Μουστοκούλουρα, μαλακά, αφράτα και μπαμπάτσικα!

Τα μουστοκούλουρα όπως ακριβώς τα αγαπώ και μάλιστα χωρίς καθόλου ζάχαρη!
.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Παρασκευάζονται με μούστο φυσικά και για παραπάνω γλύκα χρησιμοποιούμε πετιμέζι ή μέλι! Η συνταγή είναι πανεύκολη, ξεκούραστη και γρήγορη καθώς το πλάσιμο γίνεται με τη χρήση κορνέ. Σε 20΄ είναι έτοιμα να τα απολαύσεις!

Γίνονται πολύ μαλακά, είναι γευστικά, και αφράτα, να γεμίζει το στόμα και να λες ”Ναι! Αυτά είναι ΜΟΥ-ΣΤΟΥ-ΚΟΥ-ΛΟΥ-ΡΑ!”. Βασικά, αυτό το είπε η φίλη μου Μάριον όταν τα δοκίμασε και νομίζω ότι τα είπε όλα με 4 μόνο λέξεις.

Είναι συνταγή για “πληθωρικά” μου-ΣΤΟΥ-κούλουρα! Η μυρωδιά τους μεθυστική, η γεύση τους εθιστική, μια μπουκιά αρκεί για να γεμίσει το στόμα σου και ενώ ένα αρκεί για να χορτάσεις, όσα και να φτιάξεις τα θες όλα για εσένα!

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Πραγματικά, είναι η συνταγή που έψαχνα για το τέλειο μουστοκούλουρο. Όταν την πέτυχα, πέρασε από σκληρό τεστ γευσιγνωσίας από 2 πολύ απαιτητικές food bloggers και φίλες μου, την Μαρία Κοκκίνου ( https://cookandfeed.blogspot.com/ ) και την Μάριον Παστριμά ( https://cookingandart-marion.blogspot.com/ )

Τα απόλαυσαν στο χώρο τους, ανεπηρέαστες, με τον καφέ της επιλογής τους, Espresso Freddo η Μαρία, ελληνικό η Μάριον. Η συνταγή κέρδισε τα 2 από τα 3 αστέρια Michelin!

.
.

Κάντε τη συνταγή δική σας και απολαύστε τα. Κερδίστε όλα τα αστέρια Michelin μέσα από την καρδιά των αγαπημένων σας!

Υλικά για 32 μεγάλα τεμ.

300 ml μούστος

250 ml ηλιέλαιο

150 ml πετιμέζι

1 κ.γλ. κανέλα τριμμένη

1 σφηνάκι κονιάκ

1μιση γεμάτη κ.γλ. σόδα

ελάχιστο μοσχοκάρυδο

1/4 κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο

650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

80 γρ. σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Σε ένα μεγάλο σκεύος ρίχνουμε το μούστο, το πετιμέζι (ή το μέλι) και το ηλιέλαιο. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και δοκιμάζουμε για να καταλάβουμε τη γλύκα του μείγματος. Θέλουμε η ένταση της γλυκιάς γεύσης να είναι 2 τόνους πιο έντονη από το σημείο προτίμησής μας καθώς στη συνέχεια με την προσθήκη του αλευριού θα μειωθεί και θα γίνουν τα μουστοκούλουρα γλυκά όσο εμείς τα επιθυμούμε. Αν λοιπόν είναι κάπως άγλυκο τώρα το μείγμα σας μην φοβηθείτε να προσθέσετε επιπλέον πετιμέζι ή μέλι.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αρώματα (μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, κανέλα και κονιάκ) Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την σόδα. Το μείγμα θα αφρίσει και θα φουσκώσει.

Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ανακατεύουμε απαλά. Το αλεύρι είτε το έχουμε κοσκινίσει από πριν ή το ρίχνουμε κοσκινίζοντάς το. Είναι σημαντικό το κοσκίνισμα στο αλεύρι καθώς η ζύμη μας θα γίνει πιο αφράτη. Εάν θέλουμε να προσθέσουμε σταφίδες, τις ρίχνουμε στο μείγμα εφόσον γίνει σαν πηχτός χυλός. Φροντίστε να τις αναμείξετε με λίγο αλεύρι πριν τις προσθέσετε στο μείγμα.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας αλεύρι μέχρι να δούμε ότι η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους. (Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες στο βίντεο της συνταγής)

Βήμα 2ο: Ξεκινάμε ανάβοντας το φούρνο να προθερμαίνεται στους 180 βαθμούς Κελσίου. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί φούρνου. Βάζουμε τη ζύμη σε απλή σακούλα κορνέ. Κόψτε τη μύτη της σακούλας υπολογίζοντας πόσο χοντρά θέλετε να είναι τα μουστοκούλουρα. Θα σας συμβούλευα στην αρχή να κόψετε σε σημείο που να είναι κάπως στενό το άνοιγμα, να δοκιμάσετε πόσο παχύ βγαίνει το μείγμα και αν θέλετε πιο πολύ να το κόψετε λίγο πιο πάνω για μεγαλύτερη τρύπα.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Πιέζουμε τη σακούλα με τη μύτη κοντά στην επιφάνεια του ταψιού και καθώς βγαίνει η ζύμη δίνουμε σχήμα στα μουστοκούλουρα, στρογγυλά ή σαν σπείρα. (Δείτε το βίντεο) Αφήνουμε μικρή απόσταση μεταξύ τους ώστε να μην κολλήσουν το ένα με το άλλο καθώς θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Βήμα 3ο: Ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο και το μέγεθος που θα έχουν τα μουστοκούλουρα. Υπολογίστε περίπου από 10 έως 15 λεπτά το πολύ! Στα 10 λεπτά ανοίξτε το φούρνο και δείτε το χρώμα τους. Εάν έχουν αρχίσει να ροδίζουν οι άκρες τους είναι έτοιμα. Αν τα αγγίξετε θα δείτε ότι είναι σαν ένα πάρα πολύ αφράτο κέικ που ακόμη και με απαλό πιάσιμο σχεδόν διαλύονται. Γυρίστε να ελέγξετε εάν έχουν πάρει χρώμα από κάτω. Αν όχι συνεχίστε το ψήσιμο για 1 με 2 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τα μουστοκούλουρα να κρυώσουν τόσο όσο να μπορούμε να τα πιάσουμε και να μην καιγόμαστε. Όσο περισσότερο τα αφήνουμε στο ταψί τόσο αυτά συνεχίζουν να παίρνουν θερμοκρασία. Αυτό δεν το θέλουμε γιατί θα παραψηθούν και θα γίνουν ποιο σκληρά από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Τα αποθηκεύουμε σε σακούλες τροφίμων με αεροστεγές κλείσιμο ζιπ ώστε να διατηρηθούν μαλακά και αφράτα για αρκετό καιρό.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Καλή επιτυχία, καλή σας απόλαυση!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Δοκιμάζουμε το μούστο για να υπολογίσουμε πόσο πετιμέζι ή μέλι θα προσθέσουμε για να γίνουν τα μουστοκούλουρα όσο γλυκά εμείς τα θέλουμε.

  • Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας μούστο και πετιμέζι στην κουζίνα του σπιτιού σας για σπιτικά μουστοκούλουρα, μουσταλευριά, πετμεζόπιτα, πανακότα, παγωτά, λουκουμάδες με σιρόπι πετιμέζι, κρέατα μαριναρισμένα σε σάλτσες από πετιμέζι, σαλάτες με γλυκόξινο dressing ... Στύψτε σταφύλια, βράσε το χυμό τους και θα έχετε υπέροχο μούστο και πετιμέζι!!! Δείτε πως, πατώντας στο σύνδεσμο https://youtu.be/-Dihg0MiVBs


Η συνταγή σε βίντεο βήμα-βήμα:

Αναδημοσίευση από magiacook.gr