Μπρίστολ: Ζευγάρι κρατούσε κλειδωμένους «σκλάβους» από τη Σλοβακία

Τους ανάγκαζε να εργάζονται χωρίς αμοιβή.
.
.
NCA

Το Βασιλικό Δικαστήριο του Μπρίστολ καταδίκασε σε 25 χρόνια κάθειρξη τον Μάρος Τάνκος, 46 ετών, και τη συνομήλικη σύντροφός του, Τζοάνα Γκαμόλσκα για τα αδικήματα της σύγχρονης δουλείας και της εμπορίας ανθρώπων.

Ειδικότερα, ο Τάνκος καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη ως ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης ενώ στη σύντροφό του επιβλήθηκαν 9 χρόνια κάθειρξης για τον ρόλο της στην «επιχείρηση» εμπορίας ανθρώπων.

Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης δίκης, το δικαστήριο άκουσε ότι ο Τάνκος και η Γκαμόλσκα κατέσχεσαν έγγραφα ταυτότητας, τηλέφωνα και τραπεζικές κάρτες των θυμάτων και άνοιξαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μαζί τους εκτός από την αίτηση για δάνεια και πιστωτικές κάρτες στο όνομά τους.

Το ζευγάρι στρατολογούσε τα θύματά του, που στην πλειοψηφία τους είχαν μεγαλώσει σε ορφανοτροφεία της Σλοβακίας και τους υποσχόταν μια καλύτερη ζωή και σταθερή εργασία στη Βρετανία.

Mετά την άφιξή τους στο Μπρίστολ οι νεαροί άνδρες εξαναγκάζονταν από τον Τάνκος να εργάζονται στο πλυντήριο αυτοκινήτων ιδιοκτησίας του καθώς και να κάνουν και άλλες χειρωνακτικές εργασίες χωρίς ωράριο και χωρίς πληρωμή. Συνήθως τα θύματα δούλευαν 12 ώρες την ημέρα επί 7 ημέρες την εβδομάδα. Όταν δεν εργάζονταν οι νεαροί άντρες παρέμεναν κλειδωμένοι σε ένα δωμάτιο στην οικία του ζεύγους.

Σύμφωνα με τον Guardian, το ζευγάρι είχε διακινήσει περισσότερους από 40 Σλοβάκους «σκλάβους», που υπολογίζεται ότι του απέφεραν κέρδη από την εργασία τους ύψους 1 εκατ. λιρών. Τα χρήματα το διαβολικό ζευγάρι τα χρησιμοποιούσε για να ικανοποιήσει τον εθισμό του στα τυχερά παιχνίδια και να ζει μέσα στην πολυτέλεια.

Η εκμετάλλευση των «σκλάβων» από την Σλοβακία από το ζευγάρι των κατηγορουμένων διήρκεσε από το 2010 μέχρι το 2017. Όμως, όταν ένα από τα θύματα κατόρθωσε να επιστρέψει στη Σλοβακία κατέφυγε στις Αρχές εκεί και κατήγγειλε όσα συνέβαιναν στο Μπρίστολ. Η Αρχή για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος στη Βρετανία (NCA) πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στην οικία των δύο κατηγορουμένων και ανακάλυψε πέντε Σλοβάκους κλειδωμένους σε ένα άθλιο δωμάτιο.

Οι Αρχές της Σλοβακίας σε συνεργασία με τις βρετανικές Αρχές εντόπισαν 42 από τα θύματα του ζεύγους εκ των οποίων 29 έδωσαν κατάθεση. Σύμφωνα με τις Αρχές, οι δύο κατηγορούμενοι είχαν ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς και είχαν λάβει δάνεια στα ονόματα των θυμάτων. Στο δικαστήριο ένα από τα θύματα περιέγραψε την οικία που διέμεναν με το ζευγάρι των Βρετανών σαν «Πύλη της Κολάσεως». «Δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι και το μόνο πράγμα που γνώρισα ήταν η δουλειά. Όλη την ώρα σκεφτόμουν πως εκεί ήμουν σκλάβος. Πίστευα πως δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής», δήλωσε το θύμα στο δικαστήριο.

Πηγή: Theguardian