ΚΟΙΝΩΝΙΑ
07/12/2020 13:02 EET

Μπαράζ συλλήψεων στα Εξάρχεια για την επέτειο της δολοφονίας Γρογορόπουλου - Έφτασαν τις 143

Προσήγαγαν ακόμη και άτομο με αναπηρία. Αστυνομικοί εφορμούσαν με μηχανές με κίνδυνο να χτυπήσουν πεζούς (vid)

ASSOCIATED PRESS

Συνολικά 399 άτομα προσήγαγε η αστυνομία της Κυριακή επειδή που προσπάθησαν να προσεγγίσουν το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια κατά μόνας ή να μετάσχουν σε καλέσματα συλλογικοτήτων.

Εξ αυτών 143 συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, περί παραβίασης μέτρων για την πρόληψη μετάδοση ασθενειών.

Μεταξύ των συλληφθέντων φοιτητές, συνδικαλιστές, στελέχη του ΣΕΚ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΝΑΡ και του ΚΚΕ(μ-λ), δημοτικός σύμβουλος, εκπρόσωποι πολιτικών ιδρυμάτων κ.α.

Οι καταγγελίες για τη στάση της αστυνομίας την Κυριακή ήταν πλείστες αφού πολλοί κατήγγειλαν αφενός πως αν και μετέβησαν μόνοι στα Εξάρχεια και τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, αστυνομικοί του εμπόδισαν προχωρώντας ακόμη και σε αναίτιες προσαγωγές, όπως π.χ δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη για τη δολοφονία Φύσσα ή επιτέθηκαν και προσπάθησαν να διαλύσουν ολιγομελείς πορείες όπου και εκεί τηρούνταν τα μέτρα προστασίας. 

Αίσθηση δε έχουν προκαλέσει εικόνες όπως αυτή ανδρών της αστυνομίας που πετούν κρότου λάμψης μέσα σε είσοδο πολυκατοικίας, η εικόνα αστνομικού που έχει πάρει τα λουλούδια που προορίζονταν για το μνημείο του Γρηγορόπουλου και τα καταστρέφει αλλά και αναφορές για προσαγωγές ακόμη και ατόμου με αναπηρία όπως και οι εφορμήσεις στην Πλατεία Εξαρχείων με μηχανές με κίνδυνο -όπως φαίνεται στο βίντεο- να παρασύρουν ή και να τραυματίσουν πολίτες αλλά και δημοσιογράφους. 

 

NurPhoto via Getty Images
NurPhoto via Getty Images
NurPhoto via Getty Images
NurPhoto via Getty Images
NurPhoto via Getty Images
NurPhoto via Getty Images
NurPhoto via Getty Images
NurPhoto via Getty Images
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images