Μπιγιονσέ: Η πιο ισχυρή γυναίκα στη μουσική σύμφωνα με το BBC

Ανακηρύχθηκε η πιο ισχυρή γυναίκα της μουσικής στη λίστα του BBC Radio 4′s Woman’s Hour και η νέα πρωτιά δεν αποτελεί έκπληξη.

Άλλωστε, η ίδια η Μπιγιονσέ έχει πει για τον εαυτό της ότι είναι ένας «μαύρος Μπιλ Γκέιτς στα σκαριά» και ότι δεν «γνωρίζει όριο».

Η σούπερσταρ ήρθε πρώτη στη λίστα με τις 40 πιο επιδραστικές γυναίκες της μουσικής βιομηχανίας, χάρη στον φεμινισμό, τον ακτιβισμό της και στα γεμάτα δύναμη μηνύματα που περνά μέσα από τη μουσική της.

Η Τέιλορ Σουίφτ, η Αντέλ και η Ντούα Λίπα συμπεριλαμβάνονται επίσης στη λίστα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της BBC Music Day.

Το ενδιαφέρον με το Top 40 είναι ότι, το κριτήριο δεν είναι οι αριθμοί στις πωλήσεις και τα μεγάλα αστέρια, αλλά ότι δίνει χώρο και σε όσους δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό, όμως εργάζονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για την προβολή των γυναικών.

Στην τρίτη θέση για παράδειγμα, βρίσκεται η Vanessa Reed, η οποία ως διευθύντρια του PRS Foundation, κατάφερε να πείσει δεκάδες φεστιβάλ να υπογράψουν τη συμφωνία του 50-50 για την εκπροσώπηση των φύλων στα line-up των διοργανώσεων έως το 2022.

Το Top 10 περιλαμβάνει επίσης, την Marin Also, την πρώτη διευθύντρια ορχήστρας στο Last Night των Proms του 2013 και τη μουσικό Chi-chi Nwanoku, δημιουργό μεταξύ άλλων, της πρώτης επαγγελματικής πολυφυλετικής ορχήστρας στην Ευρώπη.

Η εκπροσώπηση των φύλων στη μουσική βιομηχανία είναι μία θλιβερή ιστορία, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 78% των hit singles αφορά άνδρες τραγουδιστές, παρά το γεγονός ότι σταρ, όπως η Cardi B, η Αντέλ και η Ντούα Λίπα, φιγουράρουν με τα τραγούδια τους στην κορυφή των charts.