Μποϊκοτάζ στη «Μουλάν» - Η πρωταγωνίστρια της νέας ταινίας υποστηρίζει την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ

«Μπορείτε τώρα να μου ”επιτεθείτε” όλοι» - Θύελλα αντιδράσεων στο Τουίτερ.

Η Λιού Γιφέι, ηθοποιός που υποδύεται τη Μουλάν στη νέα live action ταινία της Ντίσνεϊ, αντιμετωπίζει έντονη κριτική μετά από ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία υποστηρίζει την αστυνομική βία του Χονγκ Κονγκ και είναι εναντίον των διαδηλωτών που δεν υποχωρούν από τους δρόμους μετά το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για έκδοση κατηγορουμένων στην Κίνα.
Η Γιφέι έγραψε στην πλατφόρμα Weibo (το αντίστοιχο Τουίτερ της Κίνας) ότι υποστηρίζει τις αρχές του Χονγκ Κονγκ και δείχνει ότι δεν φοβάται τις αντιδράσεις. «Μπορείτε τώρα να μου ”επιτεθείτε” όλοι. Τι ντροπή για το Χονγκ Κονγκ», έγραψε η ηθοποιός.

Λίγη ώρα μετά, η ανάρτηση παρακίνησε τους θαυμαστές της ταινίας να δημιουργήσουν το hashtag #BoycottMulan, το οποίο αμέσως απέκτησε οπαδούς και έκανε το γύρω του Διαδικτύου. Στόχος του, να καλέσει σε μποϊκοτάζ κατά της ταινίας αλλά και του στούντιο παραγωγής της, Ντίσνεϊ. Μάλιστα, πολλοί χρήστες του Τουίτερ έγραψαν ότι τα σχόλια της ηθοποιού έρχονται σε αντίθεση με τον συμβολισμό και το χαρακτήρα της δημοφιλούς Κινέζας πολεμίστριας, Μουλάν.


«Η ταινία παρουσιάζει μια γυναίκα που παίρνει τον έλεγχο και παλεύει για τη ζωή και την εξέλιξή της. Η Γιφέι υποστηρίζει μια ομάδα που επιτίθεται στις γυναίκες οι οποίες τολμούν να επικοινωνήσουν την άποψή τους και αυτό είναι μια μεγάλη διαφορά. Η Ντίσνεϊ είναι πρόθυμη να αγνοήσει αυτό το γεγονός για οικονομικούς λόγους, αλλά εμείς δεν πρέπει», έγραψε ένας χρήστης.

Οι διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2019 και η αστυνομία βρίσκεται υπό εξονυχιστική έρευνα για τη χρήση βίας προς τους διαδηλωτές και δημοσιογράφους.

Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.