ΔΙΕΘΝΕΣ
07/07/2020 08:52 EEST | Updated 07/07/2020 10:27 EEST

Συνομιλίες ΕΕ- Τουρκίας: Χρειαζόμαστε διάλογο, λέει ο Μπορέλ, θα απαντήσουμε σε κυρώσεις δηλώνει ο Τσαβούσογλου

«Η παρούσα κατάσταση κάθε άλλο από ιδανική είναι».

ASSOCIATED PRESS

«Η παρούσα κατάσταση κάθε άλλο από ιδανική είναι. Χρειαζόμαστε διάλογο για την αποφυγή περαιτέρω εντάσεων. Θα συζητήσω τον δρόμο προς τα εμπρός στο Ευρωκοινοβούλιο και με τα κράτη- μέλη στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ» αναφέρεται σε μήνυμα του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στο Twitter το βράδυ, μετά από «ειλικρινείς συζητήσεις» που, όπως έγραψε, είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Από πλευράς του ο Τσαβούσογλου δήλωσε μετά τη συνάντηση πως η Τουρκία θα απαντήσει με δικές της ενέργειες εάν η ΕΕ επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στην Άγκυρα. «Αν η ΕΕ προβεί σε επιπλέον αποφάσεις σε βάρος της Τουρκίας, θα πρέπει να απαντήσουμε» είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. Σημειώνεται πως η ΕΕ επέβαλε απαγόρευση ταξιδιών και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων σε δύο άτομα τον Φεβρουάριο για τον ρόλο τους στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

 

Ο Τσαβούσογλου επέκρινε την ΕΕ για αυτά που χαρακτήρισε ως αθέτηση υποσχέσεων και σύνδεση θεμάτων, όπως το Κυπριακό και η συμφωνία του 2016 για το μεταναστευτικό. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να γίνει «όμηρος» της Ελλάδας και της Κύπρου και ζήτησε από την ΕΕ να αποτελέσει «ειλικρινή διαμεσολαβητή».

Διαβάστε επίσης: Ένας Γερμανός στο Ευρωκοινοβούλιο, μας ”παίζει” σαν πιόνια στο σκάκι

Αναφερόμενος στην κρίση που υποκίνησε η χώρα του νωρίτερα μέσα στο έτος στον Έβρο και νησιά, ωθώντας δεκάδες χιλιάδες μετανάστες να αποπειραθούν να εισέλθουν παράνομα σε ελληνικό έδαφος αφού η Άγκυρα δήλωσε πως δεν θα τους εμπόδιζε, είπε πως η Τουρκία θα «συνεχίσει να εφαρμόζει την απόφασή της». Επίσης ζήτησε εκ νέου από τη Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη για επεισόδιο μεταξύ τουρκικών και γαλλικών πλοίων στη Μεσόγειο, για το οποίο το Παρίσι ζήτησε έρευνα από το ΝΑΤΟ.

(με επιπλέον πληροφορίες από Reuters)