Κασσώπης», η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 12 Μαρτίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής.

-Αναβάλλονται οι δύο συναυλίες μουσικής δωματίου στις 13 και 20 Μαρτίου, στον Παρνασσό, με τίτλο «Από τον Schumann και τους φίλους του στη Γαλλία του Ιμπρεσσιονισμού».

Δημοφιλή