Μπάιντεν: Ελλάδα και ΗΠΑ είμαστε οι φύλακες της φλόγας της Δημοκρατίας

Με αναφορές σε Σωκράτη, αρχαία Αθήνα και τα Τέμπη η ομιλία του αμερικανού προέδρου κατά την δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου.Γιατί κάνει τον σταυρό του όπως οι Ορθόδοξοι.

Στην τραγωδία στα Τέμπη, στην φιλοσοφία του Σωκράτη, στην ”επαναστατική ιδέα της Δημοκρατίας” που όλος πλανήτης οφείλει στην αρχαία Ελλάδα αλλά και στους δεσμούς της χώρας μας με τις ΗΠΑ αναφέρθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την καθιερωμένη δεξίωση στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της 25η Μαρτίου.

″Θέλω να αρχίσω με τις προσευχές μου προς τις οικογένειες σε όλη την Ελλάδα που θρηνούν τους αγαπημένους τους που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη” είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά την έναρξη του κυρίως μέρους της ομιλίας του.

″Και τώρα είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την Ελλάδα. Όπως είπε ο Σωκράτης χιλιάδες χρόνια πριν “γνώθι σαυτόν”. Έτσι πρέπει να ξέρεις ορισμένα πράγματα για να καταλάβεις την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι συνυφασμένη στα θεμέλια της Δημοκρατίας μας και του έθνους μας. Το βλέπουμε σε όλη τη χώρα. Στην αρχιτεκτονική της και πάνω από όλα στην ψυχή της γιατί η κυβέρνηση είμαστε “εμείς ο λαός”.

″Οι ΗΠΑ είναι το μόνο έθνος στον κόσμο που χτίστηκε πάνω σε μια ιδέα. Μια ιδέα. Κάθε άλλο έθνος βασίζεται στη γεωγραφία του, στην εθνικότητά του, στη θρησκεία του. Αλλά εμείς βασιζόμαστε σε μια ιδέα – την ιδέα πως όλοι είμαστε ίσοι. Και αυτή είναι πρωτίστως μια ελληνική ιδέα. Ήταν ελληνική η ιδέα που ενέπνευσε τους “πατέρες μας” να χτίσουν ένα έθνος με βάση αυτή. Χρόνια μετά την αμερικανική ανεξαρτησία, ήταν η ίδια ιδέα που οι γενναίοι Έλληνες πατριώτες ακολούθησαν παλεύοντας για την ελευθερία τους και έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον που κάνει τα δύο έθνη μας περήφανα”, υπογράμμισε.

Είμαστε οι φύλακες της φλόγας της δημοκρατίας και της ελευθερίας

″Μας δίνεται η ευκαιρία να τιμήσουμε την ιστορία που μας “δένει” και τις αξίες που μας ενώνουν: ελευθερία, ισότητα, αξιοπρέπεια και δημοκρατία. Πάνω από όλα δημοκρατία. Στη διάρκεια της κοινής μας διαδρομής κάθε γενιά πρέπει να βγει μπροστά και να προστατεύσει αυτές τις αξίες εναντίον των θανάσιμων εχθρών της Δημοκρατίας. Και το είδαμε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν η Ελλάδα και οι ΗΠΑ πολέμησαν τις δυνάμεις του φασισμού. Το είδαμε στον Ψυχρό Πόλεμο όταν οι λαοί μας στάθηκαν ως ένα για να επικρατήσουν ενάντια στον κομμουνισμό. Και το βλέπουμε σήμερα καθώς τα έθνη μας στέκονται μαζί για να υποτηρίξουν τους γενναίους Ουκρανούς καθώς μάχονται για τις ίδιες αξίες για τις οποίες πάλεψαν οι Έλληνες και οι Αμερικανοί πατριώτες όλα αυτά τα χρόνια πριν” είπε ο Μπάιντεν.

JONATHAN ERNST via Reuters

Και συνέχισε ”Για να το θέσω απλά, ως σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι έχουμε αποδείξει πολλάκις πως δεν είμαστε μόνο κληρονόμοι της Δημοκρατίας. Είμαστε οι υπέρμαχοί της. Κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο θάρρος και στο χαρακτήρα της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Γιατί όπως είπα και πριν η χώρα μας χρωστάει ένα μεγάλο χρέος τους ιδρυτές της Ελληνικής Δημοκρατίας που πρώτοι μας δίδαξαν πως μπορούμε να έχουμε εξουσία και να διαμορφώνουμε το μέλλον μας. Κι όλα άρχισαν στην Αθήνα με μια σπίθα χιλιάδες χρόνια πριν και τώρα αυτή η φωτιά καίει δυνατά εδώ”, ανέφερε.

″Και τώρα ζούμε κάτι που ζούμε κάθε πέντε ή έξι γενιές. Ο κόσμος αλλάζει και έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να είμαστε οι φύλακες αυτής της φλόγας. Οπότε ας δουλέψουμε μαζί για το κοινό καλό”.

Οι αναφορές σε Βαρθολομαίο και Τζον Σαρμπάνη

Ειδική αναφορά έκανε ο Μπάιντεν στον Πατριάρχή Βαρθολομαίο

Όπως είπε ”δύο άνθρωποι που βρίσκονται πιο κοντά στο Χριστό κι έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου είναι ο Παναγιότατος Βαρθολομαίος και ο Πάπας. Και είναι φίλοι. Μάλιστα, ο Πάπα αναρωτιέται γιατί κάνω τον σταυρό μου όπως οι Ορθόδοξοι Χριστιάνοι, αν και είμαι Καθολικός. Κι αυτό είναι δική σας ευθύνη. Βρίσκομαι πολύ καιρό δίπλα σα”, είπε γελώντας.

Και συνέχισε: ″Χρωστώ στον Τζον Σαρμπάνης και στον πατέρα του όλα όσα ξέρω για την Ελλάδα. Και είναι θαυμάσιο που σας καλωσορίζω όλους σας εδώ στον Λευκό Οίκο για να γιορτάσουμε τα 202 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας και όλα τα θαυμάσια που έχουν πετύχει οι Έλληνες και οι Ελληνοαμερικάνοι στη χώρα μας...”.

JONATHAN ERNST via Reuters
JONATHAN ERNST via Reuters
JONATHAN ERNST via Reuters
U.S. President Joe Biden listens as Rita Wilson performs during a reception celebrating Greek Independence Day hosted by U.S. President Joe Biden at the White House in Washington, U.S., March 29, 2023. REUTERS/Jonathan Ernst
U.S. President Joe Biden listens as Rita Wilson performs during a reception celebrating Greek Independence Day hosted by U.S. President Joe Biden at the White House in Washington, U.S., March 29, 2023. REUTERS/Jonathan Ernst
JONATHAN ERNST via Reuters

Δημοφιλή