ΔΙΕΘΝΕΣ
12/07/2019 17:10 EEST

NASA: Εκπληκτοι οι επιστήμονες με τεράστια μαύρη τρύπα που «δεν θα έπρεπε να υπάρχει»

Πως ένας δίσκος-αίνιγμα τους έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσουν τη θεωρία της σχετικότητας.

Cappan via Getty Images

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ανακάλυψε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα σε απόσταση 130 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, για την οποία οι επιστήμονες της NASA λένε πως «δεν θα έπρεπε να υπάρχει», με δεδομένο ότι ισχύει η θεωρία της σχετικότητας του Αλμπερτ Αϊνστάιν.

Η μυστηριώδης μαύρη τρύπα έχει έναν «απροσδόκητο» λεπτό δίσκο που περιστρέφεται ξέφρενα γύρω από αυτό. Το περίεργο, εξηγεί ο διαστημικός οργανισμός, είναι ότι σύμφωνα με τις τρέχουσες αστρονομικές θεωρίες, ο δίσκος δεν πρέπει να είναι εκεί.

«Δεν έχουμε δει ποτέ άλλοτε με τόση σαφήνεια τα αποτελέσματα της γενικής και της ειδικής σχετικότητας σε ορατό φως», δήλωσε ο Μάρκο Τσιαμπέρτζε, μέλος της ομάδας που διενήργησε τη μελέτη με το Hubble.

Η μαύρη τρύπα βρίσκεται στην καρδιά ενός σπειροειδούς γαλαξία που ονομάζεται NGC 3147. Μαύρες τρύπες όπως αυτή περιγράφονται ως «υποσιτισμένες» λόγω της έλλειψης υλικού που να αιχμαλωτίζεται από τη βαρύτητα, ώστε να τις «τροφοδοτήσει», και το περιβάλλον υλικό συνήθως εξαπλώνεται σε μια ομίχλη σε σχήμα ντόνατ.

Ωστόσο, ο «άγριος» δίσκος που περικλείει αυτή την «πεινασμένη» μαύρη τρύπα κινείται σε ταχύτητα 10% μεγαλύτερη από αυτήν του φωτός και μοιάζει με εκείνους που βρίσκονται σε εξαιρετικά ενεργούς γαλαξίες με «γεμάτες, μαύρες τερατώδεις τρύπες», δήλωσε η NASA.

«Είναι ο ίδιος τύπος δίσκου που βλέπουμε σε αντικείμενα που είναι 1.000 ή ακόμα και 100.000 φορές πιο φωτεινά», εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Στέφανο Μπιάνκι. «Οι προβλέψεις των σημερινών μοντέλων για τη δυναμική του φυσικού αερίου σε πολύ αχνούς ενεργούς γαλαξίες έχουν αποτύχει», τονίζει.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών βρίσκει την ευκαιρία από το απροσδόκητο εύρημα της για να δοκιμάσει τις θεωρίες του Αϊνστάιν και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το Hubble για να αναζητήσει περισσότερους γαλαξίες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν παρόμοιους δίσκους - αινίγματα.